Pored natpisa Rad oslobađa, stradalo je više od MILION ljudi: Ovo je najmračnije mesto nemačke istorije, a Merkelova je prvi put posetila Aušvic (FOTO/VIDEO)

Izvor: Večernje novosti, 06.Dec.2019, 14:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pored natpisa "Rad oslobađa", stradalo je više od MILION ljudi: Ovo je najmračnije mesto nemačke istorije, a Merkelova je prvi put posetila Aušvic (FOTO/VIDEO)

Nemačka kancelarka i poljski premijer položili cveće uz Zid smrti. Merkel najavila da će Nemačka uplatiti još 60 miliona evra za očuvanje ovog mesta NEMAČKA kancelarka Angela Merkel i poljski premijer Mateuš Moravjecki položili su danas cveće uz Zid smrti u bivšem nacističkom logoru smrti Aušvic-Birkenau i odali poštu žrtvama koncentracionog logora, najvećeg koji je Hitlerova Nemačka podigla >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << tokom Drugog svetkog rata u okupiranoj Poljskoj. Po dolasku na ovo najmračnije mesto nemačke istorije, Merkelova je prošla kroz ulaznu kapiju nekadašnjeg logora na kojoj i danas stoji cinični natpis "Rad oslobađa". Angela Merkel u Aušvic dolazi prvi put tokom svojih mandata i nakon Helmuta Šmita i Helmuta Kola treći je nemački kancelar koji obilazi logor koji je postao simbol monstruoznosti Holokausta. Povod da Merkel oda poštu milionima žrtava Holokausta i žrtava samog logora u kome je ubijeno, najviše u gasnim komorama preko 1,1 miliona ljudi, mahom Jevreja, ali i Sinti i Roma, Poljaka, sovjetskih vojnih zarobljenika i pripadnika drugih evropskih naroda, je 10. godišnjica osnivanja međunarodne Fondacije Aušvic Birkenau. Ta fondacija od vlada i međunardonih donatora prikuplja novac za renoviranje, konzervatorske radove i održavanje kompleksa logora. Već pri osnivanju fondacije čiji cilj je bio da prikupi 120 miliona evra, Nemačka je uplatila polovinu svote. PROČITAJTE JOŠ - Merkelova prvi put u poseti Aušvicu Sada je kancelarka Merkel najavila da će Nemačka uplatiti još 60 miliona evra, kako bi se zahvaljući darovima iz 30 zemalja sveta našao novac za konzervatorske radove i izbeglo da memorijalni kompleks važan za celo čovečanstvo postane ruševina. Photo Markus SchreiberMerkel i Moravjecki govore kao glavni gosti na obeležavanju desetogodišnjice od osnivanja ; Fondacije a zajedno će kasnije položiti vence i zapaliti sveće pred glavnim Spomenikom žrtvama Holokausta ispred ruševina nekadašnjih gasnih komora.Photo Markus Schreiber Dok je kancelar Kol odabrao ćutnju, jer čovek u Aušvicu ostaje nem pred zlom koje čovek može da nanese drugom, kancelar Šmit je odabrao da govori, jer, kako je 1977. godine kazao, u Aušvicu je na mestu ćutnja ali jedini ko ne sme tu da ćuti jeste kancelar Nemačke.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Kancelarka Angela Merkel prvi put u Aušvicu

Izvor: Deutsche Welle, 06.Dec.2019

Angela Merkel je već 14 godina kancelarka Nemačke. Danas je prvi put posetila Aušvic, spomen-područje bivšeg nemačkog logora smrti i odala počast žrtvama nacističkog režima.

Nastavak na Deutsche Welle...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.