iPhone
iPhone

Ajfon je prvi mobilni telefon velike kompanije Aple ili Epl. Njegove karakteristike su da ima multi tač ekran koji je osetljiv na dodir i pomoću kojeg se upravlja telefonom i unosi tekst s obzirom na to da ne poseduje fizičke tipke nego virtualnu. Ajfon pripada porodici pametnih telefona kompanije Epl. Tvorac prvog Epl loga jeste Ron Vajn koji je zajedno sa Stiv Džobsom radio u kompaniji Atari. Njih dvojica su zajedno sa Stiv Vozniakom 1. aprila 1976. godine osnovali svoju firmu Epl kompjuter.

Vejn je dobio deset posto vlasništva ali je nakon dve nedelje nastupio istu firmu i ustupio svoje akcije za svega 800 dolara. Vejn je napravio logo na kojem je nacrtan Isak Njutn koji sedi ispod drveta jabuke, a oko slike su ispisani stihovi Viliama Vodsvorta u prevodu.. Um koji večno putuje kroz čudesna mora misli… Usamljen! Marketinška agencija Regis Mkena u kojoj je Janof radio kao umetnički direktor, dobila je zahtev od firme Epl u januaru 1977. godine. Logo je predstavljen javnosti u aprilu 1976. godine zajedno sa novim proizvodom Epl dva. Postoje mnoge priče vezane za ovaj logo. Jedna od njih je vezana za tvorca kompjuterske nauke Alan Turinga koji je izvršio samoubistvo tako što je pojeo jabuku otrovanu cijanidom. Smatra se da je Turing ovo uradio pošto je bio suočen sa zatvorskom kaznom i optužbama da je bio homoseksualac. Po ovoj teoriji Epl i logo daje počast upravo Turingu, a dugine boje su boje gej zastave.

Janof u govoru tvrdi da su motivi bili mnogo prizemniji i da je jabuka napravljena zagriženom da je ne bi ljudi mešali sa trešnjom. Logo u duginim bojama je bio logičan izbor, jer je celom svetu trebalo predstaviti proizvod Epl dva, koji je bio kućni personalni računar koji je imao sliku u boji. Janof je takođe objasnio da tada nije znao za postojanje kompjuterskog termina bajt i da je prava slučajnost to što na engleskom jeziku postoji reč bajt kao ugriz u prevodu.

Zagrižena jabuka u bojama duge je logo koji je bio zaštitni simbol kompanije u dugom nizu godina od 1976. godine do 1998. godine. Nepunih godinu dana nakon povratka Stiv Džobsa na mesto izvršnog direktora odlučeno je da kompanija promeni logotip.
Tog trenutka su nestale dugine boje, a logo je dobio svoj današnji monohromatski izgled. Pre par godina se pojavilo istraživanje koje je objavljeno od strane Žurnala za istraživanje potrošača, u kojem se navodi da Epl logotip pozitivno utiče na kreativnost.
Epl je radio godinama i mnogo da bi razvio brend koji asocira na različitost od ustaljenih normi, inovaciju, uspeh, i kreativnost. Na sličan način je u očima potrošača IBM viđen kao tradicionalan, pametan, dobar i odgovoran.

Istraživači su pitali grupu od 341 studenata da navedu što je moguće više načina za upotrebu cigle, osim osnovne namene koju ima za izgradnju objekata. Istraživači su utvrdili da je grupa nakon što je nesvesno videla Epl logo, pokazala tridest posto bolje rezultate od kontrolne grupe.

Epl slavi deset godina od svog prvog pametnog telefona. Očekuje se revolucionarni proizvod Ajfon osam 8. Kompanija Epl je prošle godine prodala 472 miliona komada ajfona računajući sve generacije do sada. Prema proceni analitičara u prva tri meseca ove godine se očekivala prodaja od 38 miliona, što govori da je ta cifra već dostignuta i probijena. Kompanija Epl će na dostojanstven način proslaviti svoj jubilej, jer su dostigli uspešno pola milijarde prodatih telefona.

Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: ItRešenja.com, 18.Maj.2019, 22:49

iPhone 6 i 6s neće podržavati iOS 13

iPhone 6 i 6s neće podržavati iOS 13

Prve nedelje juna Apple će održati svoj tradicionalni WWDC, developersku konferenciju na kojoj obično predstavljaju novitete u iOS-u, i to onom koji u javnu distribuciju bude pušten nakon 3-4 meseca, zajedno sa dolaskom novih iPhone-a. I ove godine trebalo bi da bude tako, pa bismo kroz nekoliko nedelja trebali da saznamo više o iOS-u 13 koji će u distribuciju ove jeseni, istovremeno sa iPhone-om 11 (ili XI). Prve informacije o novom iOS-u govore kako će njegova glavna dizajnerska...

