Napori da Priština odustane od državnosti

Izvor: TvojPortal.com, 03.Dec.2011, 00:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Napori da Priština odustane od državnosti

Izvor:beta.rs   
BRISEL, 2. decembra 2011. (Beta) - Šef srpskog pregovaračkog tima Borislav Stefanović izjavio je da je dijalog s Prištinom u petak u Briselu nastavljen na predlog Beograda i da će biti uloženi napori da, uz upliv medjunarodne zajednice, prištinska strana odustane od "maksimalističkog stava potvrdjivanja svoje takozvane državnosti".


Zamoljen da kaže kako gleda na izjavu nemačke kancelarke >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << Angele Merkel da Srbija još nije ispunila uslove za dobijanje kandidature za članstvo u EU, Stefanović je rekao da "Srbija u ovom času to ne ispunjava", a da je srpska delegacija upravo zato u Briselu kako bi se to izmenilo "zarad budućnosti".
Jedan zvaničnik EU je rekao da je posrednik u dijalogu Robert Kuper pre nastavka razgovora o tome konsultovao članice EU.
Stefanović je podvukao i da je sad svima vidljivo da nisu uspeli pokušaji Prištine da za dosadašnji nedovoljan napredak u dijalogu bude optužen Beograd.
Šef pregovaračkog tima Beograda je naglasio da Srbija nikada neće prihvatiti pokušaje Prištine da kroz dijalog i dogovore izdejstvuje bilo kakvo prihvatanje "takozvane državnosti". On je istakao da sva rešenja za "zajedničko upravljanje prelazima" moraju da se oslanjaju na Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN i Ustav Srbije.
Šefica pregovaračkog tima Prištine Edita Tahiri izjavila je ranije u petak u Briselu da njen tim i dalje nastoji da predoči pregovaračkom timu Beograda da je rešenje za carinske prelaze na Kosovu uspostavljanje "integrisanog upravljanj granicama" izmedju dve suverene države, ali da to Beograd ne prihvata.
 

Prištinabrisel

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.