Izvor: Gradnja-Online.com, 11.Jul.2012, 16:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Apatin na evropskom vodnom putu - Ministarstvo infrastrukture i opština zajednički učestvuju u infrastrukturnim projektima

Ministar za infrastrukturu i energetiku Milutin Mrkonjić i predstavnici opštine Apatin potpisali su u ponedeljak (9. jula 2012. godine) ugovor o zajedničkom učešću u nekoliko infrastrukturnih projekata.Jedan od najznacajnijih projekata u vodnom saobraćaju obuhvata poslove obuke i implementacije u oblasti informacionih sistema za vodni saobraćaj, koji su označeni kao prioriteti u Dunavskoj strategiji, kroz projekte koji se finansiraju iz fondova Evropske unije.- Opština Apatin je primer kako se na najbrži i najbolji način prepoznaju vrednosti novih projekata koji mogu da se realizujuju zahvaljujući konceptu Dunavske strategije - izjavio je Mrkonjić.On je istakao da je to velika prilika da opština još jednom pokaže brzinu u primeni ponuđenih projekata koji joj stoje na raspolaganju.- Potpisivanje ugovora o zajedničkom učešću u projektima, od vitalnog je značaja za ubrzani razvoj grada, koji u privrednim krugovima važi za jedan od vodecih u sveukupnom privrednom ambijentu Srbije - saopštilo je ministarstvo.Saradnja Ministarstva za infrastrukturu i opštine Apatin, takođe, podrazumeva iskorišćenost "Klaster transporta i logistike Vojvodine", u skladu sa strateškim dokumentima Evropske unije, Srbije i AP Vojvodine.- Apatin je primer kako se na najefikasniji i na najoptimalniji način prepoznaju razvojne šanse - rekao je Mrkonjić. Potpisani ugovor sa ministarstvom zapravo inicira i omogućava efikasnije dobijanje odobrenja za finansijske projekte po pravilima Evropske unije.Kada je reč o konkretnoj saradnji Apatina i "Klaster transporta i logistike Vojvodine", njeno sprovođenje uključiće i JP "Pristan" i marinu "Apatin".Na sastanku je istaknuto da je izgradnja luke Apatin u sklopu novog koncepta ukupnog lučkog sistema, a po modelu javno-privatnog partnerstva, jedan od prioriteta.Osim toga, punom dinamikom se radi i na projektu pruge između Apatina i fabrike "Sonta" u dužini od 12,5 kilometara. Predstavnici Apatina žele da taj projekar zajednički finansiraju "Železnica Srbije" i Ministrastvo za infrastrukturu i energetiku, a iz opštinskog budžeta su već opredeljena određana sredstava za tu namenu.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Gradnja-Online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Gradnja-Online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Gradnja-Online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.