Izvor: N1 televizija, 31.Avg.2018, 19:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Strah od uspona desnice u Nemačkoj

U Nemačkoj ekstremna desnica nastavlja sa pritiskom na kancelarku Angelu Merkel i njenu migrantsku politiku. Posle ubistva jednog Nemca, desničari se već peti dan okupljaju u centru Kemnica, gradića u Saksoniji, na istoku zemlje, koji je postao centar mobilizacije protiv svih koji traže azil.

Izvor: N1 / Agencije

Hajka na strance, nacističke parole, nasilje na ulicama. To je samo vrh pokreta neprijateljski >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << nastrojenog prema demokratiji, koji ima široku podršku u delovima nemačkog društva. Ono što izgleda kao neprijateljstvo prema migrantima i pokušaj promene politike kancelarke Angele Merkel, zapravo je napad na demokratiju, konstatuje DW.

"Plašimo se. Toliko je puno ekstremnih desničara tu na ulicama. Ipak, nadam se da će sve biti u redu. Zahtevam od Nemačke vlade da donese strože zakone, tako da se ovaj kriminal više ne ponavlja", kaže azilant iz Sirije Ala.

Demonstranti su se okupili blizu mesta gde su šef pokrajinske vlade pokrajine Krečmer, inače član partije kancelarke Merkel, i gradonačelnica Kemnica organizovali sastanka sa stanovnicima tog grada u nastojanju da smire situaciju.

"Razgovarao sam sa dosta ljudi ovih dana u Kemnicu, koji smatraju da nemaju fer tretman. Većina kaže da nisu nikakvi desni ekstremisti. I želim da im poručim da ja to dobro znam", kaže premijer Saksonije Mihael Krečmer.

"Mislim da je sada najbolje da razgovaramo sa svima onima koji su zabrinuti i da zajedno vidimo kakva je situacija u gradu", smatra gradonačelnica Kemnica Barbara Ludvig.

Ubistvo jednog Nemca, za koje su osumnjičena dve migranta, široko je mobilizovalo društvo na istoku Nemačke. Tu je kolevka Pegide, pokreta za zaštitu hrišćanskog Zapada od Muslimana, a tu je i biračka baza ekstremno desničarske partije Za Nemačku. Lideri vladajućih stranaka gledaju da ne izgube u toj sredini svaki uticaj.

"Kada sam u novinama pročitala šta je se desilo, bilo mi je jasno da moram da dođem ovde. Ovde je mesto da se pokaže solidarnost", kaže nemačka ministarka za porodicu Franciska Gifej.

Prema ispitivanjima javnog mnjenja, u većini članica EU, 15 do 20 odsto građana je sklono ekstremnoj desnici. Novo je da je sve više Vlada u Evropi, koje su odgovorne da štite demokratiju, a koje u svojim izbornim kampanjama huškaju protiv stranaca, konstatuje DW.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Peti dan okupljanja desničara u Kemnicu u Nemačkoj

Izvor: N1 televizija, 31.Avg.2018

U Nemačkoj ekstremna desnica nastavlja sa pritiskom na kancelarku Angelu Merkel i njenu migrantsku politiku. Posle ubistva jednog Nemca, desničari se već peti dan okupljaju u centru Kemnica, gradića u Saksoniji, na istoku zemlje, koji je postao centar mobilizacije protiv svih koji traže azil. Pogledajte...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.