Merkelova ipak ne želi da rizikuje odnose sa SAD

Izvor: Blic, 04.Nov.2013, 19:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Merkelova ipak ne želi da rizikuje odnose sa SAD

Nemačka kancelarka Angela Merkel dala je danas jasan signal da domaća debata o eventualnom davanju azila američkom uzbunjivaču Edvardu Snoudenu ne sme da šteti odnosima Nemačke i Sjedinjenih Američkih Država.

Poslednjih dana su učestali pozivi opozicionih političara i vodećih ličnosti nemačke kulture da se Snoudenu ponudi azil u zamenu za njegovo svedočenje u eventualnoj istrazi o navodnom američkom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << špijuniranju telefonskih razgovora Merkelove.

Nemačka kancelarka nije komentarisala prošlonedeljnu posetu Rusiji vodećeg poslanika nemačkih Zelenih, odakle se vratio s porukom da je Snouden spreman da svedoči u zamenu za nemački azil.

Danas je, međutim, Merkelkin portparol Štefan Zajbert stavio do znanja kako kancelarka nije spremna da preduzme bilo kakav korak kojim bi rizikovala odnose s Vašingtonom.

Zajbert je rekao kako Merkelova veruju da ima obavezu da zaštiti podatke i privatnost nemačkih građana od ilegalnog nadgledanja i kako radi na obnavljanju poverenja prema SAD i uspostavljanju jasnih pravila za buduću saradnju, s obzirom da je za Nemce transatlantski savez i dalje od vrhunskog značaja.

Zajbert je istakao kako "jedva da ima zemlje koja je od tog partnerstva i prijateljstva (sa SAD) profitirala toliko koliko Nemačka i time će se kancelarka rukovoditi u svim budućim odlukama".

Vodeći američki i nemački bezbednosni zvaničnici će se ove nedelje sastati u SAD, kako bi pokušali da ublaže tenzije izazvane izveštajima da je američka Nacionalna bezbednosdna agencija (NSA), za koju je radio Snouden, nadgledala mobilni telefon Merkelove.

Po povratku s tog sastanka, nemački bezbednjaci će verovatno u sredu podneti izveštaj komitetu Bundestaga.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Merkelova čuva odnose sa SAD po svaku cenu

Izvor: Vesti-online.com, 04.Nov.2013

Nemački kancelar Angela Merkel potvrdila je važnost nemačkih veza sa SAD, ističući da unutrašnja debata o odobrenju azila bivšem službeniku američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Edvardu Snoudenu ne sme da poremeti odnose dve zemlje...Predsednik SAD Barak Obama i nemačka kancelarka...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.