Merkelova i Oland: Dužnost nam je da radimo zajedno

Izvor: Blic, 16.Maj.2012, 01:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Merkelova i Oland: Dužnost nam je da radimo zajedno

Nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik Francuske Fransoa Oland večeras su se saglasili da Grčka treba da ostane u zoni evra, priznajući međusobne razlike o merama za podsticanje privrednog rasta u Evropi.

- Želimo da Grčka ostane u evro zoni", rekla je Merkelova na zajedničkoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << konferenciji za štampu, posle razgovora sa Olandom u Berlinu.

Oland koji je doputovao u Berlin svega nekoliko sati pošto je i zvanično preuzeo dužnost predsednika, potvrdio je da je takođe za to da Grčka ostane u evro zoni.

I Merkelova i Oland spremni su da razmatraju dodatne mere za podsticaj rasta, kako bi se pomoglo Grčkoj.

- Nemačka i Francuska spremne su da razmatraju mogućnost dodatnih mera za (podsticanje) rasta u Grčkoj", ako Atina to zatraži, rekla je Merkelova.

Ona je istakla da su Francuska i Nemačka "svesne odgovornosti koju imaju za dobar razvoj" Evrope.

Olandov let je kasnio po dolasku u Berlin oko sat i po, jer je predsednikov avion udario grom

- Složili smo se da kažemo da nam je dužnost da radimo zajedno - rekla je Merkel i dodala da nekada novinari preuveličavaju razlike između nje i Olanda.

Oland je rekao da želi "uravnotežen" odnos Pariza i Berlina, uz uzajamno poštovanje.

- Mi želimo da radimo zajedno za dobrobit Evrope - rekao je Oland, dodajući da želi da "sve stavi na sto" već narednih nedelja.

Ipak su se pokazale neke razlike: Oland želi da više pažnje posveti privrednom rastu, dok Merkelova daje veći značaj merama štednje.

Oland je naveo da želi da se ponovo pregovara o budžetskom sporazumu kojim se jača budžetska disciplima u Evropi, da bi se u to uključio i privredni rast.

Merkelova je rekla da ima tačak o kojima je saglasna sa Olandom oko rasta, ali priznala da ima i razmimoilaženja.

Posle konferencije za štampu dvoje državnika je otišlo na večeru, posle čega koje se francuski predsednik vraća u Pariz.

Povezane vesti: Favorit za novog predsednika Francuske pokazao zube: "Nije na Nemačkoj da odredi sudbinu cele Evrope" Tadić i Merkelova razgovarali na sajmu tehnologije u Hanoveru Romi iz Rumunije Angeli Merkel: "Ti si mama Evrope" Sarkozi razljutio Angelu Merkel? Francuska u plusu zbog gašenja nuklearki u Nemačkoj

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.