Nemačka vlada usvojila nacrt zakona o dvojnom državljanstvu za decu stranaca

Izvor: Blic, 08.Apr.2014, 15:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemačka vlada usvojila nacrt zakona o dvojnom državljanstvu za decu stranaca

Nemačka vlada danas je usvojila nacrt zakona o dvojnom državljanstvu, kojim je postignut kompromis između demohrišćana, kancelara Angele Merkel i socijaldemokrata, vicekancelara Zigmara Gabrijela, a kojim se omogućava deci stranaca, rođenoj u Nemačkoj, da poseduju dva pasoša. Nemačka vlada "velike koalicije"

Prema ovom nacrtu, deca stranaca bi mogla da dobiju mogućnost da zadrže oba pasoša, ukoliko >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << su rođena u Nemačkoj i do 21. godine života u Nemačkoj provela najmanje osam godina i šest godina pohađala školu.

"Naš kompromis na razuman način sprovodi u praksu naš koalicioni ugovor", rekao je ministar pravde Hajko Mas i dodao da se tu radi, pre svega, o kriterijumu da je za dvojno državljanstvo, odnosno nemačko, potrebno da je dete odrastalo u Nemačkoj i školovalo se.

Ministar je obećao da će nepotrebne birokratske prepreke biti izbegnute i da je za decu potrebno da imaju dokaz o pohađanju škole ili svedočanstvo o školovanju.

Turska zajednica je kompromis nove vlade o dvojnom državljanstvu kritikovala, ocenjujući da je "birokratski monstrum".

Ideja tri nemačke pokrajine (Šlezvig-Holštajn, Rajnland-Pfalc i Baden-Virtemberg) u kojima su na vlasti socijaldemokrate i zeleni da se svoj deci stranaca rođenoj u Nemačkoj, nezavisno od toga gde su odrastali, omogući dvojno državljanstvo, naišla je na ljutnju konzervativaca-Hrišćansko-demokratske unije (CDU), kancelara Merkelove i njihove "sestrinske" partije, bavarske Hrišćansko-socijalne unije (CSU) Horsta Zehofera.

Demohrišćani i SPD su se, posle septembraskih izbora, prilikom potpisivanja koalicionog ugovora sporazumeli da deca useljenika mogu dobiti dvojno državljanstvo, samo ukoliko su rođena i odrasla u Nemačkoj, što se može dokazati potvrdom o školovanju.

Statistika kaže da u Nemačkoj živi oko sedam i po miliona stranaca, odnosno, oko osam odsto ukupnog stanovništva 81-milionske države, medju kojima su najbrojniji Turci.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Nemačka: Dva pasoša deci imigranata

Izvor: B92, 08.Apr.2014

Berlin -- Nemačka vlada usvojila je danas zakon po kojem deca imigranata više neće biti primorana da biraju između nemačkog i državljanstva svojih roditelja...Do sada su deca imigranata, rođena u Nemačkoj, morala da između 18. i 23. godine izaberu državljanstvo, a to je najviše pogađalo tursku...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.