Neprijatan poraz, ali nije kraj za Angelu Merkel

Izvor: B92, 06.Sep.2016, 15:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Neprijatan poraz, ali nije kraj za Angelu Merkel"

Berlin -- Rezultat izbora u pokrajini Meklenburg – Prednjoj Pomeraniji, gde je CDU kancelarke Angele Merkel završila na trećem mestu je "neprijatan poraz".

Međutim, nije kraj njene kancelarske karijere, niti početak promene političkog kursa, smatra novinarka Dojče velea Šarlote Pots.

CDU je završila na trećem mestu - iza nacionalističke i antiimigracione Alternative za Nemačku (AfD), dok na prvom mestu ostaju socijademokrate, partneri Merkelove u vladi.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
U autorskom tekstu za "Dojče vele"(DV), Potsova kaže da uspeh AfD, koja sad ima mandate u devet od 16 nemačkih pokrajinskih parlamenata, treba da bude opomena etabliranim strankama koje su dugo zastupale stav da desno od stranaka Unije ne sme biti nijedna demokratska stranka.

S druge strane, logično je da posle odluke Merkelove da primi izbeglice "nasukane u Mađarskoj" populisti sada pokušavaju da popune politički vakuum desno od centra, ukazuje Potsova.

Ona ipak smatra da ishodu ovih izbora ne bi trebalo davati preveliku težinu, jer su, kako kaže, to lokalni izbori i to u pokrajini čiji su birači oduvek naginjali svojevrsnom "glasanju iz protesta".

"U tamošnjem parlamentu od 2006. sedi i ekstremna desničarska Nacional-demokratska stranka Nemačke (NPD). Govorimo, dakle, o pokrajini u kojoj je desna opcija oduvek nailazila na plodno tlo", dodaje Potsova.

Ona objašnjava da je CDU tokom poslednjih pet godina u kojima se u zemlji mnogo toga promenilo izgubila samo četiri odsto birača.

Meklenburg – Prednja Pomeranija je pokrajina ekonomski na saveznom nivou, ne igra gotovo nikakvu ulogu, tamo živi samo 1,3 miliona birača, od kojih je samo njih 60 odsto izašlo na izbore.

"I to malo birača odlučilo se da sve ostane po starom: nastavak Velike koalicije. U zemlji sa više od 80 miliona ljudi, 800.000 građana ne može da odlučuje o kancelarskoj poziciji", zaključila je ona.

Pravi problem CDU u Meklenburgu – Prednjoj Pomeraniji nije bila Merkelova, već veoma nepopularni kandidat CDU u toj pokrajini Lorenc Kafije, čija je predizborna kampanja pokazala da od imitiranja AfD-a nema apsolutno nikakve koristi, napominje ona.

Potsova smatra da bi CDU, zajedno s kancelarkom Merkel, ishod izbora u Meklenburgu – Prednjoj Pomeraniji trebalo da shvate kao podsticaj, ali ne za potpuni obrt u dosadašnjoj politici i da jasno predstavi činjenice.

"A te činjenice glase: 2016. je mnogo manje izbeglica stiglo u Nemačku, a skoro milion izbeglica, a toliko ih je prošle godine stiglo, registrovano je i smešteno po čitavoj zemlji."
Pogledaj vesti o: Angela Merkel

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.