Vlada Angele Merkel pred raspadom – odluka na jesen?

Izvor: Deutsche Welle, 04.Jun.2019, 15:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada Angele Merkel pred raspadom – odluka na jesen?

Šta će biti sa vladom Angele Merkel nakon katastrofe koalicionih stranaka CDU i SPD na nedavnim izborima i ostavke predsednice socijaldemokrata Andree Nales? SPD se „preisputuje“, CDU se „zagreva“…

Ostavka šefice nemačkih socijaldemokrata (SPD) sada je već sporedna vest. Neposredno nakon što je započela sednica Izvršnog odbora stranke, Andrea Nales napustila je sedište SPD-a, dala nekoliko oproštajnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << izjava novinarima, ušla u auto i odvezla se.

Dvadesetak minuta pre toga mediji su objavili da će SPD privremeno voditi tri iskusne partijske ličnosti: premijerke saveznih zemalja Meklenburg Prednja Pomeranija Manuela Švezig i Porajnje Palatinat Malu Drajer, kao i šef SPD-a u Hesenu Torsten Šefer-Gimbel.

pročitajte još: 

Nemačku čekaju velike promene

Etablirane stranke nemaju odgovore


Samo bez haosa

Rukovodstvo stranke želi da se predstavi u javnosti kao besprekorno, smireno i profesionalno. Uprkos političkih krhotina koje su za sobom ostavili nedavni izbori i uprkos iznenadnoj ostavci Andree Nales, oni bi hteli da pokažu da kontrolišu situaciju. Niko ne bi trebalo da brine da li SPD ima dovoljno snage da preuzme obavljanje zadataka važnih za ovu zemlju, naglasila je Manuela Švezig nakon sastanka glavnog odbora stranke. „SPD je uvek dokazivao, bez obzira koliko teška bila situaciju unutar stranke, da se na nas može osloniti.“

Troje musketara „Troje musketara“ SPD-a: Torsten Šefer-Gimbel, Manuela Švezig i Malu Drajer

Ali to ne znači automatski da će SPD nastaviti da vlada u okviru tzv. „velike koalicije“ sa demohrišćanima iz CDU i CSU. O tome će se raspravljati, ali tek za tri nedelje. Prema koalicionom sporazumu, demohrišćani i socijaldemokrate su prvobitno nameravali da se sastanu nakon „prvog poluvremena“ na vlasti kako bi sveli bilans rada zajedničke vlade i odlučili o tome da li žele da ostanu zajedno do kraja mandata. To svođenje bilansa za SPD je trebalo da se dogodi na partijskom Kongresu u decembru 2019.

Odluka na jesen?

Sada će, međutim, 24. juna, na sastanku Glavnog odbora stranke, biti odlučene kako da SPD i sadržajno i strateški krene dalje. Hoće li biti prevremenog kongresa na kome bi se birao novi predsednik stranke? Ili možda dva predsednika? Takve dvojce imaju Zeleni i Levica. Za pripremu takvog događaja potrebna su bar tri meseca, tako da bi Kongres najranije mogao da se održi krajem septembra.

Ima još pitanja koja će se postaviti na sednici 24. juna: da li će se čekati decembar ili će se o bilansu rada koalicije govoriti ranije? Ko treba da odlučuje o novom rukovodstvu stranke? I da li će se SPD nastaviti da bude u koaliciji sa demohrišćanima ili neće? Da li će o tome odlučivati svi članovi stranke ili samo delegati na kongresu? I šta je sa suštinskom preorijentacijom SPD-a?

„Izričito pozivamo stranku i sve njene frakcije da učestvuju u kreiranju tog procesa“, rekla je Malu Drajer.

CDU zadržava dah

Datum 24. jun biće posebno zabeležen i u kalendaru Hrišćansko-demokratske unije (CDU), čija se centrala nalazi na samo tri kilometra od sedišta SPD-a. „Nadam se da će socijaldemokrate doneti odluke koje će omogućiti nastavak rada zajedničke vlade“, izjavila je predsednica CDU Anegret Kramp-Karenbauer. I još: „Postoje dobri razlozi da se ne okončava rad vlade lakomisleno.“

Anegret Kramp-Karenbauer (CDU) se nada da će saradnja sa SPD biti nastavljena

Imajući u vidu međunarodne izazove, bilo bi „sve samo ne poželjno da Nemačka zapadne u krizu vlade ili uđe u dugu izbornu kampanju“, rekla je Kramp-Karenbauerova. Nemačka, naglašava, mora biti u stanju da deluje. Pa ipak, kaže predsednica demohrišćana, „možete biti sigurni da je CDU spremna za sve“.

Senka iznad predsednice CDU

Predsednici CDU turbulencije u SPD-u idu pomalo i na ruku. One skreću pažnju sa njenih sopstvenih grešaka i poteškoća sa kojima se bori već sedmicama. Popularnost joj je značajno opala, verovatno zato što odnosi moći između nje i kancelarke Angele Merkel nisu u potpunosti razjašnjeni. Kancelarka Merkel u potpunosti je prepustila Kramp-Karenbauerovoj rad stranke, ali lebdi nad njom kao senka. Činjenica da je rejting Angele Merkel nedavno ponovo porastao nije baš olakšavajuća okolnost za njenu naslednicu na mjestu šefice CDU.

Zato Anegret Kramp-Karenbauer sada želi da prikupi poene. Na sastanku Glavnog odbora CDU, članovi su se složili sa planom od sedam tačaka: zaštita klime, digitalizacija, tehnologija, inovacije, budućnost automobilske industrije i svega što je u oblasti mobilnosti, prosperitet i jednaki životni uslovi u gradu i na selu. Prema rečima Anegret Kramp Karenbauer, demohrišćani su shvatili poruku sa izbora za Evropski parlament i nameravaju da se još snažnije orijentišu na oblikovanje budućnosti.

Niko ne želi nove izbore

Ono što CDU i SPD ujedinjuje jeste da nijednoj ni drugoj partiji ne bi sada odgovarali prevremeni parlamentarni izbori. Ni jedni ni drugi za to nisu ni personalno, a ni sadržajno spremni. Na izborima za Evropski parlament 26. maja, socijaldemokrate su sa samo 15,5 odsto osvojenih glasova zabeležili najgori rezultat ikada na nivou Nemačke.

Pored toga, u najnovijim istraživanjima javnog mnijenja njihov pad se nastavio. Istovremeno, i CDU je izgubio dobar broj glasova birača. Nalaze se čak iza Zelenih.

I tako koalicione partije CDU i SPD – svaka ošamućena na svoj način – ulaze u letnji period. A posle toga – hoće li biti „vruće političke jeseni“? I šta kaže partija bavarskih demohrišćana CSU, najmanji od tri koaliciona partnera? Njihov lider Markus Zeder takođe se nada da će koalicija opstati. Ali dodaje: „"Čekanje do kraja mandata 2021. nije opcija. Bilo kako bilo, motiv za nastavak rada dosadašnje vlade ne bi trebalo da bude strah od suočavanja sa biračima.“

Čitajte nas i preko DW-aplikacije za Android

Nastavak na Deutsche Welle...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.