BIA vratila novac potrošen za ugovore sa penzionerima

Izvor: Politika, 16.Jul.2009, 23:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BIA vratila novac potrošen za ugovore sa penzionerima

Državne institucije „uhvaćene” u budžetskom prekršaju tvrde da su novac vratile u budžet ili da je propuste napravila prethodna upravljačka garnitura. – Republička direkcija za robne rezerve zasad nema način da vrati višemilionsku sumu potrošenu za brašno i šećer

Bezbednosno informativna agencija, kod koje je budžetska inspekcija našla da je prekršila zakon prilikom javnih nabavki i sklapanja ugovora o delu, već je vratila u budžet novac isplaćen za te >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ugovore, izjavio je juče za „Politiku” Jovan Stojić, šef kabineta direktora BIA. On je objasnio da je agencija, navedena kao jedna od 63 institucije za koje je budžetska inspekcija utvrdila da nisu postupale po zakonu u 2008. godini, ugovore o delu sklapala sa penzionerima BIA koji su radili u arhivu ove institucije.

„Već neko vreme imamo akciju ustupanja dokumentacije Arhivu Srbije. Priprema tog materijala ogroman je posao za koji smo na osnovu ugovora o delu angažovali naše penzionisane arhivare, a trebalo je da ih angažujemo na osnovu ugovora o obavljanju privremenih i povremenih poslova. Za te ugovore isplaćeno je 1.780.946 dinara koje smo, prema nalogu inspekcije, iz svojih prihoda u decembru već vratili u budžet”, kaže Stojić. Prekršaj u vezi sa javnim nabavkama, navodi on, bio je što nakon sklapanja ugovora o nabavci benzina nije objavljen oglas u „Službenom glasniku”.

I druge državne institucije za koje je budžetska inspekcija Ministarstva finansija utvrdila da su nenamenski trošile sredstva, tvrde da su u budžet već vratile novac ili da su propusti nasleđeni, tačnije da nisu nastali u periodu koji su inspektori kontrolisali. Ova inspekcija je, naime, u svom izveštaju navela da 63 budžetska korisnika nisu poštovala proceduru za javne nabavke ili da su imali druge nepravilnosti u radu.

Nenad Borojević, direktor Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, negira navode izveštaja inspekcije da je institut isplatio 9.989.560 dinara firmi „Dil inženjering trejding” za konsultantske usluge bez dokaza da su one zaista date.

„Ta firma je pružala usluge institutu. Kasnije smo nadležnima poslali dopunu izveštaja o pomenutim nepravilnostima, koju je inspekcija na kraju i prihvatila. Na našu žalbu utvrđeno je da pomenuti navodi nisu osnovani”, kaže Borojević.

Ministarstvo nauke je, prema izveštaju budžetske inspekcije, od januara 2007. godine do dana kontrole, nenamenski potrošilo 888.702 dinara dobijenih za realizaciju istraživačkih projekata. U ovom ministarstvu poručuju da je je reč o periodu poslovanja „prethodnog tima”.

„Za one projekte za koje rukovodioci nisu imali valjanu dokumentaciju, ministarstvo je vratilo 1.595.369 dinara u budžet”, navedeno je u pisanom odgovoru Ministarstva za nauku i tehnološki razvoj.

Da je suma od 10.713.890 dinara vraćena u državnu kasu, tvrde i u Ministarstvu omladine i sporta, ali i dodaju da su to troškovi Univerzitetskog sportskog saveza, Bokserskog i Veslačkog saveza, kojima je nekadašnja Uprava za sport dodelila ta sredstva. Jedino nije vraćeno 142.207 dinara potrošenih za korišćenje mobilnih telefona, jer pre kontrole u ovom ministarstvu nisu znali da je vlada ograničila visinu računa za telefoniranje.

Jovan Radunović, predsednik UO Republičke agencije za telekomunikacije, tvrdi da navodi izveštaja nisu tačni i podseća da nije reč o konačnom rešenju budžetske inspekcije. „Zamerke inspekcije da posao ugradnje mreže za računare nije urađen po proceduri za javne nabavke, Ministarstvo finansija je poništilo posle naše žalbe”.

U Republičkoj direkciji za robne rezerve uveravaju da nije reč o nenamenskoj potrošnji već o pozajmicama koje je direkcija dobijala od države od 1999. do 2001. godine.

„Trenutno nema načina da se pozajmljeni novac vrati u budžet. Reč je o višemilionskim iznosima. Pozajmice su korišćene za poljoprivrednu mehanizaciju, troškove skladištenja robe, za brašno, šećer...”, objašnjava Goran Tasić, direktor Republičke direkcije za robne rezerve.

M. Brakočević - A. Marinković

[objavljeno: 17/07/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.