Izvor: Politika, 12.Avg.2015, 08:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto merkeluješ, kada te krimujem

Potezi nemačke kancelarke Angele Merkel i ruskog predsednika Vladimira Putina našli mesto u žargonu mladih Nemaca

Angela Merkel i Vladimir Putin (Foto: Rojters)

Od našeg dopisnika

Frankfurt, Hajdelberg – To što je magazin „Forbs” smatra najmoćnijom ženom sveta, ne znači da je nemačka kancelarka >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Angela Merkel zaštićena od kritike omladine, i to nemačke. I pre nego što njeno ime uđe u nemačke udžbenike istorije, Merkelova će, prema svemu sudeći, dobiti svoje mesto u nemačkim leksikonima zahvaljujući tome što omladina sve češće u žargonu koristi izraz „merkelovati” kao glagol koji u žargonu znači „ne raditi ništa, izbegavati odgovore, odlagati rešenje i ne iznositi odmah svoje mišljenje o nečemu”.

Iako ovaj izraz nije previše laskav, ona je zapravo razrada pre nekoliko godina uspostavljenog žargonskog izraza „merkelovski”, prideva koji je objašnjava kancelarkin specifičan politički stil. Tako se pridev „merkelovska” obično nađe ispred imenica taktika, kalkulisanje, ili odlaganje, što najbolje ilustruje njen izuzetno oprezan pristup u politici koji karakteriše neistrčavanje sa izjavama i u postizanju kompromisa kroz veoma spor i težak proces. Tako je od tema koje se tiču unutrašnje nemačke politike pa sve do odlučivanja u Briselu o finansijskom spasavanju Grčke. Smatra se da je ovaj njen politički stil zapravo posledica toga da je ona doktorirala kvantnu fiziku pa da svaki problem radije rešava korak po korak, kao u toku nekog eksperimenta, nego što odmah pokušava da predvidi rezultat.

Kako sada stvari stoje, reč „merkelovati” vodi po broju glasova u onlajn glasanju, koje je nemački izdavač rečnika „Langenšajt” organizovao kako bi u izboru od 30 novih reči proglasio „Omladinsku reč 2015”, a prvih deset uvrstio u leksikon reči i izraza koje mladi koriste u svom slengu.

Međutim, nemački klinci nisu samo kroz svoj sleng ocenili poteze i politiku nemačke kancelarke, već i njenog političkog suparnika i partnera, ruskog predsednika Vladimira Putina, naročito u svetlu prošlogodišnje ruske aneksije ukrajinskog poluostrva Krim. Tako se među nemačkom omladinom može čuti „zašto merkeluješ, kada te krimujem”, što bi u prevodu sa slenga značilo „zašto ništa ne radiš/ ništa ne kažeš, kada ti uzimam poklon koji sam ti prethodno dao”. Uz direktnu aluziju na Krim, kojem je Nikita Hruščov 1954. oduzeo status autonomije i „poklonio” tadašnjoj SSR Ukrajini, nemačka omladina izraz „krimovati” koristi da bi označila to kada neko uzme nazad poklon koji je prethodno nekome dao.

Uprkos ovim izrazima inspirisanim politikom, većina nemačkih tinejdžera uglavnom gradi žargonske izraze o pojavama iz svoje svakodnevice pa je tako jedan od popularnih – izraz „smombi”, što je kombinacija engleskih reči „smartfon” (pametni telefon) i „zombi”, koji u ovoj kombinaciji označava osobu koja ne odvaja pogled sa mobilnog telefona dok istovremeno hoda ne gledajući kuda ide i ne obraćajući pažnju na druge.

Za slike prelepih pejzaža mladi Nemci će reći da je baš „ertporn”, što bi na engleskom jeziku značilo „Zemljina pornografija”. Za devojku koja je opsednuta korišćenjem aplikacija za onlajn upoznavanje nemački klinci će reći da je „Tinderela”, a osobu koja ide u teretanu samo kako bi u klubovima izgledala zgodna kazaće da je „diskopamper”. U izboru se našla i reč „Alfa Kevin” koju mladi Nemci koriste za onoga kojeg smatraju da je „najgluplji od svih”, ali je izdavač leksikona izbacio ovaj izraz iz takmičenja zbog pritužbi roditelja dece koja se zovu Kevin.

Iako bi možda i kabinet Merkelove mogao da se žali na izraz „merkelovati”, uz istu tvrdnju da je u pitanju vređanje, malo ko očekuje da će se to dogoditi. Naime, kancelarkin tim u poslednje vreme očigledno želi da kancelarku približi tinejdžerima pa je tako nedavno dala polučasovni intervju studentu i popularnom voditelju koji koristi pseudonim „Le Flojd” i na svom „Jutjub” kanalu emituje program iz svoje spavaće sobe. Njegov „Jutjub” kanal prati oko 2,6 miliona gledalaca, a Merkelova je sa njim otvoreno razgovarala o brojnim temama, od toga da ne smatra da treba uvesti gej brak do problema rasta nacionalizma. Ovim je očigledno želela da se približi mladima, iako je time iznervirala većinu novinara etabliranih medija koji poprilično retko imaju priliku da je intervjuišu.
Pogledaj vesti o: Angela Merkel

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.