Milanović: Merkel sa Grcima mora da razgovara o Šengenu

Izvor: RTS, 02.Okt.2015, 20:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milanović: Merkel sa Grcima mora da razgovara o Šengenu

Hrvatski premijer Zoran Milanović izjavio je za Bi-Bi-Si da se nada da će Nemačka pronaći rešenje za izbegličku krizu, budući da je ta zemlja pod najvećim teretom.
Zoran Milanović je rekao da će nemačka kancelarka Angela Merkel morati da održi novi krug pregovora sa grčkom vladom u vezi sa pravilima Šengena, da bi pronašla rešenje za izbegličku krizu, prenosi Tanjug. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

"Ono što mi daje nadu je činjenica da je Nemačka pod najvećim uticajem krize pa će pronaći rešenje, ali to će Angelu Merkel koštati ne samo novca, nego i novog kruga pregovora sa vladom u Atini", navodi Milanović, prenosi Hina.
Milanović kaže da treba da se suočimo sa time da jedna zemlja namerno ne poštuje šengenska pravila.
"Uz malo dobro volje pravila bi bez problema mogla da se poštuju bez nasilja, bez pribegavanja nehumanim potezima, i to bi stvorilo puno bolju sliku od bodljikave žice postavljene na delu mađarske granice", napominje Milanović.
Kada je reč o mađarskom postavljanju žice na granici sa Hrvatskom, hrvatski premijer kaže da to nema smisla jer se granica ne može zatvoriti.
"Na otvorenom terenu ljudi jednostavno hodaju i ne možete učiniti ništa osim pucati na njih. Uglavnom je upravo takva situacija između Hrvatske i Mađarske", dodaje Milanović.
Ako Mađarska želi da postavi još bodljikave žice na granici, dodaje Milanović, može to i uradi jer ih on neće ih zaustavljati.
Hrvatski premijer ukazuje da će migranti naći način da pređu preko granice, dodajući da problem treba rešiti u korenu, a to je Turska.
"Turska se potpuno legitimno pokušava rešiti niza ljudi. Dva miliona - to je puno. Trebao je ranije da pristupimo Turskoj s novcem i poštovanjem, ali nismo. Možda još nije prekasno. Ali Grčka je prva šenegenska zemlja, a nju uopšte nije briga", zaključuje Milanović.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.