Detaljnije >>


Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Maj.2019

DOKAZ - SAD VIŠE NEMA SUMNJE! Izgovorio, kamera SNIMILA! Lepi Mića traži TELEFON od Ane Korać? (VIDEO)

DOKAZ - SAD VIŠE NEMA SUMNJE! Izgovorio, kamera SNIMILA! Lepi Mića traži TELEFON od Ane Korać? (VIDEO)

Kraj glasinama, istina.. Čitave teorije i razni snimci su kružili na Internetu, povodom priča da zadrugari (ili samo neki među njima) imaju pravo da koriste mobilni telefon, što bi inače trebalo da bude strogo zabranjeno. Međutim, sada se pojavio snimak na kojem se jasno čuje da Lepi Mića kaže Ani Korać - "ponesi mi Ajfon 6". Poslušajte:. Lepi Mića je oduvek smatran za "čoveka produkcije", a često se može videti kako savetuje mnoge zadrugare kako...

Detaljnije >>

Izvor: Mondo, 18.Maj.2019

"Jedini Ajfon koji NIJE pametan"

Jedini Ajfon koji NIJE pametan

Samo je trebalo da postavi pitanje.... Navikli smo na estradne ratove i prozivke starleta u medijima, ali ovog puta se na meti rijaliti starlete našla književnica Isidora Bjelica. Autorka preko sedamdeset romana odgovarala je na pitanja koja su joj postavljale poznate ličnosti u okviru rubrike "Srpskog telegrafa" i uglavnom su to bila pitanja koja se tiču inspiracije, putovanja... Onda je Tijana Maksimović,...

Detaljnije >>

Izvor: Nezavisne Novine, 16.Maj.2019, 19:04

Apple odlaže objavu sopstvenog 5G modema do 2025. godine

Izvori, bliski kompaniji Apple, su za The Information istakli da će proći još nekoliko godina dok u iPhone-ima ne vidimo 5G čipove koje je Apple proizveo samostalno.

Detaljnije >>

Izvor: Informacija.rs, 15.Maj.2019, 11:41

Bag u WhatsAppu korišćen za instalaciju špijunskog softvera na iPhone i Android uređajima

Bag u WhatsAppu korišćen za instalaciju špijunskog softvera na iPhone i Android uređajima

WhatsApp je ispravio sigurnosnu grešku (CVE-2019-3568) u aplikaciji koja omogućava instalaciju špijunskog softvera na Android i iPhone uređajima. Sigurnosni propust u planetarno popularnoj aplikaciji koja korisnicima nudi end-to-end enkripciju, omogućio je napadačima da...

Detaljnije >>

Izvor: Informacija.rs, 15.Maj.2019

Twitter priznao da je ''greškom'' delio podatke o lokaciji korisnika iPhone uređaja sa neimenovanom kompanijom

Twitter priznao da je greškom delio podatke o lokaciji korisnika iPhone uređaja sa neimenovanom kompanijom

Twitter je priznao grešku koja je omogućila kompaniji da prikuplja podatke o lokaciji korisnika iPhone uređaja i da ih deli sa neimenovanim partnerom. Twitter kaže da je problem otkriven na uređajima na kojima su korisnici bili prijavljeni na više od jednog naloga. Ako su korisnici...

Detaljnije >>

Izvor: B92, 14.Maj.2019, 14:22

Ajfon poskupljuje? Epl žrtva trgovinskog rata SAD i Kine

Ajfon poskupljuje? Epl žrtva trgovinskog rata SAD i Kine

London -- Eskalacija trgovinskog konflikta SAD i Kine mogla bi da naškodi i Eplu i korisnicima povećanjem cene ajfona i obaranjem vrednosti deonica, piše Gardijan.. Prema izveštaju Morgan Stenlija, nove Trampove tarife od 25 odsto na 200 milijardi dolara vredan uvoz proizvoda iz Kine mogle bi za oko 160 zelenih novčanica podići cenu ajfona XS proizvedenog u Kini, čija cena počinje od 999 dolara. Epl bi mogao da zaštiti potrošače od skoka cena, ali su svejedno...

Detaljnije >>