Izvor: B92, 10.Dec.2008, 03:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Alpina" se nada sporazumu

Beograd -- Koordinatorka firme Alpina za Balkan Helena Aluta kaže da ima još nade za sporazumni raskid koncesionog ugovora za autoput Horgoš-Požega između Alpine i Srbije.

U austrijskoj kompaniji "Alpina" očekuju da će do 20. decembra sa Vladom Srbije ipak biti postignut dogovor i da će, na zadovoljstvo obeju strana, arbitraža biti izbegnuta, pišu "Večernje novosti". Sudu u Parizu koncesionar će se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << obratiti samo ako na to bude primoran, rekla je Helena Aluta, koja je i supruga suvlasnika kompanije.

Ona je navela da je ponuda "Alpine" da im se nadoknadi 12,9 miliona evra. "To je minimalno za sve ono što smo do sada uradili na ovom projektu, a u pitanju su sve studije, dokumentacija, analize, snimanja, dodatna istraživanja, ispitivanje tla...", kaže ona.

"Reč je o realnim troškovima koji su proizašli iz potpisanog ugovora i nadamo se da će Vlada Srbije to imati u vidu. Mi ne želimo na arbitražu, već nudimo Vladi Srbije dogovor", kazala je Helena Aluta.

Ona je navela da još ne zna šta Vlada nudi. "Tek smo u utorak dobili prvi zvaničan pisani dokument od premijera Mirka Cvetkovića", navodi ona.

"Obavešteni smo da dodatnog roka za zatvaranje finansijske konstrukcije posle 31. decembra neće biti. U dopisu se ne pominje iznos koliko je Vlada spremna da plati za dokumentaciju koju posedujemo. Ipak, u pismu vidimo šansu za dogovor i bord direktora će vrlo brzo odgovoriti", kazala je Aluta.

Na pitanje koliko su novca do sada uložili u Srbiji, ona je rekla da je to oko 50 miliona evra. "Imamo tri asfaltne baze kapaciteta milion tona godišnje, tri kamenoloma. Uveliko smo se spremali za koncesiju koja je trebalo da krene u septembru", kaže ona.

"I naši podizvođači, isključivo srpske firme, spremale su se za ovaj veliki projekat, ulagali u mehanizaciju, opremu. Koncesija bi uposlila više hiljada građana, ali Srbija sada ima drugi prioritet", navela je ona.

"Ideja mog supruga je bila da izgradi jaku srpsku 'Alpinu' kojoj će Beograd biti baza, ne samo za projekte u Srbiji, već i na Balkanu i u Rusiji", rekla je Aluta.
Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.