iPhone
iPhone

Ajfon je prvi mobilni telefon velike kompanije Aple ili Epl. Njegove karakteristike su da ima multi tač ekran koji je osetljiv na dodir i pomoću kojeg se upravlja telefonom i unosi tekst s obzirom na to da ne poseduje fizičke tipke nego virtualnu. Ajfon pripada porodici pametnih telefona kompanije Epl. Tvorac prvog Epl loga jeste Ron Vajn koji je zajedno sa Stiv Džobsom radio u kompaniji Atari. Njih dvojica su zajedno sa Stiv Vozniakom 1. aprila 1976. godine osnovali svoju firmu Epl kompjuter.

Vejn je dobio deset posto vlasništva ali je nakon dve nedelje nastupio istu firmu i ustupio svoje akcije za svega 800 dolara. Vejn je napravio logo na kojem je nacrtan Isak Njutn koji sedi ispod drveta jabuke, a oko slike su ispisani stihovi Viliama Vodsvorta u prevodu.. Um koji večno putuje kroz čudesna mora misli… Usamljen! Marketinška agencija Regis Mkena u kojoj je Janof radio kao umetnički direktor, dobila je zahtev od firme Epl u januaru 1977. godine. Logo je predstavljen javnosti u aprilu 1976. godine zajedno sa novim proizvodom Epl dva. Postoje mnoge priče vezane za ovaj logo. Jedna od njih je vezana za tvorca kompjuterske nauke Alan Turinga koji je izvršio samoubistvo tako što je pojeo jabuku otrovanu cijanidom. Smatra se da je Turing ovo uradio pošto je bio suočen sa zatvorskom kaznom i optužbama da je bio homoseksualac. Po ovoj teoriji Epl i logo daje počast upravo Turingu, a dugine boje su boje gej zastave.

Janof u govoru tvrdi da su motivi bili mnogo prizemniji i da je jabuka napravljena zagriženom da je ne bi ljudi mešali sa trešnjom. Logo u duginim bojama je bio logičan izbor, jer je celom svetu trebalo predstaviti proizvod Epl dva, koji je bio kućni personalni računar koji je imao sliku u boji. Janof je takođe objasnio da tada nije znao za postojanje kompjuterskog termina bajt i da je prava slučajnost to što na engleskom jeziku postoji reč bajt kao ugriz u prevodu.

Zagrižena jabuka u bojama duge je logo koji je bio zaštitni simbol kompanije u dugom nizu godina od 1976. godine do 1998. godine. Nepunih godinu dana nakon povratka Stiv Džobsa na mesto izvršnog direktora odlučeno je da kompanija promeni logotip.
Tog trenutka su nestale dugine boje, a logo je dobio svoj današnji monohromatski izgled. Pre par godina se pojavilo istraživanje koje je objavljeno od strane Žurnala za istraživanje potrošača, u kojem se navodi da Epl logotip pozitivno utiče na kreativnost.
Epl je radio godinama i mnogo da bi razvio brend koji asocira na različitost od ustaljenih normi, inovaciju, uspeh, i kreativnost. Na sličan način je u očima potrošača IBM viđen kao tradicionalan, pametan, dobar i odgovoran.

Istraživači su pitali grupu od 341 studenata da navedu što je moguće više načina za upotrebu cigle, osim osnovne namene koju ima za izgradnju objekata. Istraživači su utvrdili da je grupa nakon što je nesvesno videla Epl logo, pokazala tridest posto bolje rezultate od kontrolne grupe.

Epl slavi deset godina od svog prvog pametnog telefona. Očekuje se revolucionarni proizvod Ajfon osam 8. Kompanija Epl je prošle godine prodala 472 miliona komada ajfona računajući sve generacije do sada. Prema proceni analitičara u prva tri meseca ove godine se očekivala prodaja od 38 miliona, što govori da je ta cifra već dostignuta i probijena. Kompanija Epl će na dostojanstven način proslaviti svoj jubilej, jer su dostigli uspešno pola milijarde prodatih telefona.

Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: ItRešenja.com, 21.Mar.2018, 11:37

Apple za ovogodišnje iPhone kupuje 270 miliona ekrana

Apple za ovogodišnje iPhone kupuje 270 miliona ekrana

Prema pisanju portala Digitimes, Apple bi ove godine trebao da naruči između 250 i 270 miliona ekrana. Od tog broja njih 110 do 130 miliona su OLED ekrani, od čega je 70 do 80 miliona namenjeno aktuelnom 5,9-inčnom iPhone X-u te drugoj generaciji istog modela i veličine. Preostalih 40 do 50 miliona OLED ekrana otpadaju na novi iPhone X model s 6,5-inčnim ekranom. Osim spomenutog, Apple će naručiti i 60 do 70 miliona LTPS...

