Mladić ima svoje ljude u BIA

Izvor: Blic, 11.Sep.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mladić ima svoje ljude u BIA

Istovremeno dok traje potraga za Ratkom Mladićem, Bezbednosno-informativna agencija, pod vođstvom novog šefa Saše Vukadinovića, vodi istragu o tome kako je nestala dokumentacija sa otiskom prsta ovog najtraženijeg haškog begunca, ali sprovodi i potragu u službama i policiji kako bi se otkrili insajderi koji opslužuju informacijama Mladićevu logistiku.

Rasim Ljajić, šef Akcionog tima za saradnju sa Haškim tribunalom, potvrdio je pisanje „Blica" o nestanku Mladićevog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << otiska prsta i pojasnio da je izgubljen deo dokumentacije koju je Ratko Mladić podneo u svom zahtevu za ličnu kartu u Srbiji, čije je državljanstvo ranije stekao.

- Ali deo dokumentacije, uključujući i otisak prsta haškog begunca, nestao je - rekao je Ljajić i dodao da Mladić ima naše državljanstvo od 7. 7. 1993. godine, podneo je dokumentaciju sa zahtevom za izdavanje lične karte 1999. godine, te da ta dokumentacija nedostaje.

- Dakle, imamo kopiju lične karte, ali nedostaje dokumentacija sa otiskom prsta, što će biti predmet dalje istrage - najavio je Ljajić.

Kriminolog Dobrivoje Radovanović kaže za „Blic" da je stvar jednostavna.

- Neko je uzeo te dokumente iz kuće u kojoj se to čuva, a gde se čuvalo, ne znam, očigledno neko ko ima pristup toj kući. To govori, između ostalog, da su same službe koje traže Mladića podeljene i da deo jeste za njegovo hapšenje, a drugi nije. To govori i zbog čega se dosad i ne zna gde je on - kaže Radovanović.

On dodaje da je već dobro poznato da prethodna vlada nije želela ni na koji način da okonča saradnju sa Tribunalom, a da nova vlada to želi, ali nakon pokrivanja Mladićevih tragova, sada novi šef BIA pred sobom ima izuzetno složen zadatak, suočavajući se sa konkretnim poteškoćama.

- Situacija je takva da se Vukadinović teško može osloniti na kadrove bez značajne reforme sve tri službe koje imamo - kaže Radovanović.

„Blic" je juče pisao da je ovo otkriće prouzrokovalo mali rat u službama i policiji, ali da to nije jedino što je razbesnelo novog šefa BIA. Po dolasku Vukadinovića na čelo BIA, nakon forimiranja nove vlade, utvrđeno je takođe da informacije do kojih službe dođu cure i stižu do samog Mladića. Sumnja se i da se putem nekih sredstava informisanja najtraženijem haškom beguncu šalju poruke.

Za sada još nije utvrđeno ko je Mladićev insajder i u kojoj službi, ali iz potrage za Ratkom Mladićem, prema saznanju „Blica", faktički je isključena Vojna obaveštajna agencija i nju samostalno vodi BIA, pod vođstvom Vukadinovića, koji je ovaj posao poverio najproverenijim ljudima. Ovo može biti razlog zbog kojeg se Serž Bramerc, glavni haški tužilac, tokom svoje dvodnevne posete Beogradu nije, kao što je do sada bilo uobičajeno, sreo i sa šefom VBA Svetkom Kovačom.

Ljajić ne želi da licitira kada bi Mladić mogao da bude uhapšen, a i Vladimir Vukčević, tužilac za ratne zločine, odbio je da kaže koliko su bezbednosne službe blizu Mladiću i za koje vreme bi on mogao da bude uhapšen.

Vukčević, međutim, dodaje da je prilikom posete Serža Bramerca rezimirano šta je sve urađeno od dolaska nove vlade i da je u njenim prvim danima uhapšen Karadžić i da žele da se to uzme u obzir. Vukčević se uzdržao od prognoziranja šta bi Bramerc mogao da saopšti nakon odlaska iz njegovog kabineta, ali je dodao da je tužiocu predstavljeno i šta je ovo tužilaštvo odradilo na predmetima kao što je zločin u Zvorniku. Ipak, kako objašnjava, bile su to sporedne stvari, a akcije vezane za hapšenje Mladića bile su prioritet.

- Učinili smo sve da objasnimo i prikažemo gospodinu Bramercu sve što smo uradili u poslednje vreme. Uradili smo analizu prethodnih akcija i rekli smo mu šta očekujemo dalje. Ocenjujem da je sastanak bio uspešan i da će Bramerc ceniti naš trud i rezultate koje smo postigli u obračunu sa našom prošlošću - rekao je Vukčević.

Bramerc pažljivo optimističan

Nova vlast u Srbiji pokazala je da je čvrsto opredeljena da se saradnja sa Haškim tribunalom uspešno završi, poručili su juče predsednik i premijer Srbije Boris Tadić i Mirko Cvetković posle razgovora sa glavnim tužiocem Haškog tribunala Seržom Bramercom. Tadić je podsetio na to da je Srbija izručila Tribunalu 44 osobe optužene za ratne zločine i da je potpuno svesna svoje međunarodne i domaće zakonske obaveze da preostali optuženi moraju biti u Hagu. Tadić je dodao da je obnavljanje procesa protiv bivšeg komandanta OVK Ramuša Haradinaja u interesu pravde i istine i da je potrebno da svi počinioci zločina budu adekvatno kažnjeni.

Premijer Cvetković je naveo isti podatak i naveo da se nada da će sve te činjenice Tužilaštvo imati u vidu kada bude sastavljalo sledeći izveštaj o saradnji.

- Pažljivo sam optimističan u pogledu dalje saradnje sa Haškim tribunalom i očekujem da će se i preostala dva optuženika Ratko Mladić i Goran Hadžić uskoro naći u Hagu - naveo je Bramerc.

Vukčević: Neće se predati

- U najužem krugu ljudi koji čuvaju Ratka Mladića nalazi se veliki broj spremnih da upotrebe naoružanje u svakom trenutku, zbog čega je hapšenje najtraženijeg haškog optuženika daleko teže nego u slučaju Karadžića - kaže za „Blic" Vladimir Vukčević, tužilac za ratne zločine.

- Mladić, takođe, prema informacijama do kojih su došle službe, nema nameru da se preda - kaže Vukčević i dodaje da Mladić nije promenio identitet, te da je njegov lik bez bitnih fizičkih izmena, kao i da se krije na sasvim drugačiji način od Karadžića. Vukčević je takođe napomenuo da je BIA došla do novih podataka o mreži Mladićevih jataka.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bezbednosne službe podeljene oko Mladića

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Sep.2008, 02:37

BEOGRAD - Bezbednosno-informativna agencija, pod vođstvom novog šefa Saše Vukadinovića, vodi istragu o tome kako je nestala dokumentacija sa otiskom prsta ovog najtraženijeg haškog begunca, ali sprovodi i potragu u službama i policiji kako bi se otkrili insajderi koji opslužuju informacijama...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.