iPhone
iPhone

Ajfon je prvi mobilni telefon velike kompanije Aple ili Epl. Njegove karakteristike su da ima multi tač ekran koji je osetljiv na dodir i pomoću kojeg se upravlja telefonom i unosi tekst s obzirom na to da ne poseduje fizičke tipke nego virtualnu. Ajfon pripada porodici pametnih telefona kompanije Epl. Tvorac prvog Epl loga jeste Ron Vajn koji je zajedno sa Stiv Džobsom radio u kompaniji Atari. Njih dvojica su zajedno sa Stiv Vozniakom 1. aprila 1976. godine osnovali svoju firmu Epl kompjuter.

Vejn je dobio deset posto vlasništva ali je nakon dve nedelje nastupio istu firmu i ustupio svoje akcije za svega 800 dolara. Vejn je napravio logo na kojem je nacrtan Isak Njutn koji sedi ispod drveta jabuke, a oko slike su ispisani stihovi Viliama Vodsvorta u prevodu.. Um koji večno putuje kroz čudesna mora misli… Usamljen! Marketinška agencija Regis Mkena u kojoj je Janof radio kao umetnički direktor, dobila je zahtev od firme Epl u januaru 1977. godine. Logo je predstavljen javnosti u aprilu 1976. godine zajedno sa novim proizvodom Epl dva. Postoje mnoge priče vezane za ovaj logo. Jedna od njih je vezana za tvorca kompjuterske nauke Alan Turinga koji je izvršio samoubistvo tako što je pojeo jabuku otrovanu cijanidom. Smatra se da je Turing ovo uradio pošto je bio suočen sa zatvorskom kaznom i optužbama da je bio homoseksualac. Po ovoj teoriji Epl i logo daje počast upravo Turingu, a dugine boje su boje gej zastave.

Janof u govoru tvrdi da su motivi bili mnogo prizemniji i da je jabuka napravljena zagriženom da je ne bi ljudi mešali sa trešnjom. Logo u duginim bojama je bio logičan izbor, jer je celom svetu trebalo predstaviti proizvod Epl dva, koji je bio kućni personalni računar koji je imao sliku u boji. Janof je takođe objasnio da tada nije znao za postojanje kompjuterskog termina bajt i da je prava slučajnost to što na engleskom jeziku postoji reč bajt kao ugriz u prevodu.

Zagrižena jabuka u bojama duge je logo koji je bio zaštitni simbol kompanije u dugom nizu godina od 1976. godine do 1998. godine. Nepunih godinu dana nakon povratka Stiv Džobsa na mesto izvršnog direktora odlučeno je da kompanija promeni logotip.
Tog trenutka su nestale dugine boje, a logo je dobio svoj današnji monohromatski izgled. Pre par godina se pojavilo istraživanje koje je objavljeno od strane Žurnala za istraživanje potrošača, u kojem se navodi da Epl logotip pozitivno utiče na kreativnost.
Epl je radio godinama i mnogo da bi razvio brend koji asocira na različitost od ustaljenih normi, inovaciju, uspeh, i kreativnost. Na sličan način je u očima potrošača IBM viđen kao tradicionalan, pametan, dobar i odgovoran.

Istraživači su pitali grupu od 341 studenata da navedu što je moguće više načina za upotrebu cigle, osim osnovne namene koju ima za izgradnju objekata. Istraživači su utvrdili da je grupa nakon što je nesvesno videla Epl logo, pokazala tridest posto bolje rezultate od kontrolne grupe.

Epl slavi deset godina od svog prvog pametnog telefona. Očekuje se revolucionarni proizvod Ajfon osam 8. Kompanija Epl je prošle godine prodala 472 miliona komada ajfona računajući sve generacije do sada. Prema proceni analitičara u prva tri meseca ove godine se očekivala prodaja od 38 miliona, što govori da je ta cifra već dostignuta i probijena. Kompanija Epl će na dostojanstven način proslaviti svoj jubilej, jer su dostigli uspešno pola milijarde prodatih telefona.

Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: NovaEnergija.net, 20.Jun.2018, 10:01

Instagram će omogućiti korisnicima da prate koliko vremena provode na aplikaciji

Instagram će omogućiti korisnicima da prate koliko vremena provode na aplikaciji

Kao što Apple ima novu Screen Time funkciju, koja u iOS 12 verziji meri koliko vremena provodite na svom Apple iPhone-u svakoga dana, Instagram navodno planira da svojim korisnicima omogući nešto slično. Prema fotografijama iz Android APK koda aplikacije, Instagram će koristiti funkciju pod nazivom “User Insights“, koja će prikazivati koliko često korisnik koristi Instagram aplikaciju svakog dana. Servis, koji je u vlasništvu Facebooka, ima još jednu funkciju u razvoju,...

Detaljnije >>


Izvor: Domino Magazin, 20.Jun.2018

Ipak ništa od novog malog iPhone modela

Ali stiže najveći do sad Apple telefon The post Ipak ništa od novog malog iPhone modela appeared first on Domino magazin.

Detaljnije >>

Izvor: Nezavisne Novine, 20.Jun.2018

Apple plaća višemilionsku kaznu zbog lažnih iPhone 'Error 53' navoda

Kompaniji Apple je u utorak izrečena novčana kazna od devet miliona australijskih (oko 6,6 miliona američkih) dolara, od strane australijskog suda, zbog lažnih tvrdnji o pravima potrošača kada je kompanija odbila popravi neispravne iPhone i iPad modele koji su prethodno popravljani od strane trećih lica.. Mušterije američkog tehnološkog giganta su se žalile australijskom ACCC organu (Australian Competition and Consumer Commission), nakon što je ažuriranje operativnog...

Detaljnije >>

Izvor: Radio 021, 19.Jun.2018, 10:54

iPhone će automatski javljati lokaciju korisnika policiji

iPhone će automatski javljati lokaciju korisnika policiji

Kompanija Apple je saopštila da će njeni uređaji sa operativnim sistemom iOS 12 automatski deliti lokaciju korisnika koji pozovu broj za hitne slučajeve.. Svrha nove opcije iOS-a 12 je da se smanji vreme reakcije nakon poziva građana. Iz Applea navode da 80 odsto poziva na broj 911 stiže sa mobilnih telefona, ali zastarela infrastruktura otežava brzo lociranje...

Detaljnije >>

Izvor: Nezavisne Novine, 19.Jun.2018

Instagram omogućava korisnicima da prate koliko su vremena online

Kao što Apple ima novu Screen Time funkciju, koja u iOS 12 verziji mjeri koliko vremena provodite na svom Apple iPhone-u svakoga dana, Instagram navodno planira da svojim korisnicima omogući nešto slično.. Prema fotografijama iz Android APK koda aplikacije, Instagram će koristiti funkciju pod nazivom "User Insights", koja će prikazivati koliko često korisnik koristi Instagram aplikaciju svakog dana. Servis, koji je u vlasništvu Facebooka, ima još jednu funkciju...

Detaljnije >>

Izvor: Nezavisne Novine, 18.Jun.2018, 17:56

iPhone će automatski javljati lokaciju korisnika policiji

Kompanija Apple je saopštila da će njeni uređaji sa operativnim sistemom iOS 12 automatski dijeliti lokaciju korisnika koji pozovu broj za hitne slučajeve (911 za područje Sjeverene Amerike).

Detaljnije >>

Izvor: B92, 18.Jun.2018

iPhone će automatski javljati lokaciju korisnika policiji

iPhone će automatski javljati lokaciju korisnika policiji

Kompanija Apple je saopštila da će njeni uređaji sa operativnim sistemom iOS 12 automatski deliti lokaciju korisnika koji pozovu broj za hitne slučajeve (911 za područje Severene Amerike).. Svrha nove opcije iOS-a 12 je da se smanji vreme reakcije nakon poziva građana. Iz Applea navode da 80 odsto poziva na broj 911 stiže sa mobilnih telefona, ali zastarela...

Detaljnije >>