iPhone
iPhone

Ajfon je prvi mobilni telefon velike kompanije Aple ili Epl. Njegove karakteristike su da ima multi tač ekran koji je osetljiv na dodir i pomoću kojeg se upravlja telefonom i unosi tekst s obzirom na to da ne poseduje fizičke tipke nego virtualnu. Ajfon pripada porodici pametnih telefona kompanije Epl. Tvorac prvog Epl loga jeste Ron Vajn koji je zajedno sa Stiv Džobsom radio u kompaniji Atari. Njih dvojica su zajedno sa Stiv Vozniakom 1. aprila 1976. godine osnovali svoju firmu Epl kompjuter.

Vejn je dobio deset posto vlasništva ali je nakon dve nedelje nastupio istu firmu i ustupio svoje akcije za svega 800 dolara. Vejn je napravio logo na kojem je nacrtan Isak Njutn koji sedi ispod drveta jabuke, a oko slike su ispisani stihovi Viliama Vodsvorta u prevodu.. Um koji večno putuje kroz čudesna mora misli… Usamljen! Marketinška agencija Regis Mkena u kojoj je Janof radio kao umetnički direktor, dobila je zahtev od firme Epl u januaru 1977. godine. Logo je predstavljen javnosti u aprilu 1976. godine zajedno sa novim proizvodom Epl dva. Postoje mnoge priče vezane za ovaj logo. Jedna od njih je vezana za tvorca kompjuterske nauke Alan Turinga koji je izvršio samoubistvo tako što je pojeo jabuku otrovanu cijanidom. Smatra se da je Turing ovo uradio pošto je bio suočen sa zatvorskom kaznom i optužbama da je bio homoseksualac. Po ovoj teoriji Epl i logo daje počast upravo Turingu, a dugine boje su boje gej zastave.

Janof u govoru tvrdi da su motivi bili mnogo prizemniji i da je jabuka napravljena zagriženom da je ne bi ljudi mešali sa trešnjom. Logo u duginim bojama je bio logičan izbor, jer je celom svetu trebalo predstaviti proizvod Epl dva, koji je bio kućni personalni računar koji je imao sliku u boji. Janof je takođe objasnio da tada nije znao za postojanje kompjuterskog termina bajt i da je prava slučajnost to što na engleskom jeziku postoji reč bajt kao ugriz u prevodu.

Zagrižena jabuka u bojama duge je logo koji je bio zaštitni simbol kompanije u dugom nizu godina od 1976. godine do 1998. godine. Nepunih godinu dana nakon povratka Stiv Džobsa na mesto izvršnog direktora odlučeno je da kompanija promeni logotip.
Tog trenutka su nestale dugine boje, a logo je dobio svoj današnji monohromatski izgled. Pre par godina se pojavilo istraživanje koje je objavljeno od strane Žurnala za istraživanje potrošača, u kojem se navodi da Epl logotip pozitivno utiče na kreativnost.
Epl je radio godinama i mnogo da bi razvio brend koji asocira na različitost od ustaljenih normi, inovaciju, uspeh, i kreativnost. Na sličan način je u očima potrošača IBM viđen kao tradicionalan, pametan, dobar i odgovoran.

Istraživači su pitali grupu od 341 studenata da navedu što je moguće više načina za upotrebu cigle, osim osnovne namene koju ima za izgradnju objekata. Istraživači su utvrdili da je grupa nakon što je nesvesno videla Epl logo, pokazala tridest posto bolje rezultate od kontrolne grupe.

Epl slavi deset godina od svog prvog pametnog telefona. Očekuje se revolucionarni proizvod Ajfon osam 8. Kompanija Epl je prošle godine prodala 472 miliona komada ajfona računajući sve generacije do sada. Prema proceni analitičara u prva tri meseca ove godine se očekivala prodaja od 38 miliona, što govori da je ta cifra već dostignuta i probijena. Kompanija Epl će na dostojanstven način proslaviti svoj jubilej, jer su dostigli uspešno pola milijarde prodatih telefona.

Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Ovo je šest znakova da je vaš iPhone hakovan

Stručnjaci za kibernetičku sigurnost otkrili su znakove na koje treba obratiti pažnju ako sumnjate da je vaš pametni telefon, Android ili iPhone, ugrožen i da vas prevaranti špijuniraju.

Izvor: Nezavisne Novine, 18.Mar.2024, 22:33

Detaljnije >>

NEVEROVATNO: Apple želi da ugradi Google AI model Gemini u svoje iPhone uređaje

NEVEROVATNO: Apple želi da ugradi Google AI model Gemini u svoje iPhone uređaje

Pored toga, Apple je vodio pregovore i sa kalifornijskom kompanijom OpenAI o potencijalnoj upotrebi modela GPT.. Američki tehnološki div Apple želi da ugradi Google model veštačke inteligencije Gemini u svoje iPhone uređaje, a dve kompanije aktivno pregovaraju o licenciranju Gemini AI modela. Kompanije razgovaraju i o sporazumu, prenosi Bloomberg, pozivajući se na neimenovane izvore i ocenjuje da bi sporazum "uzdrmao industriju veštačke inteligencije".

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Mar.2024

Detaljnije >>

Apple želi da ugradi Google AI model Gemini u svoje iPhone uređaje

Američki tehnološki div Apple želi da ugradi Google model vještačke inteligencije (AI) Džemini u svoje iPhone uređaje, a dvije kompanije aktivno pregovaraju o licenciranju AI modela Gemini.

Izvor: Nezavisne Novine, 18.Mar.2024

Detaljnije >>

Najavljena saradnja dva giganta: Google-ova veštačka inteligencija uskoro i na iPhone-u

Akcije Alphabeta porasle su za 2,7% u ranoj trgovini u ponedeljak, nakon vesti da je tehnološki gigant Apple u pregovorima da licencira Gemini za buduće iPhone.

Izvor: Blic, 18.Mar.2024

Detaljnije >>

Dobrodošao Google Maps – Apple Maps više neće biti podrazumevana navigacija za iPhone

Apple sledeće godine otvara vrata za druge aplikacije navigacija koje će korisnici moći da nameste kao podrazumevane na njegovom iOS operativnom sistemu. Tako Google Maps ili Waze aplikacije dobijaju priliku da postanu podrazumevana navigacija za iPhone, umesto dosadašnjeg Apple Maps servisa, zahvaljujući EU Zakonu o digitalnim tržištima (DMA). U skladu sa istim zakonom, Apple je nedavno počeo da ukida različita ograničenja na svom operativnom sistemu za pametne telefone, među kojima je...

Izvor: Piplmetar.rs, 16.Mar.2024, 00:31

Detaljnije >>

VELIKA PROMENA ZA APPLE KORISNIKE U EU: Preuzimaće aplikacije direktno sa interneta, ovo su detalji, ali i ograničenja

VELIKA PROMENA ZA APPLE KORISNIKE U EU: Preuzimaće aplikacije direktno sa interneta, ovo su detalji, ali i ograničenja

Ukoliko živite u EU i koristite iPhone – ovo su lepe vesti za vas jer Apple za iOS konačno dozvoljava preuzimanje nezavisnih aplikacija direktno sa interneta

Izvor: Kurir, 15.Mar.2024, 10:54

Detaljnije >>

Apple počinje da sklapa iPhone 15 telefone u Brazilu

Apple je počeo da sklapa modele iPhone 15 telefona u Brazilu, menjajući svoj globalni proizvodni pristup kako bi izbegao trenutne visoke uvozne takse i diverzifikovao svoj lanac snabdevanja. Kako je izvestio MacMagazine (preko 9to5Mac),...

Izvor: ItRešenja.com, 15.Mar.2024

Detaljnije >>