Merkelova poziva na jedinstvo

Izvor: B92, 03.Feb.2017, 12:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Merkelova poziva na jedinstvo

Nemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je na evropsko jedinstvo uoči početka sastanka lidera EU na Malti.

Sastanak za cilj ima pronalaženje načina da se smanji broj migranata koji napuštaju Libiju.

"Evropa svoju sudbinu drži u sopstvenim rukama", poručila je Merkel.

Merkel je istakla da "što budemo jasniji u definisanju naše uloge u svetu, to ćemo se bolje brinuti za naše >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << transatlantske odnose", preneo je Rojters.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk izjavio je u četvrtak da očekuje da će na samitu EU o migrantima biti načinjen značajan pomak po pitanju zatvaranja ilegalnih migrantskih ruta preko centralnog dela Mediterana, gde je na hiljade ljudi proteklih godina izgubilo život pokušavajući da se domogne Unije.

"Mogu da vas uverim da je na dohvat ruke" presecanje krijumčarskih ruta, rekao je Tusk posle razgovora sa italijanskim premijerom Paolom Djentilonijem.

Tusk je poručio da to "pre svega dugujemo onima koji pate i rizikuju svoje živote, ali i Italijanima i svim Evropljanima".

Agencija AP napominje da većinom preko Libije dolaze ekonomski migranti koji imaju malo šanse da dobiju azil.

Đentiloni je sinoć objavio da je postigao dogovor sa Libijom u cilju pokušaja da se spreče migranti da u velikom broju napuštaju libijske obale i upute se ka Evropi.

Đentiloni je novinarima, nakon što se u Rimu sastao sa libijskim premijerom Fajezom al Sarajom, rekao da su dve strane potpisale memorandum o razumevanju kako bi pojačale saradnju i, uz pomoć Italije,.

Italijanska obalska straža koordinisala je akcije spasavanja stotine hiljada migranata u Sredozemnom moru, u blizini Libije, u poslednjih nekoliko godina.
Pogledaj vesti o: Angela Merkel

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.