iPhone
iPhone

Ajfon je prvi mobilni telefon velike kompanije Aple ili Epl. Njegove karakteristike su da ima multi tač ekran koji je osetljiv na dodir i pomoću kojeg se upravlja telefonom i unosi tekst s obzirom na to da ne poseduje fizičke tipke nego virtualnu. Ajfon pripada porodici pametnih telefona kompanije Epl. Tvorac prvog Epl loga jeste Ron Vajn koji je zajedno sa Stiv Džobsom radio u kompaniji Atari. Njih dvojica su zajedno sa Stiv Vozniakom 1. aprila 1976. godine osnovali svoju firmu Epl kompjuter.

Vejn je dobio deset posto vlasništva ali je nakon dve nedelje nastupio istu firmu i ustupio svoje akcije za svega 800 dolara. Vejn je napravio logo na kojem je nacrtan Isak Njutn koji sedi ispod drveta jabuke, a oko slike su ispisani stihovi Viliama Vodsvorta u prevodu.. Um koji večno putuje kroz čudesna mora misli… Usamljen! Marketinška agencija Regis Mkena u kojoj je Janof radio kao umetnički direktor, dobila je zahtev od firme Epl u januaru 1977. godine. Logo je predstavljen javnosti u aprilu 1976. godine zajedno sa novim proizvodom Epl dva. Postoje mnoge priče vezane za ovaj logo. Jedna od njih je vezana za tvorca kompjuterske nauke Alan Turinga koji je izvršio samoubistvo tako što je pojeo jabuku otrovanu cijanidom. Smatra se da je Turing ovo uradio pošto je bio suočen sa zatvorskom kaznom i optužbama da je bio homoseksualac. Po ovoj teoriji Epl i logo daje počast upravo Turingu, a dugine boje su boje gej zastave.

Janof u govoru tvrdi da su motivi bili mnogo prizemniji i da je jabuka napravljena zagriženom da je ne bi ljudi mešali sa trešnjom. Logo u duginim bojama je bio logičan izbor, jer je celom svetu trebalo predstaviti proizvod Epl dva, koji je bio kućni personalni računar koji je imao sliku u boji. Janof je takođe objasnio da tada nije znao za postojanje kompjuterskog termina bajt i da je prava slučajnost to što na engleskom jeziku postoji reč bajt kao ugriz u prevodu.

Zagrižena jabuka u bojama duge je logo koji je bio zaštitni simbol kompanije u dugom nizu godina od 1976. godine do 1998. godine. Nepunih godinu dana nakon povratka Stiv Džobsa na mesto izvršnog direktora odlučeno je da kompanija promeni logotip.
Tog trenutka su nestale dugine boje, a logo je dobio svoj današnji monohromatski izgled. Pre par godina se pojavilo istraživanje koje je objavljeno od strane Žurnala za istraživanje potrošača, u kojem se navodi da Epl logotip pozitivno utiče na kreativnost.
Epl je radio godinama i mnogo da bi razvio brend koji asocira na različitost od ustaljenih normi, inovaciju, uspeh, i kreativnost. Na sličan način je u očima potrošača IBM viđen kao tradicionalan, pametan, dobar i odgovoran.

Istraživači su pitali grupu od 341 studenata da navedu što je moguće više načina za upotrebu cigle, osim osnovne namene koju ima za izgradnju objekata. Istraživači su utvrdili da je grupa nakon što je nesvesno videla Epl logo, pokazala tridest posto bolje rezultate od kontrolne grupe.

Epl slavi deset godina od svog prvog pametnog telefona. Očekuje se revolucionarni proizvod Ajfon osam 8. Kompanija Epl je prošle godine prodala 472 miliona komada ajfona računajući sve generacije do sada. Prema proceni analitičara u prva tri meseca ove godine se očekivala prodaja od 38 miliona, što govori da je ta cifra već dostignuta i probijena. Kompanija Epl će na dostojanstven način proslaviti svoj jubilej, jer su dostigli uspešno pola milijarde prodatih telefona.

Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Maj.2020, 01:19

NOVI ŠOK DETALJI! Sa Tijanom Ajfon UHAPŠEN i SVETSKI POZNAT fudbalski sudija sa veoma BOGATOM karijerom!

NOVI ŠOK DETALJI! Sa Tijanom Ajfon UHAPŠEN i SVETSKI POZNAT fudbalski sudija sa veoma BOGATOM karijerom!

