Apsolutna većina za crveno-zelenu vladu, krah nemačkih konzervativaca

Izvor: Blic, 13.Maj.2012, 21:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Apsolutna većina za crveno-zelenu vladu, krah nemačkih konzervativaca

Hrišćansko-demokratska unija (CDU) kancelarke Angele Merkel doživela je danas istorijski poraz na prevremenim izborima u Severnoj Rajni-Vestfaliji (NRW) i, prema prvim procenama, osvojila svega nešto malo više od 26 odsto glasova. Socijaldemokratska partija Nemačke (SPD) i stranka Zelenih osvojile su danas apsolutnu većinu.

U ovoj 18-milionskoj federalnoj jedinici crveno-zelena koalicija bila je na vlasti >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << od 2010. godine, ali manjinska vlada morala je da podnese ostavku pre nekoliko meseci pošto nije uspela da u parlamentu "progura" svoj nacrt budžeta za ovu godinu koji je predviđao, doduše, štednju, ali i znatno novo zaduživanje.

Hrišćansko-demokratska unija (CDU) kancelarke Angele Merkel osvojila je danas samo 26 odsto glasova, i ako se do kraja procesa prebrojavanja stanje bitnije ne promeni, to će biti najgori rezultat CDU na izborima u ovoj sevaznoj pokrajini od kraja Drugog svetskog rata.

Današnji rezultat hrišćanskih demokrata, koji su posle skoro 40-godišnje dominacije SPD-a u ovoj federalnoj jedinici na vlasti bili od 2005. do 2010. godine, skoro je za devet odsto gori nego na prošlim izborima.

Severna Rajna-Vestfalija ima bruto društveni proizvod od preko 540 milijardi evra godišnje i kada bi bila samostalna država bila bi 17. na listi privredno najmoćnijih zemalja na svetu.

Trenutna predsednica vlade Hanelore Kraft sada će, ne više u manjinskoj vladi već u stabilnoj koaliciji moći da ostane na vlasti narednih pet godina. Manji koalicioni partner, Zeleni, postigli su u odnosu na prošle izbore skoro nepromenjeni rezultat od 12,3 odsto.

Iznenađujući uspeh postigli su Liberali, manja stranka u vladajućoj koaliciji kancelarke Merkel kojoj ankete na saveznom nivou daju manje od pet odsto, koliko u Nemačkoj iznosi prag za ulazak u sve parlamente. FDP je u Severnoj Rajni-Vestfaliji danas, pre svega zahvaljujući popularnosti lokalnih političara, osvojila 8,6 odsto glasova.

Uspeh sa nekoliko prethodnih pokrajinskih izbora su i u Severnoj Rajni-Vestfaliji ponovili Pirati. Ova stranka koja se zalaže za maksimalnu slobodu u korišćenju interneta i maksimalnu transparentnost procesa političkog odlučivanja dobila je simpatije 7,6 odsto birača. Tako su sada zastupljeni u četiri pokrajinska

parlamenta.

Prag za ulazak u parlament ovog puta nije uspela da pređe u Berlinu opoziciona Levica. Ona je posle ujedinjenja dve Nemačke 1990. ionako bila zastupljena samo na nekada socijalističkom istoku i zapadnonemačke pokrajinske parlamente je bila upravo počela uspešno da "osvaja" pre talasa izbornih uspeha Pirata.

Izbori u Severnoj Rajni-Vestfaliji su poslednji veliki test pred savezne parlamentarne izbore u Nemačkoj u septembru 2013. godine. U januaru 2013. slede samo još izbori u Donjoj Saksoniji u kojoj sada vladaju hrišćanske demokrate.

U Bundesratu, veću saveznih pokrajina, odnosno gornjem domu parlamenta, koje je po ustavu određeno da odobrava niz zakona koje usvaja Bundestag, stranke vladajuće koalicije kancelarke Merkel više nemaju većinu.

Sličnosti sa francuskim izborima

Iako Saverna Rajna-Vestfalija i Francuska nemaju, naravno, mnogo sličnosti, niz nemačkih analitičara je posle pobede Fransoa Olanda na predsedničkim izborima u Francuskoj i uoči današnjeg glasanja u nemačkoj federalnoj jedinici, istaklo da će izbori danas bitno uticati na poziciju kancelarke Angele Merkel.

Socijaldemokratkinja Hanelore Kraft, kao i socijalista Oland, izlazak iz krize vidi ne isključivo u rigoroznoj štednji, već i u podsticanju potrošnje i konjunkture daljim ulaganjima kojih nema bez daljeg budžetskog zaduženja.

