Merkelova poručila: Glasajte za Lašeta da nam zemlja ostane stabilna

Izvor: B92, 24.Sep.2021, 23:36

Merkelova poručila: Glasajte za Lašeta da nam zemlja ostane stabilna

Angela Merkel pozvala je u petak glasače da daju glas Arminu Lašetu, konzervativnom kandidatu njene stranke CDU, kako bi Nemačka "ostala stabilna".

"Da bi Nemačka ostala stabilna, Armin Lašet mora da postane savezni kancelar", rekla je Angela Merkel na skupu svoje stranke u Minhenu.

Ankete uoči izbora predviđaju tesan dvoboj kandidata socijaldemorkata Olafa Šolca i Lašeta.

"Nije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nevažno ko upravlja Njemačkom", dodala je Merkel i upozorila kakav bi bio na scenario ako pobedi Šolc, koji prema anketama vodi. "Možete li da zamislite crveno-crveno-zelenu vladu?", pitala je ona.

Među mogućim opcijama buduće vladajuće koalicije nije isključen savez "crveno-crveno-zeleni" između socijaldemokratskog kandidata SPD-a Olafa Šolca, Levice i Zelenih. Ta koalicija ipak nije najverovatnija jer postoje brojne ideološke razlike među 3 stranke.

Konzervativci, koji loše stoje u anketama, su tu perspektivu iskoristili kako bi mobilisali svoje birače.

Kancelarka je kritikovala povećanje poreza koje predviđa socijaldemokratski kandidat i što bi moglo da nagna nemačke kompanije da se presele u Austriju ili Holandiju.

"To nije naša politika", naglasila je Merkel i dodala da ona preferira "politiku koja omogućuje firmama da ostanu u zemlji i otvaraju radna mesta - ovde, kako bi Nemačka napredovala".

Kancelarka je takođe upozorila na opasnost koju bi Nemačkoj donelo uklanjanje "kočnice zaduživanja", a reč je o "bezbednosnoj kočnici" koja je ugrađena u ustav i ograničava državno zaduživanje, kao i na opasnost "zadužene Evropske unije" što bi se moglo dogoditi pobedom levice.

Jedan od zadataka "kočnice zaduživanja" je i uspostavljanje "generacijske pravednosti" koja predviđa izbegavanje ostavljanja dugova generacijama koje dolaze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.