Šta će biti sa Bregzitom?

Izvor: RTS, 10.Apr.2019, 07:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta će biti sa Bregzitom?

Britanska premijerka juče je obišla Nemačku i Francusku u potrazi za novim produženjem roka za Bregzit. Poseta Berlinu počela je kratkim, ali simboličnim čekanjem na Angelu Merkel u holu sedišta nemačkog kancelara. Pre nego što je Tereza Mej iz Berlina i krenula za Pariz, sasvim izvesno, predsednik Francuske već je od same Angele Merkel >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << saznao o čemu su razgovarale. Ključno pitanje čeka na odgovor do petka.
Rok za izlazak Velike Britanije koji je postavila Evropska unije je 12. april. Proteklog vikenda britanski zvaničnici su ponovili želju da bregzit realizuju što je moguće pre, ali pod uslovom da sporazum ratifikuje britanski parlament.

Sastanak britanske premijerke Tereze Mej sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, pokušaj je da se postigne dogovor uoči vanrednog samita Unije u Briselu kada će se odlučivati o mogućem odlaganju do 30. juna, kako je proteklog vikenda zatražila premijerka Tereza Mej.
Nemačka kancelarka obećava da će se boriti "do poslednjeg trenutka" da bi se izbeglo rešenje bez dogovora. Ali, za nju je važno da se očuva kohezija 27 država članica Unije koja postoji od kada je bregzit počeo u martu 2017. godine. Gornji dom britanskog parlamenta (Dom lordova) odobrio je predlog zakona kojim se od vlade zahteva da od lidera Unije zatraži novi rok za Bregzit.
Tako će premijerka Mej liderima Evropske unije podneti zahtev da se produži člana 50. Lisabonskog sporazuma do 30. juna, a u petak će predlog i formalno biti upućen predsedniku Evropskog saveta Donaldu Tusku.
Ključno pitanje Bregzita je jedinstvena carinska teritorija između Irske, članice Unije i Severne Irske, koja će u okviru Velike Britanije napustiti Uniju.
"Iznad svega, želimo da se ratifikuje Sporazum o povlačenju i time počnu pregovori o budućem odnosu, o izgradnji novog ekonomskog i bezbednosnog partnerstva između Ujedinjenog Kraljevstva i Evropske unije što je moguće pre. Izlazak bez dogovora bi bio štetan za sve", kaže Leo Varadkar, premijer Republike Irske.
Planirano je da u četvrtak pred poslanicima Donjeg doma, premijerka Mej predstavi izveštaj o poseti Briselu.
Ukoliko se Evropska unija ne složi da se Bregzit obavi do 30. juna, ili do sledeće godine kako je najavio visoki evropski zvaničnik - Velika Britanija će izaći iz Evropske unije u 22 sata po Griničnom srednjem vremenu, odnosno u 23 sata u Londonu ili u ponoć u Parizu i Berlinu. Uprkos neizvesnosti, o posledicama Bregzita razmatra se u mnogim zemljama.
Promenjene okolnosti uticaće na pojedine bilateralne ugovore za koje će biti potrebna revizija ili novo zaključivanje.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.