Detaljnije >>


Izvor: Mondo, 20.Mar.2018, 21:50

Samsung pretekao Apple: Prvi ugrabio novu opciju

Samsung pretekao Apple: Prvi ugrabio novu opciju

Možda je iPhone X popularizovao animirane emotikone, ali nije uspeo u svojoj nameri da omiljene prigrabi za sebe…. Samsung je pre Apple kompanije prigrabio za svoje korisnike animirane emotikone s Dizni likovima. Ne bi trebalo da vam objašnjavamo kolika je ovo prednost što se imidža kompanije tiče, jer korisnici vole ovakve stvari, koliko god one sa strane izgledale nekome besmisleno. Samsung Galaxy S9: Vredan svakog dinara! (FOTO).

Detaljnije >>

Izvor: B92, 19.Mar.2018, 08:42

"Androidi su bezbedni onoliko koliko i iPhone"

Androidi su bezbedni onoliko koliko i iPhone

Kada je reč o bezbednosnim problemima pametnih telefona, bezbednosni analitičari skoro uvek bi govorili o Googleovom Androidu, iako Appleov mobilni operativni sistem nije nedodirljiv. Ipak, većina propusta i napada zabeležena je upravo na telefonima koje pokreće Android.. Problem Androida jeste što je pronađene bezbednosne propuste teško ispraviti (odnosno, bezbedosnu nadogradnju isporučiti svim korisnicima), a vlasnici ovih uređaja mogu da preuzmu i instaliraju aplikacije...

Detaljnije >>

Izvor: B92, 17.Mar.2018, 18:44

Fortnite za samo 12 sati postao najpopularnija iPhone aplikacija

Fortnite za samo 12 sati postao najpopularnija iPhone aplikacija

Fortnite: Battle Royale je došao na iOS uređaje, i iako je to načinjeno samo kroz invite sistem, on je za samo 12 sati od pojavljivanja...

Detaljnije >>

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 15.Mar.2018, 13:58

Harris Poll: Pada ugled Apple i Google brenda

Harris Poll: Pada ugled Apple i Google brenda

Google je pre nekoliko godina lansirao na tržište besplatne proizvode poput Google Docs i Google Mapsa. Apple je pak predstavio javnosti iPod, iPhone i iPad. Ugled brendova američkih tehnoloških divova Apple i Google znatno je oslabio, dok je Amazon.com Inc zadržao čelnu poziciju na lestvici a Teslu je podiglo lansiranje Roadstera u svemir, pokazuje godišnje istraživanje marketinške kompanije Harris Poll. Proizvođač iPhone-a Apple potonuo je na ovogodišnjoj Harris...

Detaljnije >>

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 15.Mar.2018

iPhone-ova Siri dolazi na Dane komunikacija

iPhone-ova Siri dolazi na Dane komunikacija

Apple-ova aplikacija koja funkcioniše po principu veštačke inteligencije učinila je glas Susan Bennet mega popularnim i svetu poznatom kao Siri. Ove godine Siri ćemo uživo slušati na festivalu u Rovinju gde dolazi uz podršku Hrvatske turističke zajednice. Ime Susan Bennet nije globalno poznato, ali zato njen glas, ili kako bi ona rekla alter ego Siri – jeste. Glas Susan Bennet poznajemo kao Siri koja se svetu obraća iz aplikacije iPhone-a, a ove godine slušaćemo...

Detaljnije >>

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Mar.2018

OPAA, ČESTITAMO: Tijana Ajfon se UDAJE! A tek da vidite verenički prsten! (FOTO)

OPAA, ČESTITAMO: Tijana Ajfon se UDAJE! A tek da vidite verenički prsten! (FOTO)

I na nju je došao red.... Tijana Ajfon još uvek nije predstavila svog izabranika javnosti. Ipak, sudeći po slikama raznih firmiranih poklona koje dobija od njega, kao i skupih kola u kojima se vozi, reklo bi se radi o nekom veoma uspešnom biznismenu. I dok je do skoro pokazivala tašne i cipele koje joj je poklonio, ovaj put je Tijana iznenadila svoje pratioce nečim sasvim drugačijim. Nakon TEŠKE OPERACIJE, staje na LUDI KAMEN? Joca s devojkom bira VERENIČKI...

Detaljnije >>