Jutarnji: Hapšenje špijuna dimna zavesa za Gašića

Izvor: B92, 03.Sep.2016, 14:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Jutarnji": Hapšenje špijuna "dimna zavesa" za Gašića

Hapšenje hrvatskog špijuna je samo "dimna zavesa" da bi “ispod radara” prošao izbor novog šefa BIA, za šta je kandidat Bratislav Gašić, piše "Jutarnji list".

Zagrebački dnevnik, međutim, ne isključuje mogućnost da je reč i o tome da sadašnji čelnik službe, advokat Aleksandar Ðorđević, koji, kako se navodi, nije bio izbor srpskog premijera Aleksandra Vučića, ovom akcijom želi da sačuva poziciju.

Što se, pak, tiče konkretnih navoda da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je hrvatski agent prikupljao podatke o oficirima JNA koje je Hrvatska optužila ili planira da optuži za ratne zločine, te da je prikupljao podatke o organizacijskoj strukturi i odnosima u Vojsci Srbije, može se takođe postaviti nekoliko teza, piše list.

Za očekivati je da su hrvatske službe - ako su podignute optužnice - već prikupile neke podatke, pa nije jasno šta im je to mogao dostaviti agent iz Beograda.

Organizacijska struktura Vojske Srbije može se upoznati i iz javnih izvora, a ono što je svim službama uvek zanimljivo to su kadrovi i njihovi lični profili i odnosi.

Jedno od pitanja je i kako to da saradnik nije matičnoj službi signalizirao da bi mogao biti provaljen.

Pravilo je tada, ukazuju, da ga služba sklanja ili povlači, osim ako na neki način ne želi da ga “preda” drugoj strani.

List, međutim, primećuje da to može uvek biti I rizičan potez, ako ti saradnik “propeva”, a druga strana još tu saradnju može da potkrepi I nekim dokazima.

“Ali, to su zasad nepoznanice, jer još uvek ne znamo ni pojedinosti o uhapšenom I njegov profil. Ako je provaljen, onda bi to bio i njegov propust i službe koja ga je angažovala, konkretno hrvatske. Ali, to su tek spekulacije, kao i to koliko je, ako doista i jest, radio za hrvatsku vojnu sigornosnu službu”, navodi se.

List konstatuje da će, s obzirom na to da je navedeno kako ima i hrvatsko državljanstvo, biti zanimljivo videti hoće li u narednim danima tražiti i kontakt sa hrvatskom Ambasadom.
Pogledaj vesti o: BIA

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Jutarnji: Hapšenje u Beogradu “dimna zavesa”

Izvor: NoviMagazin.rs, 03.Sep.2016

Hapšenje hrvatskog špijuna je samo "dimna zavesa" da bi “ispod radara” prošao izbor novog šefa srpske tajne službe, BIA, za šta je najozbiljniji kandidat bivši ministar odbrane Bratislav Gašić, piše zagrebački Jutarnji list...Zagrebački dnevnik, međutim, ne isključuje mogućnost da...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.