Analitičari: Merkelova će ostati na vlasti

Ko će vladati NRW, za čiji parlament se takmiči 17 partija, za sada je otvoreno pitanje, a analitičari, čak i iz redova socijaldemokrata, ocenjuju da, iako pobede socijaldemokrate i zeleni, neće biti prevremenih izbora i ''crno-žuta'' koalicija demohrišćana kancelarke Merkelove i liberala vicekancelara Filipa Reslera će ostati na vlasti do redovnih saveznih izbora, na jesen 2013. godine.

Istovremeno se ocenjuje da bi model iz NRW mogao da bude ''obrazac'' za buduću saveznu vladu Nemačke, a u spekulacijama iz Diseldorfa se pominju sve opcije - od vlade velike kolicije demohrišćana i socijaldemokrata do toga da bi liberali mogli da "pretrče" na stranu SPD-a i partije Zeleni ili da zeleni promene stranu i pređu kod demohrišćana.

Povezane vesti: Koalicija Angele Merkel u vođstvu Partija Angele Merkel pobedila na izborima u nemačkoj pokrajini Sar Gauk neprijatan po Merkelovu Vladajuća koalicija bira novog predsednika u Nemačkoj "Špigel": Podrška Merkelove Sarkoziju riskantan manevar

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Istorijski izborni poraz Merkelove

Izvor: Mondo, 13.Maj.2012

Hrišćansko-demokratska unija (CDU) kancelarke Angele Merkel doživela je danas istorijski poraz na izborima u Severnoj Rajni Vestfaliji i, prema prvim procenama, osvojila svega nešto malo više od 26 odsto glasova.

Nastavak na Mondo...

Ključna pobeda levice

Izvor: Politika, 13.Maj.2012

Na pokrajinskim izborima u Severnoj Rajni i Vestfaliji koalicija socijaldemokrata i Zelenih osvojila apsolutnu većinu i nagovestila promenu vlasti na saveznom nivou..Pobednik jučerašnjih, vanrednih izbora u Severnoj Rajni i Vestfaliji, bio je unapred poznat, ali su prvi, nezvanični rezultati ipak...

Nastavak na Politika...

Poraz CDU značajniji nego uspeh SPD

Izvor: Blic, 14.Maj.2012, 02:25

Poraz Hrišćansko-demokratske unije (CDU) kancelara Angele Merkel, koja je danas u Severnoj Rajni Vestfaliji (NRW) osvojila nešto više od 26 odsto glasova, posmatrano sa nivoa savezne države, značajniji je nego uspeh Socijaldemokratske partije (SPD) sa dobijenih 39 odsto glasova, ocenjuju nemački...

Nastavak na Blic...

Težak udarac za demohrišćane i Angelu Merkel

Izvor: Deutsche Welle, 14.Maj.2012

Crveno-zelena koalicija trijumfirala je na izborima u Severnoj Rajni Vestfaliji. Stranka Angele Merkel, CDU veliki je gubitnik na ovim izborima. Njihov kandidat za premijera pokrajine Retgen, podneo je ostavku.

Nastavak na Deutsche Welle...

Istorijski poraz Angele Merkel

Izvor: Šumadija Press, 14.Maj.2012

Poraz Hrišćansko-demokratske unije (CDU) kancelara Angele Merkel, koja je u Severnoj Rajni Vestfaliji (NRW) osvojila..

Nastavak na Šumadija Press...

Krah CDU u Vestfaliji

Izvor: RTV Pink, 14.Maj.2012

Poraz CDU značajniji nego uspeh SPD . . . Poraz Hrišćansko-demokratske unije (CDU) kancelara Angele Merkel, koja je u Severnoj Rajni Vestfaliji (NRW) osvojila nešto više od 26 odsto glasova, posmatrano sa nivoa savezne države, značajniji je nego uspeh Socijaldemokratske partije (SPD) sa dobijenih...

Nastavak na RTV Pink...

Ključna pobeda socijaldemokrata

Izvor: Politika, 14.Maj.2012

Na pokrajinskim izborima u Severnoj Rajni i Vestfaliji koalicija socijaldemokrata i Zelenih osvojila apsolutnu većinu i nagovestila promenu vlasti na saveznom nivou..Pobednik jučerašnjih, vanrednih izbora u Severnoj Rajni i Vestfaliji, bio je unapred poznat, ali su prvi, nezvanični rezultati ipak...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.