Neustavni članovi Zakona o BIA o prisluškivanju

Izvor: Press, 29.Dec.2013, 14:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neustavni članovi Zakona o BIA o prisluškivanju

U odluci se navodi da je Ustavni sud utvrdio odredba člana 13. Zakona o BIA, kojom je propisano odstupanje od načela nepovredivosti tajnosti pisama i drugih sredstava opštenja, nije u saglasnosti sa Ustavom, jer nije formulisana dovoljno jasno i precizno.

"Bez obzira na to što BIA obavlja poslove koji pretpostavljaju visok stepen tajnosti, Ustavni sud smatra da odredbe Zakona, koje uređuju način obavljanja poslova Agencije, moraju biti predvidive do stepena >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << koji je razuman u datim okolnostima", navodi se u odluci koja je objavljena na sajtu suda.

Osporeni član glasi : Direktor Agencije može, ako je to potrebno iz razloga bezbednosti Republike Srbije, svojim rešenjem, a na osnovu prethodne odluke suda, odrediti da se prema određenim fizičkim i pravnim licima preduzmu određene mere kojima se odstupa od načela nepovredivosti tajne pisama i drugih sredstava opštenja, u postupku utvrđenom ovim zakonom.

Ustavni sud je u svojoj odluci naveo da ta odredba kojom se definišu lica, kojima se ograničava Ustavom zajemčeno pravo i mere kojima se to čini, nije ni precizna, ni određena, niti je odrediva.

Time se, kako navodi Ustavi sud, građanima i drugim pravnim subjektima onemogućava da saznaju šta je pravno pravilo koje će se u datim okolnostima primeniti, a time im se uskraćuje i mogućnost da se štite od nedopustivog ograničenja prava ili od proizvoljnog mešanja u pravo na poštovanje privatnog života i prepiske.

Sud je ocenio da osporene odredbe člana 14. i člana 15. Zakona nisu saglasne s Ustavom, jer su u pravnoj i logičkoj vezi sa odredbama člana 13. koje su prethodno ocenjene kao neustavne, navodi se u odluci.

Imajući u vidu pravne posledice prestanka važenja osporenih odredaba Zakona o BIA koje nastupaju posle objavljivanja odluke, Ustavni sud je za četiri meseca odložio njeno objavljivanje u "Službenom glasniku Republike Srbije", da bi se zakonodavcu pružila mogućnost da u tom roku uredi sporna pitanja, na način koji je saglasan Ustavu.

Ustavni sud je ranije proglasio neustavnim i sličan član u slučaju Vojnobezbednosne agencije i Vojnoobaveštajne agencije.
Pogledaj vesti o: BIA

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.