iPhone
iPhone

Ajfon je prvi mobilni telefon velike kompanije Aple ili Epl. Njegove karakteristike su da ima multi tač ekran koji je osetljiv na dodir i pomoću kojeg se upravlja telefonom i unosi tekst s obzirom na to da ne poseduje fizičke tipke nego virtualnu. Ajfon pripada porodici pametnih telefona kompanije Epl. Tvorac prvog Epl loga jeste Ron Vajn koji je zajedno sa Stiv Džobsom radio u kompaniji Atari. Njih dvojica su zajedno sa Stiv Vozniakom 1. aprila 1976. godine osnovali svoju firmu Epl kompjuter.

Vejn je dobio deset posto vlasništva ali je nakon dve nedelje nastupio istu firmu i ustupio svoje akcije za svega 800 dolara. Vejn je napravio logo na kojem je nacrtan Isak Njutn koji sedi ispod drveta jabuke, a oko slike su ispisani stihovi Viliama Vodsvorta u prevodu.. Um koji večno putuje kroz čudesna mora misli… Usamljen! Marketinška agencija Regis Mkena u kojoj je Janof radio kao umetnički direktor, dobila je zahtev od firme Epl u januaru 1977. godine. Logo je predstavljen javnosti u aprilu 1976. godine zajedno sa novim proizvodom Epl dva. Postoje mnoge priče vezane za ovaj logo. Jedna od njih je vezana za tvorca kompjuterske nauke Alan Turinga koji je izvršio samoubistvo tako što je pojeo jabuku otrovanu cijanidom. Smatra se da je Turing ovo uradio pošto je bio suočen sa zatvorskom kaznom i optužbama da je bio homoseksualac. Po ovoj teoriji Epl i logo daje počast upravo Turingu, a dugine boje su boje gej zastave.

Janof u govoru tvrdi da su motivi bili mnogo prizemniji i da je jabuka napravljena zagriženom da je ne bi ljudi mešali sa trešnjom. Logo u duginim bojama je bio logičan izbor, jer je celom svetu trebalo predstaviti proizvod Epl dva, koji je bio kućni personalni računar koji je imao sliku u boji. Janof je takođe objasnio da tada nije znao za postojanje kompjuterskog termina bajt i da je prava slučajnost to što na engleskom jeziku postoji reč bajt kao ugriz u prevodu.

Zagrižena jabuka u bojama duge je logo koji je bio zaštitni simbol kompanije u dugom nizu godina od 1976. godine do 1998. godine. Nepunih godinu dana nakon povratka Stiv Džobsa na mesto izvršnog direktora odlučeno je da kompanija promeni logotip.
Tog trenutka su nestale dugine boje, a logo je dobio svoj današnji monohromatski izgled. Pre par godina se pojavilo istraživanje koje je objavljeno od strane Žurnala za istraživanje potrošača, u kojem se navodi da Epl logotip pozitivno utiče na kreativnost.
Epl je radio godinama i mnogo da bi razvio brend koji asocira na različitost od ustaljenih normi, inovaciju, uspeh, i kreativnost. Na sličan način je u očima potrošača IBM viđen kao tradicionalan, pametan, dobar i odgovoran.

Istraživači su pitali grupu od 341 studenata da navedu što je moguće više načina za upotrebu cigle, osim osnovne namene koju ima za izgradnju objekata. Istraživači su utvrdili da je grupa nakon što je nesvesno videla Epl logo, pokazala tridest posto bolje rezultate od kontrolne grupe.

Epl slavi deset godina od svog prvog pametnog telefona. Očekuje se revolucionarni proizvod Ajfon osam 8. Kompanija Epl je prošle godine prodala 472 miliona komada ajfona računajući sve generacije do sada. Prema proceni analitičara u prva tri meseca ove godine se očekivala prodaja od 38 miliona, što govori da je ta cifra već dostignuta i probijena. Kompanija Epl će na dostojanstven način proslaviti svoj jubilej, jer su dostigli uspešno pola milijarde prodatih telefona.

Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
AFERA TRESE APPLE! 100.000 ajfon uređaja umesto da bude uništeno, pokradeno i pušteno u prodaju!

AFERA TRESE APPLE! 100.000 ajfon uređaja umesto da bude uništeno, pokradeno i pušteno u prodaju!

Apple je pod optužbama da je uništavao velike količine ispravnih uređaja, a 100.000 iPhone-a za koje je bila planirana ista sudbina je ukradeno i poslato u Kinu

Izvor: Kurir, 19.Apr.2024, 15:47

Detaljnije >>

Nećete da verujete ko je novi dečko Tijane Ajfon - više se ne kriju: Stvoreni jedno za drugo

Nećete da verujete ko je novi dečko Tijane Ajfon - više se ne kriju: Stvoreni jedno za drugo

Došla je na promocilu Slobe radanovića

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Apr.2024

Detaljnije >>

(FOTO) Žena Slobe Radanovića sa ŠLICEM DO KUKA, a Tijana Ajfon POKAZALA NOVOG DEČKA: U restoranu se okupilo POLA ESTRADE

Pevač Sloba Radanović večeras je organizovao promociju svog albuma "Infarkt duše", a na događaj je stigao nasmejan u društvu svoje supruge Jelene.

Izvor: Blic, 18.Apr.2024, 22:17

Detaljnije >>

Zavirite u tajni svet iPhone mogućnosti koje prave bolje iOS iskustvo

Iako ćete verovatno pronaći alternativu za pojedine iOS funkcije i na Android telefonima, Apple je jednostavno neke od njih bolje sproveo u svoje iPhone serije telefone. Zbog takvih iPhone mogućnosti, iOS iskustvo zaista zna da bude pravo uživanje. Nakon što smo obradili skrivene Android karakteristike, ako vas zanima da vidite koje su za neke i ne tako poznate iPhone mogućnosti, možete ih pronaći u listi u nastavku, koju je izdvojio portal GizChina. „Text replacement” (zamena teksta)...

Izvor: Piplmetar.rs, 18.Apr.2024

Detaljnije >>

Prednosti prelaska na preklopni telefon, prema stručnjaku za mentalno zdravlje

Ako ste dovoljno stari da se sećate korištenja preklopnog telefona za pozive, slanje poruka i slikanje, možda se sećate da je tehnologija bila korak napred u pogledu praktičnosti u odnosu na fiksni telefon, ali je bila previše ograničena. Međutim, nakon što se iPhone pojavio 2007. godine, sve se promenilo. Naši pametni telefoni sada drže celi internet u našim džepovima, pružajući nam stalni pristup društvenim medijima i aplikacijama, e-pošti, GPS navigaciji i beskrajnim ometanjima....

Izvor: Tech-Lifestyle.com, 17.Apr.2024, 18:02

Detaljnije >>

Očekivano ili ste razočarani? iPhone 16 Plus dobija ipak manju bateriju

Očekivano ili ste razočarani? iPhone 16 Plus dobija ipak manju bateriju

Nove informacije ukazuju na detalje o kapacitetu baterije kod iPhone 16 serije telefona.

Izvor: Kurir, 15.Apr.2024, 18:00

Detaljnije >>

Mnogi će biti razočarani: iPhone 16 Plus dobija manju bateriju?

Kako navodi sajt MacRumors, zasnovano na informacijama sa kineske mreže Weibo, novi podaci ukazuju na kapacitete baterije svakog od predstojećih modela iz iPhone 16 serije.

Izvor: Nezavisne Novine, 15.Apr.2024

Detaljnije >>