iPhone
iPhone

Ajfon je prvi mobilni telefon velike kompanije Aple ili Epl. Njegove karakteristike su da ima multi tač ekran koji je osetljiv na dodir i pomoću kojeg se upravlja telefonom i unosi tekst s obzirom na to da ne poseduje fizičke tipke nego virtualnu. Ajfon pripada porodici pametnih telefona kompanije Epl. Tvorac prvog Epl loga jeste Ron Vajn koji je zajedno sa Stiv Džobsom radio u kompaniji Atari. Njih dvojica su zajedno sa Stiv Vozniakom 1. aprila 1976. godine osnovali svoju firmu Epl kompjuter.

Vejn je dobio deset posto vlasništva ali je nakon dve nedelje nastupio istu firmu i ustupio svoje akcije za svega 800 dolara. Vejn je napravio logo na kojem je nacrtan Isak Njutn koji sedi ispod drveta jabuke, a oko slike su ispisani stihovi Viliama Vodsvorta u prevodu.. Um koji večno putuje kroz čudesna mora misli… Usamljen! Marketinška agencija Regis Mkena u kojoj je Janof radio kao umetnički direktor, dobila je zahtev od firme Epl u januaru 1977. godine. Logo je predstavljen javnosti u aprilu 1976. godine zajedno sa novim proizvodom Epl dva. Postoje mnoge priče vezane za ovaj logo. Jedna od njih je vezana za tvorca kompjuterske nauke Alan Turinga koji je izvršio samoubistvo tako što je pojeo jabuku otrovanu cijanidom. Smatra se da je Turing ovo uradio pošto je bio suočen sa zatvorskom kaznom i optužbama da je bio homoseksualac. Po ovoj teoriji Epl i logo daje počast upravo Turingu, a dugine boje su boje gej zastave.

Janof u govoru tvrdi da su motivi bili mnogo prizemniji i da je jabuka napravljena zagriženom da je ne bi ljudi mešali sa trešnjom. Logo u duginim bojama je bio logičan izbor, jer je celom svetu trebalo predstaviti proizvod Epl dva, koji je bio kućni personalni računar koji je imao sliku u boji. Janof je takođe objasnio da tada nije znao za postojanje kompjuterskog termina bajt i da je prava slučajnost to što na engleskom jeziku postoji reč bajt kao ugriz u prevodu.

Zagrižena jabuka u bojama duge je logo koji je bio zaštitni simbol kompanije u dugom nizu godina od 1976. godine do 1998. godine. Nepunih godinu dana nakon povratka Stiv Džobsa na mesto izvršnog direktora odlučeno je da kompanija promeni logotip.
Tog trenutka su nestale dugine boje, a logo je dobio svoj današnji monohromatski izgled. Pre par godina se pojavilo istraživanje koje je objavljeno od strane Žurnala za istraživanje potrošača, u kojem se navodi da Epl logotip pozitivno utiče na kreativnost.
Epl je radio godinama i mnogo da bi razvio brend koji asocira na različitost od ustaljenih normi, inovaciju, uspeh, i kreativnost. Na sličan način je u očima potrošača IBM viđen kao tradicionalan, pametan, dobar i odgovoran.

Istraživači su pitali grupu od 341 studenata da navedu što je moguće više načina za upotrebu cigle, osim osnovne namene koju ima za izgradnju objekata. Istraživači su utvrdili da je grupa nakon što je nesvesno videla Epl logo, pokazala tridest posto bolje rezultate od kontrolne grupe.

Epl slavi deset godina od svog prvog pametnog telefona. Očekuje se revolucionarni proizvod Ajfon osam 8. Kompanija Epl je prošle godine prodala 472 miliona komada ajfona računajući sve generacije do sada. Prema proceni analitičara u prva tri meseca ove godine se očekivala prodaja od 38 miliona, što govori da je ta cifra već dostignuta i probijena. Kompanija Epl će na dostojanstven način proslaviti svoj jubilej, jer su dostigli uspešno pola milijarde prodatih telefona.

Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Nezavisne Novine, 13.Dec.2018, 14:30

Apple sprema sopstveni modem za buduće iPhone modele

Apple je u prošlosti ekskluzivno koristio Qualcomm kao dobavljača modema za svoje telefone.

