Izvor: Radio Slobodna Evropa, 08.Jun.2015, 11:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obama i Merkel saglasni da sankcije za Rusiju ostaju

Bijela kuća je saopštila da su se američki predsjednik Barack Obama i njemačka kancelaraka Angela Merkel saglasili da ekonomske sankcije za Rusiju treba da ostanu do "pune primjene" sporazuma Minsk II i dok Rusija ne bude poštovala suverenitet svog susjeda.

Dvoje lidera susreli su se 7.juna, prije današnjeg (8.jun) summita, sa svim liderima G7 najrazvijenih svjetskih industrija.

Govoreći kasnije na summmitu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << Merkel je rekla da Moskva treba da ostane van "zajedničkih vrijednosti" G7 za sada, zbog svojih akcija u Ukrajini.

Dvodnevni summit bi u ponedjeljak, kako se očekuje, trebalo da donese zajedničku deklaraciju o Ukrajini.

Merkel je rekla da očekuje da će lideri poslati "zajednički signal".

"Sankcije mogu biti ukinute samo ako uslovi pod kojima su uvedene ne budu više problemi  već budu sva pitanja budu riješena" rekla je Merkel za njemački javni servis ZDF.

Rusija je isključena iz Grupe koja je ranije nosila naziv G8, nakon što je Moskva u martu 2014., aneksirala ukrajinsko poluostrvo Krim, a potom uzela aktivno učešće u sukobima između proruskih separatista na istoku Ukrajine, sa vladinim snagama.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.