Samit G-7, pozivi na istrajnost u sankcijama Rusiji

Izvor: RTS, 07.Jun.2015, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Samit G-7, pozivi na istrajnost u sankcijama Rusiji

Berlin, Vašington i Brisel založili su se na samitu lidera G-7 za zauzimanje čvrstog stava prema Rusiji i pozvali na nastavak sankcija Moskvi i jedinstvo prema ruskoj "agresiji" u istočnoj Ukrajini.
Samit u dvorcu Elmau na jugu Nemačke počeo je popularnim festivalom u selu Krin, gde je domaćin skupa, nemačka kancelarka Angela Merkel, ponudila perece i bezalkoholno pivo američkom predsedniku >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Baraku Obami.

Obama i Angela Merkel saglasili su se da sankcije Rusiji treba da ostanu na snazi dok ta zemlja "ne pokaže da poštuje" mirovni sporazum iz Minska postignut polovinom februara.
Merkelova i njen suprug Joakim Sauer primili su američkog predsednika, kao i šefove država Velike Britanije, Kanade, Francuske, Italije i Japana, Dejvida Kamerona, Stivena Harpera, Fransoa Olanda, Matea Rencija i Šinzoa Abea, u dvorcu Elmau, kod Garmiš-Partenkirhena.
Nešto kasnije svetskim liderima prodružili su se predsednici Evropske komisije i Evropskog saveta Žan-Klod Junker i Donald Tusk.
Rusija je ove godine isključena iz G-7, zbog aneksije Krima u martu 2014. godine.

Tusk, bivši poljski premijer, rekao je na konferenciji za novinare da je jedino pitanje koje se može postaviti to da li sankcije Rusiji treba da budu još oštrije.
"Svako ko hoće da počne debatu o režimu sankcija, može samo da razgovara o njihovom pooštravanju", istakao je Tusk, navodi AP.
I britanski premijer Dejvid Kameron smatra da Evropa mora da ostane ujedinjena da bi sankcije Rusiji ostale na snazi uprkos eventualnim problemima koje su one izazvale zemljama EU, apelujući na G-7 da pošalje oštru poruku o Ukrajini.
"Sankcije utiču na sve zemlje. Ali Britanija nije dozvolila da naša superiornost u finansijskim uslugama stane na put oštrom odgovoru na agresiju koju podržava Rusija i mislim da ni druge zemlje ne bi trebalo da to dozvole", rekao je Kameron, preneo je Rojters.
Očekuje se da će na Samitu biti razmotrena pitanja terorizma, kao i situacija u istočnoj Ukrajini, klimatske promene, nedavne epidemije u svetu, globalni ekonomski rast i trgovinski sporazumi.
Na Samit sutra dolazi i generalna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard.
Merkel: SAD ključni partner Nemačke
Pred početak samita G-7 u bavarskim Alpima, Merkelova je pozdravila SAD kao "prijatelja i ključnog partnera" Nemačke, uprkos povremenim "razlikama u mišljenju".

Partnerstvo SAD i Nemačke je "jedan od najjačih saveza koje je svet ikada video", izjavio je američki predsednik Barak Obama u Krinu.
Obama se u Krinu pojavio sa Angelom Merkel, kojoj je bliži od većine šefova država, iako su odnosi dveju zemalja bili na probi u prethodne dve godine pošto je otkriveno da je američka Nacionalna bezbednosna agencija prisluškivala njen telefon.
Nekoliko stotina demonstranata blokiralo je puteve koji vode ka dvorcu u bavarskim Alpima.Oko 22.000 policajaca obezbeđuje samit i imanje dvorca, a formirana je i "zabranjena zona" koja se prostire na nekoliko kilometara. Gosti i novinari se do dvorca prevoze helikopterima.
G-7 čine Velika Britanija, Francuska, Kanada, Nemačka, Italija, Japan i SAD.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.