Pat pozicija u parlamentu Donje Saksonije

Izvor: RTS, 21.Jan.2013, 00:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pat pozicija u parlamentu Donje Saksonije

Prema preliminarnim rezultatima, demohrišćani Angele Merkel i opozicione socijaldemokrate gotovo izjednačeni u Donjoj Saksoniji. Prvi su osvojili oko 36, a drugi oko 33 odsto glasova. Liberali nadmašili sva očekivanja osvojivši 10 odsto. Pokrajinski izbori test uoči parlamentarnih izbora u septembru.

Na pokrajinskim izborima u Donjoj Saksoniji u Nemačkoj, demohrišćani Angele Merkel i opozicione >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << socijaldemokrate gotovo su izjednačeni. Prvi su osvojili oko 36 odsto glasova, a drugi oko 33 procenta. Međutim, koalicioni partneri demohrišćana - liberali osvojili su desetak odsto, kao i Partija zelenih sa kojima socijaldemokrate nameravaju u koaliciju.

Partija Levice i Piratska partija nisu uspele da pređu cenzus.

CDU i Liberali, prema toj računici, "za dlaku" su bolji od SPD i partije Zelenih. CDU i liberali imaju 68 mesta u pokrajinskom parlamentu u Hanoveru, dok SPD i Zeleni raspolažu sa 67 poslaničkih mesta, pokazuju prve prognoze ARD, po zatvaranju biračkih mesta.

Prema nekim drugim računicama CDU i liberali imaju 74, a SPD i Zeleni 73 poslanička mesta.

"Prerano je večeras reći ko je pobednik, a ko poražen'', rekao je nosilac izborne liste SPD u toj pokrajini Štefen Vajl.

Za liberale je, međutim, jasno. Ta partija vicekancelara Filipa Reslera i šefa diplomatije Gvida Vestervela slavi ogromnu pobedu, pošto su joj ankete i analitičari do juče davali ispod pet odsto ili tih ''magičnih'' pet odsto, a oni su prevazišli najsmelija očekivanja.

Njihov uspeh se tumači time da su mnogi birači CDU dali glas liberalima, kako bi ta partija ušla u parlament i time se nastavila vladavina CDU-liberali, pod "dirigentskom palicom" Dejvida Mek Elistera, za koga se kaže da je jak čovek Merkelove.

Izbori u Donjoj Saksoniji važe za test koji daje pravac saveznim nemačkim izborima, najavljenim za septembar, ukazuju analitičari, navodeći da će ovo "biti duga noć" i da su izbori pokazali "mrtvu trku" na terenu.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.