Oland primio Merkelovu u Berlinu

Izvor: B92, 22.Jan.2013, 14:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oland primio Merkelovu u Berlinu

Berlin -- Francuski predsednik Fransoa Oland, povodom pola veka od potpisivanja Jelisejskog ugovora, u francuskoj ambasadi u Berlinu primio Angelu Merkel.

Oland je sinoć s Merkelovom i sa oko 200 nemačko-francuskih đaka i studenata razgovarao u Kancelarskoj službi, a danas ga je primio u dvorcu Belvi i nemački predsednik Joahim Gauk.

Berlin i Pariz danas, zajedničkom sednicom dva parlamenta, slave 50 godina >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od kada su 22. januara 1963. godine "očevi" nemačko-francuskog prijateljstva, prvi nemački posleratni kancelar, demohrišćanin Konrad Adenauer, i predsednik francuske Šarl de Gol u Parizu potpisali Jelisejski ugovor, kojim su postavljene smernice novih odnosa, ali su se i obe vlade obavezale na konsultacije u, između ostalog, važnim pitanjima spoljne i sigurnosne politike.

Istorija pomirenja i razumevanja počela je De Golovom posetom Nemačkoj.

De Gol je 5. septembra 1962. godine posetio Nemačku i tada, u euforičnom govoru, rekao: "Da živi Bon, Nemačka i nemačko-francusko prijateljstvo!", što se tumači kao kamen temeljac u procesu pomirenja duboko neprijateljskih zemalja za vreme Drugog svetskog rata.

Adenauer i De Gol, koji je u gostima govorio nemački, slavljeni su tada u Bonu, a par meseci ranije su, u čuvenoj katedrali u Remsu, u kojoj je krunisano 25 francuskih kraljeva, prisustvovali takozvanoj misi pomirenja, koju su Francuzi prošle godine jubilarno obeležili u prisustvu nemačkog političkog i državnog vrha.

Proces pomirenja dobio je i oficijelnu stranu, 22. januara 1963, potpisivanjem Jelisejskog ugovora o nemačko-franucuskoj saradnji. To je deo istorije na koju će Berlin podsetiti danas, kada se održava jedan od najvećih političkih susreta dve zemlje, na koji je pozvano svih 577 poslanika francuskog parlamenta, kao i Vlada i predsednik.
Pogledaj vesti o: Angela Merkel

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Francusko-nemačko pomirenje poruka za Balkan

Izvor: EurActiv Srbija, 22.Jan.2013

Francuska i Nemačka, glavni pokretači evropskog projekta, proslavljaju 22. januara 50. godišnjicu istorijskog pomirenja nakon Drugog svetskog rata. Pre pola veka, 22. januara 1963. francuski predsednik Šarl de Gol (Charles de Gaulle) i nemački kancelar Konrad Adenauer potpisali su Jelisejski sporazum,...

Nastavak na EurActiv Srbija...

Proslava Jelisejskog sporazuma

Izvor: RTS, 22.Jan.2013

Zajedničkom sednicom parlamenata i vlada dveju zemalja u Berlinu je obeleženo pola veka od potpisivanja Jelisejskog ugovora. Poruka Jelisejskog ugovora je da vekovno neprijateljstvo dve zemlje može da se izrodi u veliko prijateljstvo. To je značajna poruka i za Balkan, kaže ambasador Savezne Republike...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.