Nikolić: Srbija posvećena evropskom putu i sprovodi reforme

Izvor: Politika, 09.Jul.2015, 09:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić: Srbija posvećena evropskom putu i sprovodi reforme

Ekonomske reforme u Srbiji urodiće plodom, poručila je Nemačka kancelarka

BEOGRAD – Predsednik Srbije Tomislav Nikolić danas je u Beogradu, u razgovoru sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, istakao da je Srbija iskreno posvećena svom evropskom putu, sprovodi reforme i očekuje od Nemačke da joj pomogne u tome.

„Građani Srbije osećaju zamor u vezi evrointegracija i potreban je podstrek na tom putu”, naglasio je predsednik Srbije.

Nikolić je >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << poželeo kancelarki dobrodošlicu kao veoma dragom gostu, ističući da ona u veoma kompleksnim okolnostima uspeva da balansira u odnosima EU i Rusije i uspešno vodi svoju državu i ekonomiju, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike.

Govoreći o regionalnoj saradnji, predsednik je podvukao: „Odnosi u regionu su izvanredni i mi smo ponosni na to, Srbija nije izvor nestabilnosti na Balkanu i mirno reaguje na provokacije”.

On je naglasio posvećenost rukovodstva Srbije da mladi žive mirno, kao i sve buduće generacije.

Predsednik Nikolić je rekao da su ekonomski odnosi dve zemlje izvanredni i da Srbija ne traži pomoć od Nemačke.

„Nemačka je jedan od najvećih donatora u Srbiji i mi smo na tome veoma zahvalni. Sa nama možete da razgovarate kao sa iskrenim i otvorenim partnerom”, rekao je Nikolić.

Kancelarka Merkel se zahvalila predsedniku Srbije na iskrenim rečima, pohvaljujući želje i napore Srbije da uđe u Evropsku uniju.

„Veoma je dobro to što ste rekli da je Srbija na čvrstom putu ka Evropskoj uniji i mi moramo da pazimo na zamor građana u evrointegracijama”, rekla je ona.

Govoreći o saradnji unutar EU, Merkel je rekla da postoji percepcija da se vodi rigidnija politika i da, štaviše, pojedine članice EU imaju drugačija shvatanja demokratije.

„Naša politika je postigla rezultate, mi smo uspeli da podstaknemo saradnju”, naglasila je nemačka kancelarka.

Govoreći o bezbednosnim izazovima u Evropi, Merkel je rekla da Nemačka nastoji da propaganda islamskih ekstremista ne destabilizuje region.

„Postoji opasnost da muslimanski ekstremisti utiču na muslimane u Bosni i Hercegovini i destabilizuju Evropu”, podvukla je kancelarka.

Predsednik Nikolić je ukazao na činjenicu da Srbija predstavlja faktor stabilnosti u regionu, kao i na to da je Srbija na poziciji između Evrope i Rusije, što je ponekad dobro, a ponekad nije.

„Mi ne možemo da se odreknemo ni jednog ni drugog prijatelja i to je problem koji nastojimo da prevaziđmo”, naglasio je predsednik Srbije.

Na kraju sastanka kancelarka Nemačke Angela Merkel je izrazila želju da ponovo razgovara sa predsednikom Srbije o situaciji na Balkanu, jer, kako je rekla, predsednik Nikolić izuzetno dobro poznaje situaciju u tom regionu, navedeno je u saopštenju.

-------------------------------------------------------- 

Merkel: Ekonomske reforme u Srbiji urodiće plodom 

BEOGRAD – Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da veruje da će ekonomske reforme u Srbiji uroditi plodom.

Odgovarajući na pitanja novinara da li Srbija može da računa na evropsku podršku da joj se ne bi dogodio „grčki scenario”, Merkel je odgovorila da smatra da je ovde situacija sasvim drugačija.

„Ovde postoji vlada koja je voljna da ide ne baš jednostavnim putem, ali koji će uroditi plodom, kao u Portugaliji i Španiji. U to sam duboko uverena”, istakla je Merkel.

Ona je dodala da se ekonomske reforme koje se sprovode u Srbiji ne čine kako bi se udvarali nekome već da se Srbija ne bi dalje zaduživala i morala da plaća kamate, već da bi se stvorio manevarski prostor za investicije.

„Ono što premijer sada čini to je da se uspostavi poverenje jer to privlači investicije koje će da dovedu do otvaranja novih radnih mesta”, zaključila je Merkel.

---------------------------------------------------

Angela Merkel razgovarala sa predstavnicima civilnog društva

Nemačka kancelarka Angela Merkel razgovarala je jutros u Beogradu sa predstavnicima civilnog društva o reformama i evropskoj perspektivi Srbije, napisao je portparol nemačke vlade Štefen Zajbert na svom Tviter nalogu.

Na fotografiji koju je objavio vidi se da su radnom doručku sa kancelarkom prisustvovali, između ostalih, direktor Komiteta pravnika za ljudska prava (YUCOM) Milan Antonijević, generalni sekretar Evropskog pokreta u Srbiji Maja Bobić, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava Sonja Biserko, Jelena Milić, direktorka Centra za evroatlantske studije i Milan Pajević, predsednik savetodavnog odbora ISAC fonda.

----------------------

Merkel otputovala iz Srbije, Vučić zadovoljan posetom

BEOGRAD - Nemačka kancelarka Angela Merkel otputovala je danas iz Beograda, a premijer Aleksandar Vučić, koji je ispratio na beogradskom aerodromu „Nikola Tesla”, zadovoljan je njenom posetom.

„Zadovoljni smo posetom kanacelarke Merkel, njenom ocenom reformi koje sprovodimo i podrškom našem evropskom putu”, napisao je Vučić na svom tviter nalogu.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Merkel: Grčki scenario u Srbiji? Ništa od toga!

Izvor: Vesti-online.com, 09.Jul.2015

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da veruje da će ekonomske reforme u Srbiji uroditi plodom...Odgovarjući na pitanja novinara da li Srbija može da računa na evropsku podršku da joj se ne bi dogodio "grčki scenario", Merkel je odgovorila da smatra da je ovde situacija sasvim drugačija...-...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.