Sudio Liverpulu, a priveden sa starletom! Region već dva dana potresa hapšenje starlete Tijane Ajfon, a detalji ovog hapšenja isplivavaju u javnost iz sata u sat. Postupajući tužitelj Odela III Tužiteljstva BiH, uputio je prema Sudu Bosne i Hercegovine predlog za određivanje mere pritvora od 30 dana za ukupno 7 osumnjičenih, među kojima je i Tijana Ajfon, a sada je isplivalo još jedno poznato ime u ovoj aferi. Naime, većina uhapšenih su veoma poznati...

Detaljnije >>


Izvor: Večernje novosti, 29.Maj.2020, 22:44

Za Tijanu i “društvo” traže pritvor i proveru na koronu: Sa Ajfonkom uhapšen i "škaljarac"

Za Tijanu i “društvo” traže pritvor i proveru na koronu: Sa Ajfonkom uhapšen i škaljarac

Tijana Maksimović i još šest osoba, iz Bijeljine odvedeni na saslušanje u Tužilaštvo Bosne i Hercegovine u Sarajevu, posle čega je za sve uhapšene zatraženo odreživanje pritvora do 30 dana STARLETA Tijana Maksimović, poznatija kao Tijana Ajfon, i još šestorica uhapšenih u policijskoj akciji "Kristal" u Bijeljini, predati su Tužilaštvu BiH u Sarajevu, a terete se za organizovani kriminal i vrbovanje radi međunarodne prostitucije.Pored Maksimovićeve, Uprava za...

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 29.Maj.2020

ŽELE SJAJ, ŽIVE OČAJ Starlete u Srbiji - sa debelim dosijeom: Ko su, šta rade, i kakve SRAMNE PORUKE šalju

Prva starleta u Srbiji bila je Zorica Gajšen i bavila se glumom, a danas smo svedoci da se pojedine starlete bave "turbo prostitucijom"...

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 29.Maj.2020

PAO I SKELEDŽIJA Čamcima ilegalno preko granice prevezao Tijanu Ajfon i ostale devojke, otkriveno i ko je ORGANIZOVAO ORGIJE

Milisav Tomić iz Bijeljine, koji je uhapšen u policijskoj akciji „Kristal“ sa starletom Tijanom Ajfon,...

Detaljnije >>

Izvor: Nezavisne Novine, 29.Maj.2020

Tijana Ajfon: Bolje biti prostituka nego sponzoruša

Starleta Tijana Ajfon koja je uhapšena kod Bijeljine sa još tri devojke, nedavno se našla na meti osuda, te su je nazivali sponzorušom.

Detaljnije >>

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Maj.2020

PROCURILE NOVE INFORMACIJE! EVO šta je Tijana Ajfon izjavila kada je stigla u stanicu policije u Bijeljini!

PROCURILE NOVE INFORMACIJE! EVO šta je Tijana Ajfon izjavila kada je stigla u stanicu policije u Bijeljini!

Starleta koja je uhapšena juče u mestu Suvo Polje kod Bijeljine, granicu sa Republikom Srpskom je prešla ilegalno, u čamcu, a društvo su joj pravile još tri devojke.. Cela Srbija juče je brujala o hapšenju starlete Tijane Maksimović, poznatije kao Tijane Ajfon i navodima da je osumnjičena za podvođenje i organizovanu prostituciju, a portal SrbijaDanas je došao u posed starletine izjave koju je po dolasku u policijsku stanicu dala nadležnim organima.

Detaljnije >>

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Maj.2020

AUU! SKANDALOZNO! Tijana Ajfon SAVETOVALA devojke u Srbiji: "BOLJE BUDI PROSTITUTKA, NEGO SPONZORUŠA!"

AUU! SKANDALOZNO! Tijana Ajfon SAVETOVALA devojke u Srbiji: BOLJE BUDI PROSTITUTKA, NEGO SPONZORUŠA!

Starleta zadala domaći.. Starleta Tijana Ajfon, koja je juče uhapšena kod Bijeljine kada je pokušala ilegalno, sa još tri devojke, da pređe granicu preko reke Drine u čamcu, nedavno se našla na meti osuda, te su je nazivali sponzorušom. Starleta koja se sumnjiči za organizovanje prostitucije u jednoj emisiji čitala je komentare ispod svojih fotografija na društvenim mrežama, a jedan joj je posebno privukao pažnju. - Ovo je neka žešća sponzoruša!..

Detaljnije >>