Niži porez iz zahvalnosti građanima

Izvor: B92, 07.Nov.2011, 12:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Niži porez iz zahvalnosti građanima

Berlin -- Nemačka vlada postigla je dogovor o poreskim olakšicama u iznosu od šest milijardi evra, kao vid "zahvalnosti" građanima za teret koji podnose zbog krize.

Nemačka kancelarka Angela Merkel se sinoć obratila novinarima, nakon što su se Hrišćansko-demokratska unija i njeni koalicioni partneri dogovorili da će smanjenje poreza biti sprovedeno u dva koraka, počevši od januara 2013, kada će biti smanjen poreski teret za Nemce sa niskim i srednjim primanjima, prenela >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je agencija AP.

Podsećajući da novi zakon mora da bude odobren u parlamentu, kancelarka je najavila da će njena vlada nastaviti da smanjuje javni deficit, ali da se istovremeno oseća obaveznom da nešto vrati gradjanima.

"Želimo da se zahvalimo gradjanima za veliki teret koji su poneli za vreme medjunarodne finansijske krize", rekla je Merkelova za nemačku novinsku agenciju DAPD.

Poreske olakšice su deo predizborih obećanja nemačke vlade. Prvi korak najavljenih smanjenja poreza desiće se iste godine kada će u Nemačkoj biti održani opšti izbori.

Nemačko ministarstvo finansija očekuje da ovogodišnji prihodi od poreza budu za 16,2 milijarde evra veći u odnosu na raniju prognozu, tako da se procenjuje da će najveća evropska privreda u 2011. na porezima ostvariti 571,2 milijarde evra.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.