Sastanak Merkelove i Makron uoči početka nemačkog predsedavanja

Izvor: RTS, 29.Jun.2020, 20:40

Sastanak Merkelove i Makron uoči početka nemačkog predsedavanja

Nemačka kancelarka Angela Merkel sastala se u Berlinu s francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, u vreme kada se Nemačka priprema da preuzme predsedavanje Evropskoj uniji.
Angela Merkel i Emanuel Makron izgledali su opušteno tokom sastanka u vili nemačke vlade kod Berlina, gde su ćaskali dok su se šetali baštom, a potom seli za maleni sto napolju i razgovarali na popodnevnom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << suncu, prenosi AP.

Nemačka preuzima šestomesečno predsedavanje EU 1. jula, u vreme kada se EU suočava s velikim izazovom pokušaja da vrati ekonomije svojih 27 članica na pravi put i obnovi slobodu kretanja među zemljama, a da pritom ne pokrene drugi talas pandemije korona virusa.
Merkelova je tokom vikenda rekla da je uverena da Evropa može da prevaziđe izazove, iako korona virus i dalje predstavlja pretnju i poručila da mere za ekonomski oporavak EU treba da se donesu što je pre moguće.
Merkelova i Makron su u maju predložili stvaranje jednokratnog fonda za oporavak u vrednosti od 500 milijardi evra.
Taj predlog proširila je Evropska komisija, koja je predložila osnivanje fonda u vrednosti od 750 milijardi evra, koji bi se mahom sastojao od grantova.
Međutim, EK se suočava sa otporom pojedinih zemalja, koje se protive bespovratnim sredstvima i odbijaju da daju sredstva bez ikakvih obaveza korisnika.
Pogledaj vesti o: Angela Merkel

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Francuska i Nemačka ze zalažu za što brži sporazum o oporavku EU

Izvor: Danas, 29.Jun.2020

Nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron izjavili su danas da se nadaju da će uskoro biti postignut dogovor o višegodišnjem finansijskom planu Europske unije kao i paketu pomoći za prevladavanje posledica korona krize.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.