Merkelova kritikovala Tursku zbog politike prema Kurdima

Izvor: Press, 09.Okt.2014, 13:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Merkelova kritikovala Tursku zbog politike prema Kurdima

Nemački kancelar Angela Merkel je na Odboru za spoljnu politiku Bundestaga, povodom turske politike prema sukobima terorističke Islamske države (IS) i Kurda u sirijskom gradu Kobane, rekla da se od jedne zemlje, članice Nato, očekuje da prioritete pravilno postavi.
Kako prenose >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << nemački mediji, ona je upozorila da takva politika ima posledice i u Nemačkoj.

To su učesnici sastanka, navode mediji, ocenili kao kritiku na račun neodlučne i oklevajuće politike Ankare u odnosu na borbu između IS i Kurda u gradu Kobane i očiti stav Turske da joj je borba protiv zabranjene kurdske Radničke PKK važnija.

Merkel je, povodom nasilja u Hamburgu kritikovala Ankaru da njena politika ima posledice i u Nemačkoj i, izražavajući zabrinutost zbog radikalizacije, ocenila da je situacija komplikovana.



U Hamburgu i donjosaksonskom gradu Cele su, naime, povređene najmanje 23 osobe u sukobima radikalnih islamista i Kurda, koji su demonstrirali protiv terorističke organizacije IS.

Za demonstracije u Hamburgu se navodi da su počele mirno, a da je zatim došlo do sukoba sa islamistima, najverovatnije salafistima, a slično se dogodilo i u gradu Cele, gde su se žestoko, takođe pod nejasnim okolnostima, sukobili Jezidi i čečenski muslimani.

U Hamburgu se okupilo oko 400 Kurda, a nasuprot njih isti broj radikalnih muslimana, verovatno salafista, prenose mediji, navodeći da je među nekima od pripadnika ove grupe došlo do "nasilnih obračuna", a hamburška policija je potvrdila da ima više povređenih i da su u razdvajanju grupa korišćeni vodeni topovi.

Među sukobljenim demonstranata, bilo je i onih koji su, kako se navodi, imali noževe i palice.

Po jednoj verziji do sukoba je došlo kada se jedna grupa muslimana preko Fejsbuka dogovorila da napadne kurdski centar u Hamburgu i tamo je, kao i ispred džamije Al-Nour, došlo do eskalacije nasilja.

"Imam osećaj da živim u Hamburgistanu. Raspoloženje je bilo veoma eksplozivno", rekao je Danijel Abdin predsedavajući Al-Nour džamije i dodao da oni žive u pravnoj državi Nemačkoj i osuđuju svaku formu nasilja.

Nemačka savezna kriminalistička služba smatra, kako prenose nemački mediji danas, da bi nasilje iz grada Kobane moglo da izazove reakciju među Kurdima u Nemačkoj.

Obračuni iz Hamburga i grada Cele izazvali su danas reakcije nemačkih političara, koji ukazuju da se na nemačkim uslicama neće dozvoliti nasilje.

''''Mi nećemo dozvoliti da se religiozno motivisani konflikti sa Bliskog istoka prenesu u nemačke gradove'''', rekao je zamenik šefa poslanickcog kluba demohrišćana u Bundestagu Tomas Štrobl, prenose mediji danas i naglasio da su sada nužni brzi krivični postupci protiv počnilaca.

On je upozorio da takva vrsta nasilja na ''''nemačkim ulicama nema šta da traži''''.

Senator za unutrašnje poslove grada-pokrajine Hamburga, socijaldemokrata Mihael Nojman zahtevao je da se konflikti mirno regulišu i rekao da se nasilni ispadi i obračuni neće tolerisati.
Pogledaj vesti o: Angela Merkel

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Merkelova upozorava Tursku

Izvor: BKTV News, 09.Okt.2014

Nemačka kancelarka Angela Merkel, povodom turske politike prema sukobima ID i Kurda, rekla je da se od članice NATO-a očekuje da prioritete pravilno postavi.. . Kako prenose nemački mediji, ona je upozorila da takva politika ima posledice i u Nemačkoj.. Učesnici sastanka, navode mediji, shvatili...

Nastavak na BKTV News...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.