USB-C ili Lightning, koji je bolji?

Izvor: Piplmetar.rs, 13.Sep.2023, 02:30

USB-C ili Lightning, koji je bolji?

Ključno je pitanje, u čemu su glavne razlike između USB-C i Lightning konektora. Apple je u suštini priznao da je Lightning konektor zastareo ubacivanjem USB-C porta na iPad tablete, a danas očekujemo da će iPhone 15 serija da se pojavi sa novim konektorom, pre svega zbog pritiska EU.
Lightning je mnogo stariji standard Lightning je stariji oblik povezivanja u poređenju sa USB-C, a prvi proizvod sa podrškom >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << za Lightning – iPhone 5, predstavljen je još u septembru 2012. godine, piše Trusted Reviews. To je izazvalo veliku pometnju, zamenivši 30-pinski konektor koji je Apple koristio na većini svojih proizvoda od njihovog početka. Međutim, Apple fanovi su oberučke dočekali novi, manji, moćniji i simetrični Lightning port.
S druge strane, USB-C je prvi put otkriven krajem 2014. godine, a konektor se pojavio početkom 2015. godine. U međuvremenu USB-C je osvojio tehnološku industriju i uspostavio se kao de facto standard na telefonima, tabletima, slušalicama i svim drugim periferijama.
Lightning je Apple ekskluziva Ako postoji jedna stvar koju sa sigurnošću možemo reći, to je da nećete pronaći nijedan uređaj sa Lightning portom koji nije Apple ili pravljen za Apple uređaje. To je zato što je Apple Lightning tehnologiju dizajnirala sama kompanija i nije bila voljna da je podeli sa tehnološkom zajednicom u godinama nakon njenog objavljivanja.

Shutterstock
USB-C, sa druge strane je otvoren standard, što je omogućilo veliku prihvaćenost, tako da je danas postalo sve teže pronaći moderni uređaj bez njega.
USB-C ima bolje brzine prenosa podataka USB-C definitivno ima prednost kada su u pitanju brzine prenosa podataka, sa USB-C 3.2 Gen 1 koji počinje od 5 Gbps, sve do neverovatnih 80 Gbps na najnovijim USB4 V2 konekcijama. Te brzine omogućavaju da brzo i lako prebacite velike količine podataka na i sa telefona.
Još ako se bavite specifičnim poslom ili koristite svoj telefon za snimanje RAW fotografija i video zapisa visoke rezolucije, USB-C će vam uštedeti mnogo vremena. Iako mnogima brzina prenosa podataka sa i na telefon ne igre ključnu ulogu, kada treba da prebacite podatke na novi telefon ili uradite bekap starog, podsetite se koliko je dobro imati moderan konektor.


U poređenju sa Apple Lightning konektorom, pričamo o potpuno različitim stvarima. Brzina prenosa od 480 Mb/s je deset puta sporija od najsporijeg USB-C konektora, odnosno jednaka vremešnom USB 2.0. To znači da će prenošenje podataka, pravljenje rezervne kopije telefona i još mnogo toga uvek trajati mnogo duže na iPhone telefonima sa Lightning konektorom, nego bukvalno na većini Android telefona sa USB-C specifikacijom.
Napominjemo i da neki Android proizvođači, iako koriste fizički USB-C konektor, podržavaju sporije USB 2.0 specifikacije, pa treba obratiti pažnju i na taj marketinški trik kojim proizvođači štede sebi novac, a vi dobijate sporije brzine prenosa podataka.
USB-C omogućava brže punjenje USB-C nije samo brži kada su u pitanju brzine prenosa podataka – on se takođe može pohvaliti bržim mogućnostima punjenja od Apple Lightning konektora. USB-C teoretski može da podrži do 240 W snage sa USB-C PD tehnologijom. Naravno treba vam i telefon koji podržava punjenje snagom od 240 W kao Realme GT3, ali i brzine punjenja od 60-120 W nisu ništa neobično na Android tržištu. Primera radi, Vivo X90 Pro, Xiaomi 13 Pro i mnogi drugi telefoni dolaze sa punjačima snage 120 W u pakovanju.


USB-C je superiorniji u svakom smislu Otvorenog tipa, omogućava brži prenos podataka i brže punjenje, a mnogo rasprostranjeniji od Lightning porta, USB-C je dominantan i bolji u gotovo svakom pogledu. Stoga se nadamo da će Apple danas predstaviti svoje telefone sa USB-C portom i poslati stari Lightning konektor u zasluženu penziju.
Opširnije
Izvor: Benchmark.rs

Pogledaj vesti o: Apple,   Evropska Unija

Nastavak na Piplmetar.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.