Detaljnije >>


Izvor: NovaEnergija.net, 12.Dec.2018, 12:32

Prva država na svetu koja ograničava prodaju ajfona

Prva država na svetu koja ograničava prodaju ajfona

Kineski sud je uveo zabranu uvoza i prodaje nekoliko modela ajfona (iPhone), zbog toga što je kompanija za proizvodnju čipova Kvalkom (Qualcomm), koja je dobavljač u Kini, u patentnom sporu sa Eplom (Appleom) U skladu sa tim, svi uređaji ajfona 6S na godišnjicu modela ajfona X su “pogođeni” zabranom. Odluka od 30. novembra je prva na svetu koja ograničava prodaju ajfona, saopštio je Kvalkom. Kada će zabrana prodaje stupiti na snagu, ostalo je nejasno. Epl je odmah odgovorio da ajfon...

Detaljnije >>

Izvor: Mondo, 11.Dec.2018, 19:03

Kina pooštrila zabranu iPhone prodaje

Ne može u prodaju ni uz iOS 12, kako je tvrdio Apple.... Qualcomm kompanija je izdejstvovala zabranu prodaje iPhone 6S, iPhone 6S Plus, iPhone 7, iPhone 7 Plus, iPhone 8, iPhone 8 Plus i iPhone X telefona u Kini do daljnjeg. Presuda kineskog Trgovinskog suda je efektna odmah, iako je Apple tvrdio drugačije u izjavi za medije, nazvavši ovu zabranu “potezom očajnika“. Takođe, Apple je u istoj izjavi naveo da iPhone uređaji sa iOS 12 sistemom...

Detaljnije >>

Izvor: Capital.ba, 11.Dec.2018

Kina zabranila uvoz i prodaju iPhonea

Kina zabranila uvoz i prodaju iPhonea

PEKING – Kineski sud uveo je zabranu uvoza i prodaje nekoliko modela iPhonea, zbog toga što je kompanija za proizvodnju čipova “Qualcomm”, koja je dobavljač u Kini, u patentnom sporu s “Appleom“. U skladu s tim, svi uređaji iPhone 6S na godišnjicu modela iPhone X su pogođeni zabranom. Odluka od 30. novembra je prva na svijetu koja ograničava prodaju iPhonea, saopštio je “Qualcomm”. Kada će zabrana prodaje stupiti na snagu, ostalo je nejasno. “Apple” je odmah odgovorio da...

Detaljnije >>

Izvor: SEEbiz.eu, 11.Dec.2018

Kina zabranila prodaju nekoliko modela iPhonea

Kina zabranila prodaju nekoliko modela iPhonea

PEKING - Kineski sud je uveo zabranu uvoza i prodaje nekoliko modela iPhone-a, zbog toga što je kompanija za proizvodnju čipova Qualcomm, koja je dobavljač u Kini, u patentnom sporu s Appleom.. U skladu s tim, svi uređaji iPhone 6S na godišnjicu modela iPhone X su pogođeni zabranom. Odluka od 30. studenoga je prva na svijetu koja ograničava prodaju iPhonea, priopćio je Qualcomm. Kada će zabrana prodaje stupiti na snagu, ostalo je nejasno. Apple je odmah odgovorio...

Detaljnije >>

Izvor: Domino Magazin, 11.Dec.2018

Apple ima pametnu masku

Sa dodatnom baterijom za iPhone The post Apple ima pametnu masku appeared first on Domino magazin.

Detaljnije >>

Izvor: Capital.ba, 11.Dec.2018

Sud odlučio: Apple više ne smije prodavati iPhone u Kini

Sud odlučio: Apple više ne smije prodavati iPhone u Kini

PEKING, Nakon što je kompanija Qualcomm tužila Apple zbog kršenja patenata, kineski sud za intelektualno vlasništvo donio je odluku o zabrani prodaje iPhonea u Kini, prenosi The Independent. Američki proizvođač čipova Qualcomm tužio je Apple zbog kršenja patenata i zatražio prestanak prodaje svih uređaja u kojima se ti patenti koriste. Kineski sud za intelektualno vlasništvo odobrio je dva privremena rješenja kojima se zabranjuje prodaja iPhoneovih modela koji su nastali u protekle...

Detaljnije >>