Šta nam se piše u Nemačkoj

Izvor: BKTV News, 27.Nov.2013, 17:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta nam se piše u Nemačkoj

U dokumentu od 170 strana, na kojima je ispisan koalicioni sporazum koji treba da bude osnov nove nemačke vlade, nalazi se i Srbija.
Podsetimo, Demohrišćanski blok kancelarke Angele Merkel i socijaldemokrate Zigmara Gabijela u dugim koalicionim pregovorima, punim teških tema, različitih rešenja i straha za naklonost birača uspeli su rano jutros da postignu dogovor o vladi ”velike koalicije”.
”Proširenje >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << Evropske unije (EU) je aktivna evropska mirovna politika. Dosadašnja proširenja EU su u interesu Nemačke i Evrope. Mi smo za to da se taj proces nastavi uz striktno poštovanje pristupnih kriterijuma i da države Zapadnog Balkana imaju pristupnu perspektivu”, kažu konzervativni demohrišćani i socijaldemokrate, ne praveći tako nikakav zaokret u svom standardnom viđenju pitanja proširenja EU.
”Kako Srbija, tako i Kosovo moraju svoje dogovorene obaveze ispuniti”, jasno su poručili i jedni i drugi u nacrtu zajedničkog dokumenta, koji tek treba da bude predstavljen, a koji su nemački mediji objavili.
Nova vlada u Berlinu, koja će, ako bude sve išlo po planu, ”stići” pre Božića i tako svojim građanima omogućiti da uz političku harmoniju uživaju u božićnom miru, želi da postupno i u skladu sa razvojem sigurnosne situacije, redukuje i okonča misiju Kfora.
Ako polumilionsko kritički raspoloženo članstvo SPD 15. decembra kaže ”da” savezu sa Merkelovom, ona bi trebalo 17. decembra da bude izabrana i planira da zajedno sa svojim partnerima i saveznicima aktivno forsira približavanje zemalja Zapadnog Balkana ka NATO-u i EU.
Nemačka ne odustaje od onoga što je ranije više puta rečeno i ponavljano u razgovorima sa srpskim zvaničnicima različitih političkih opredeljenja i partijskih boja. ”Za proširenje EU je važna primena strogih kriterijuma i napredak, koji se jasno može proveriti”, smatraju budući politički partneri, zajednički i bez disonantnih tonova.
I za demohrišćane i socijaldemokrate su u tom procesu proširenja od značaja i pristupne sposobnosti kandidata i sposobnosti EU za prijem članova.
Ova rečenica vraća u prošlost, na jedan program nemačkih demohrišrišćana, koji su se, pre nekoliko godina, založili za ”konsolidujuću fazu” u proširenju EU, koja treba da nastane posle prijema Hrvatske u članstvo, kako bi sama EU mogla da ojača svoje apsorpcione moći.
Kada je reč o tome ko će, uz Merkelovu sprovoditi spoljnu politiku, tj. biti na čelu moćne diplomatije umesto nemoćnog Gvida Vestervelea, čiji liberali nisu uspeli da osvoje čak ni pet odsto glasova i uđu u Bundestag, svi su izgledi – tvrde i analitičari i mediji – da će to ponovo biti Frank-Valter Štajnmajer.
Sedokosi Štajnmajer, za koga se kaže da je pragmatičan i razložan i da ga uvažavaju čak i politički neistomišljenici, ostao je u sećanju i srpskoj javnosti iz vremena od 2005. do 2009. godine, kada je stajao na čelu nemačke diplomatije.
On važi za jakog čoveka SPD, koji je već jednom direktno, bez mnogo halabuke i, možda, čak i harmonično sarađivao sa još jačim – Merkelovom, pa bi se, ako se uzmu u obzir predložene smernice o proširenju EU, Srbiji i Kosovu, moglo očekivati da srpske političare u Berlinu, posle Božića, ne presretnu pruska zima i iznenađenja, već dočekaju poznati standardi.
Štajnmajer, pravnik po struci, sin stolara i fabričke radnice, nekada je važio za ”desnu ruku” bišeg nemačkog kancelara Gerharda Šredera, a Šreder je, opet, poznat po dobrim odnosima sa ruskom predsednikom Vladimirom Putinom. Zato bi, ukoliko on ponovo bude bio šef diplomatije, moglo biti politički važno, a medijski interesantno i pitanje odnosa Berlina i Moskve.
Budući šef nemačke diplomatije pripada onoj grupi SPD političara koji imaju najduže iskustvo u vladi, tako da će, ako bude izabran za ministra i naravno, ukoliko bude formirana vlada ”velike koalicije”, Nemačka na čelu tog resora imati iskusnog političara i čoveka bez afera. Čoveka koji je pre tri godine svojoj ženi, Elke Bidenbender, poklonio svoj zdravi bubreg. Ona je tada dobila život, a on ogromno ljudsko poštovanje u 82-milionskoj nemačkoj naciji.
Osim proširenja EU, budućnosti Srbije i Kosova i pitanja ko bi mogao da sprovodi tu politiku kao šef diplomatije, nova nemačka vlada će se pozabaviti i pitanjem Ballkana povodom pitanja azilanata. Problem lažnih azilanata, koji su u Nemačku hrlili zbog para, jer su dobijali novac za povratak kući, pretio je pre par godina da ugrozi bezvizni režim Srbije sa EU.
Buduća nemačka vlada želi sada da to reši na najobjektivniji mogući način – odnosno da zapadnobalkanske zemlje – Bosnu, Makedoniju i Srbiju – u smislu člana Zakona o azilantima 29a proglasi sigurnim zemaljama, ”kako bi se bezizgledni zahtevi za azil građana tih zemalja brže obradili i njihov boravak u Nemačkoj brže okončao”.
Buduća vlada u Berlinu želi, kako proizlazi iz nacrta koalicionog dogovora, da se angažuje kod vlada tih zapadnobalkanskih zemalja i Komisije EU za brže i održive korake za poboljšanje životne situacije na licu mesta.
Izvor: B92
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Povezane vesti

Vlada Merkelove čeka dozvolu članstva SPD

Izvor: Politika, 28.Nov.2013, 15:02

Koalicioni sporazum, kojim se između ostalog prvi put određuje minimalac u Nemačkoj, predstavlja kompromis koji neće biti ostvaren u praksi ..Demohrišćanski blok pod vođstvom kancelarke Angele Merkel i do sada najjača opoziciona stranka, socijaldemokrate Sigmara Gabrijela, postigli su u noći...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.