Koncesioni ugovor: Ima još nade za sporazum - o raskidu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Dec.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koncesioni ugovor: Ima još nade za sporazum - o raskidu

BEOGRAD - Koordinator "Alpine" za Balkan Helena Aluta izjavila je da za sporazumni raskid koncesionog ugovora za autoput Horgoš - Požega, izgleda, još ima nade.

U austrijskoj "Alpini" očekuju da će do 20. decembra s Vladom Srbije ipak biti postignut dogovor i da će na zadovoljstvo obe strane arbitraža biti izbegnuta, pišu današnje "Večernje novosti".

Da nam nadoknade trinaest miliona

Sudu u Parizu koncesionar >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << će se obratiti samo ako na to bude primoran, rekla je Aluta, koja je i supruga suvlasnika kompanije.

Ona je navela da je ponuda "Alpine" da im se nadoknadi 12,9 miliona evra.

"To je minimalno za sve ono što smo do sada uradili na ovom projektu, a u pitanju su sve studije, dokumentacija, analize, snimanja, dodatna istraživanja, ispitivanje tla... Reč je o realnim troškovima koji su proizašli iz potpisanog ugovora i nadamo se da će Vlada Srbije to imati u vidu. Mi ne želimo na arbitrazu, već nudimo Vladi Srbije dogovor", kazala je Aluta.

Planirali "srpsku Alpinu"

Aluta je navela da još ne zna šta vlada nudi. "Tek smo u utorak dobili prvi zvaničan dokument od premijera Mirka Cvetkovića. Obavešteni smo da dodatnog roka za zatvaranje finansijske konstrukcije posle 31. decembra neće biti. U dopisu se ne pominje cifra koliko je vlada spremna da plati za dokumentaciju koju posedujemo. Ipak, u pismu vidimo šansu za dogovor i bord direktora će vrlo brzo odgovoriti", kazala je Aluta.

Na pitanje koliko su novca do sada uložili u Srbiji, ona je odgovorila da je to oko 50 miliona evra.

"Imamo tri asfaltne baze kapaciteta milion tona godišnje, tri kamenoloma. Uveliko smo se spremali za koncesiju koja je trebalo da krene u septembru. I naši podizvođači, isključivo srpske firme, spremale su se za ovaj veliki projekat, ulagali u mehanizaciju, opremu. Koncesija bi uposlila više hiljada građana, ali Srbija sada ima drugi prioritet. Ideja mog supruga je bila da izgradi jaku srpsku 'Alpinu' kojoj će Beograd biti baza ne samo za projekte u Srbiji već i na Balkanu i u Rusiji", dodala je ona.

Za Srbiju "čista situacija"

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković izjavio je juče da Vlada čeka odluku koncesionara za izgradnju autoputa Horgoš-Požega i da nema nameru da pokreće međunarodnu arbitražu veznu za koncesioni ugovor.

"Za Srbiju je čista situacija - čekamo 31. decembar da vidimo hoće li koncesionar zatvoriti finansijsku konstrukciju, kao što je predviđeno koncesionim ugovorom", rekao je Cvetković.

Koncesioni ugovor o izgradnji autoputa Horgoš-Požega sklopljen je krajem marta 2007. godine, a koncesionar, konzorcijum firmi Alpina-Por, još nije dostavio dokaze da je obezbedio novac za tu investiciju.

U slučaju da koncesionar do kraja godine ne dostavi dokaze o zatvaranju finansijske konstrukcije ugovor se raskida, a Vlada Srbije treba da naplati bankarsku garanciju koncesionara od 10 miliona evra.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nećemo u Pariz!

Izvor: Večernje novosti, 09.Dec.2008, 21:37

Ekskluzivno - Helena Aluta, koordinator "Alpine" za Balkan, o koncesiji Horgoš " Požega: Očekujemo dogovor sa Vladom Srbije do 20. decembra

Nastavak na Večernje novosti...

Horgoš-Požega: Alpina čeka dogovor

Izvor: EMportal, 10.Dec.2008

Koordinatorka austrijske Alpine za Balkan Helena Aluta izjavila kako očekuje da će do 20. decembra biti postignut dogovor s Vladom Srbije i da će biti izbegnuta arbitraža u slučaju gradnje autoputa Horgoš-Požega.

Nastavak na EMportal...

Alpina očekuje sporazumni raskid

Izvor: B92, 10.Dec.2008

Beograd -- U austrijskoj Alpini očekuju da će do 20. decembra sa Vladom Srbije ipak biti postignut dogovor o sporazumnom raskidu koncesionog ugovora Horgoš - Požega...Sudu u Parizu koncesionar će se obratiti samo ako na to bude primoran, kaže koordinatorka Alpine za Balkan Helena Aluta i dodaje...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.