Izvor: NoviMagazin.rs, 29.Apr.2019, 15:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Politiko: Merkel i Makron za boljitak regiona i dogovor za Kosovo ali loš ishod je moguć

Nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron danas u Berlinu žele da od rukovodilaca sa Zapadnog Balkana čuju kako pospešiti stabilnost i razvitak regiona i doći do sporazuma o kosovskom pitanju, ali ne treba isključiti da se sastanak završi loše, ocenjuje danas briselski portal Politiko.

Angela Merkel će se, navodi Politiko, posebno sastati s Makronom i pojedinačno sa >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << svakim od vođa iz regiona, pre nego što svi razmene mišljenja na zajedničkoj večeri.

Ali briselski portal navodi da, kad je u pitanju obnova pregovora oko rešenja za Kosovo, Beograd bezuslovno traži da Priština ukine ogromne carine na uvoz srpske robe, a čelnici kosovskih Albanaca kažu da Srbija istovremeno treba da prizna u Prištini proglašenu nezavisnost.

Politiko primećuje da su u Briselu zabrinuti da bi predsednik Makron mogao zakočiti predlog Evropske komisije da se u junu bar Severnoj Makedoniji odobri datum za početak pregovora o članstvu, jer je stav Pariza da nema izgleda za članstvo zemalja Zapadnog Balkana pre nego što se sama EU temeljito preuredi i stabilizuje.

Takođe, napominje se da su srpski predsednik Aleksandar Vučić i predsednik Kosova Hašim Tači u jedan mah stavili do znanja da do presecanja kosovskog "gordijevog čvora" mogu da dođu i izvesnim promenama granica, što su podržali Amerikanci (ali i Francuzi), dok je to odlučno odbila Angela Merkel.

Politiko smatra da nemačka kancelarka delom snosi krivicu za zastoj na Zapadnom Balkanu, ali dodaje i da je "Berlin dugo nezadovoljan voljom koju je visoka predstavnica (EU) Federika Mogerini iskazivala" oko poboljšanja prilika u regionu i posebno dijaloga Beograd-Priština, uključujući naklonost ka promeni granica "što je Berlin odmah i jako zakočio".

"Da li je moguć Uskršnji proboj" oko ključnih izazova na Zapadnom Balkanu, postavlja pitanje briselski portal i odgovara: "Ne u Berlinu".

Politiko takođe pita "otkud su na ovaj sastanak pozvani lideri Bosne, Crne Gore, a još i Hrvatske i Slovenije, i koji to doprinos ovi poslednji tačno mogu dati rešavanju pitanja koja nisu u stanju da daju zainteresovane vlade".

I, kako se primećuje, "zašto ne bi tamo bio grčki premijer Aleksis Cipras koji je bio partner u pregovorima o imenu" između Atine i Skoplja.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

"Politiko" pesimističan: Da li je moguć uskršnji proboj? Ne u Berlinu!

Izvor: B92, 29.Apr.2019

Brisel -- "Politiko" piše da sastanak u Berlinu najverovatnije neće doneti neki veći napredak, čak ne isključuje mogućnost da bi konferencija mogla loše da se završi..."Da li je moguć uskršnji proboj? Ne u Berlinu", smatra briselski portal...U tekstu se citira i saopštenje nemačke vlade da...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.