Trajković: Šta podržava Angela Merkel?

Izvor: JUGpress.com, 17.Mar.2017, 13:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trajković: Šta podržava Angela Merkel?

GRAČANICA

Srpska političarka sa Kosova Rada Trajković izjavila je za  JUGpress da  bi  Srbija,  kao država , bila veoma neozbiljna ako bi koristila samo zvanične kanale informacija o onome što se dešava u Prištini I ukoliko ne bi imala I informacije iz diplomatskih predsatva pa I o odluci Vlade Kosova o prisvajanju imovine Jugoslavije I Srbije , za koju se tvrdi da je petnaest dana bila nepoznata Beogradu.

On  je podsetila I da u Vladi Kosova sede ministri Srbi >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << I da je njen potpredsednik takodje Srbin.

“ Ono što je izgovoreno na sednici Vlade pred više desetine članova prosto ne može da bude tajna”, rekla je Trajković koja smatra da je u pitanju bila “procena da se o tome ne govori pre nego što se završi poseta premijera Vučića Nemačkoj “.

Ona smatra da su u pitanju dva vrlo relevantna razloga.

“Mislim da ta tema , ukoliko bi javno bila prezentovana,  svakako bi dobila  podršku Angele Merkel”, smatra Trajković I kao argument za tvrdnju da Nemačka podržava Prištinu u odluci o preuzimanju imovine nekadašnje Jugoslavije I Srbije  navodi to  što nemaška ambasada u Prištini ne reaguje.

“Informacije iz nekih medjunarodnih izvora navode da nemačka ambasada čak podržava takvu odluku. Za nas na Kosovu nije nikkava tajna da ta zemlja, koja je jedna od najaktivnijih članica i najvažnija članica EU , vrlo prednjači u projektima koji treba da dovedu do toga da se , na kraju , na vrlo brz način  završe prihvatanjem i potpisivanjem projekta normalizacije, što bi, suštinski, značilo i prisustvo Kosova u UN”, tvrdi Trajković.

Ona smatra da bi  ranija informacija o odluci Vlade Kosova “najverovatnije poremetila svu harmoniju koja je prikazana iz susreta gospođe Merkel i premijera Vučića. Jer ,  prosto i on kao premijer Srbije ne bi mogao da prihvati  kršenje Rezolucije 1244  po kojoj  sva imovina bivše Jugoslavije i Srbije na teritoriji Kosova i Metohije, to decidno piše, je predata misiji UN na korišćenje i nakon njenog povlačenja to se vraća nasledniku, a to je Srbija i bez njenog odobrenja ona ne može da promeni vlasničku strukturu. Na kraju to su bile i preporuke Badintera”, rekla ej Trajković.

“Sve ono što je urađeno iz Prištine je potpuno nelegalno i nelegitimno, toga smo svesni svi mi. Ali, u momentu kada gospođa Merkel očekuje za svoje izbore i svoju kampanju da će Srbija predstavljati jedan siguran živi zid podrške,  ukoliko bi Turska napravila neki incident u smislu propuštanja azilanata premw Nemačkoj i ugorzila njenu izbornu poziciju, ona je svakako napravila dogovor da se o tome ne govori A za premijera Vučića bi to bila velika predizborna konfromitacija , da je Merkelova podržala javno projekat koji je potpisao Isa Mustafa. Sve u svemu, sve je odloženo za dan kasnije i to bukvalno dan kasnije, kada je premijer napustio Nemačku, što je definitivno dovelo do toga da se u Srbiji rasplamsa diskusija oko nelegalnosti onoga što je, na žalost, učinjeno u Prištini”, rekla je Trajković.

“Ja ne mislim da je samo pitanje ove odluke Vlade Kosova prećutano.  Mislim da je čak i gospođa Angela Merkel,  samo radi forme, ali ne radi suštine naglasila medijske slobode i sve ono funkcionisanje institucija i poštovanja prava i zakonitosti, a da suštinski oni podržavaju u stvari politiku koja će im ponuditi stabilnost u smislu kontrole stanovništva na jednom prostoru, a metode koje će se koristiti za nju lično nisu bitne. Za nju je bitno da ima garancije za projekte koje odgovaraju njoj kao budućem kandidatu i Nemačkoj kao njihovoj državi”, ocenila je Trajković .

PodeliteŠtampajFacebookTwitterGoogleEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.