Socijaldemokrate glasale za ulazak u koalicione pregovore

Izvor: B92, 21.Jan.2018, 18:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Socijaldemokrate glasale za ulazak u koalicione pregovore

Berlin -- Nemačke socijaldemokrate glasale su za ulazak u koalicione pregovore sa konzervativcima kancelarke Angele Merkel.

To je ključni korak ka okončanju političkog zastoja i konačnog formiranja nove vlade.

Za otpočinjanje koalicionih pregovora glasalo su 362 delegata u odnosu na 279 koji su bili protiv, prenela je agencija AP.

Kada koalicioni sporazum bude postignut sa Merkelovim konzervativnim blokom, članstvo Socijaldemokratske partije Nemačke >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << moraće najpre da odobri konačan sporazum, pre nego što bude formirana vlada.

Uoči glasanja, lider stranke Martin Šulc izjavio je delegatima da će insistirati na više ustupaka konzervativaca za rad, zdravstvo i migracionu politiku.

Očekuje se da ove sedmice započnu koalicioni pregovori, što će doneti olakšanje nemačkim partnerima u Evropi, gde Merkelova dugo ima vodeću ulogu u ekonomskim i bezbednosnim pitanjima, navela je agencija Rojters.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.