Najgori rezultat u istoriji CDU u Hamburgu, AFD prešao cenzus

Izvor: RTS, 24.Feb.2020, 10:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najgori rezultat u istoriji CDU u Hamburgu, AFD prešao cenzus

Hrišćansko-demokratska unija (CDU) nemačke kancelarke Angele Merkel zabeležila je, prema preliminarnim podacima, najgori rezultat u istoriji na lokalnim izborima u saveznoj državi Hamburg. Krajnje desna Alternativa za Nemačku (AfD) prešla je izborni cenzus.
Pobedu je odnela stranka levog centra i koalicioni partner CDU na saveznom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nivou, Socijaldemokratska partija (SPD), a dobar rezultat postigla je i stranka Zeleni, prenosi Bi-Bi-Si.

Kako je saopštila Izborna komisija u Hamburgu, SPD je osvojila 39 odsto glasova, Zeleni 24,2 odsto, Hršćansko-demokratska unija (CDU) 11,2 odsto, stranka Levica 9,1 odsto, AfD 5,3 odsto, a Liberalno-demokratska stranka (FDP) pet odsto glasova.
Dosadašnji i najverovatnije budući gradonačelnik-premijer Hamburga, Peter Čenčer iz SPD-a, već je najavio razgovore sa strankom Zeleni o nastavku koalicije koja je na vlasti u ovom gradu – saveznoj državi od 2015. godine.
U međuvremenu, nacionalni lider Zelenih Robert Habeck rekao je da je rezultat stranke veliki uspeh.
Preliminarni rezultati dali su im 24,2 odsto glasova, što je skoro dvostruko više nego pre pet godina.
"Imamo izazovnu situaciju za demokratiju u Nemačkoj, a CDU je vezana za svoje probleme... Na nama će biti da zemlji damo smer i poverenje", rekao je Habek.
Generalni sekretar CDU, Paul Cajmak, rekao je da je juče bio "gorak dan" i priznao da je najava ostavke Kramp Karenbauer nakon skandala u istočnoj državi Turingiji nanela štetu stranci.

Stranka AfD je poslednjih godina dobila na popularnosti, iako je u javnosti osuđuju zbog ekstremnih pogleda na imigraciju, slobodu govora i štampe.
Nakon prvih delimičnih rezultata izbora u Hamburgu u nedelju uveče, verovalo se da AfD, koji je u tom trenutku računao na 4,7 odsto glasova, neće ući u parlament, pa je u štabovima SPD-a i Zelenih nastalo slavlje uz povike "Nacisti, napolje!".
Stranka je trenutno zastupljena u svih 16 nemačkih državnih parlamenata, a u nekim delovima zemlje imaju dvocifrenu podršku.
AfD je za gubitak glasova u poređenju sa poslednjim izborima u Hamburgu optužio medije i ostale parlamentarne stranke koje su tu ih indirektno povezivale sa napadačem koji je u sredu u Hanauu ubio devet osoba.
Pogledaj vesti o: Angela Merkel

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

KRIZA U CDU SVE VEĆA Merkelina stranka ostvarila NAJGORI REZULTAT ikada u Hamburgu

Izvor: Blic, 24.Feb.2020

Hrišćansko-demokratska unija (CDU) nemačke kancelarke Angele Merkel zabeležila je, prema preliminarnim podacima, najgori rezultat u istoriji na lokalnim izborima u saveznoj državi Hamburg, a krajnje desna Alternativa za Nemačku (AfD) prešla je izborni cenzus.

Nastavak na Blic...

KRIZA U CDU SVE VEĆA Merkelina stranka ostvarila NAJGORI REZULTAT ikada u Hamburgu

Izvor: Press, 24.Feb.2020

Hrišćansko-demokratska unija (CDU) nemačke kancelarke Angele Merkel zabeležila je, prema preliminarnim podacima, najgori rezultat u istoriji na lokalnim izborima u saveznoj državi Hamburg, a krajnje desna Alternativa za Nemačku (AfD) prešla je izborni cenzus. ...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.