Merkelova disciplinuje Prištinu

Izvor: Vesti-online.com, 02.Jul.2015, 05:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Merkelova disciplinuje Prištinu

Nakon što američki pritisak na Prištinu da izglasa formiranje specijalnog suda za ratne zločine OVK nije uspeo, Nemačka je odlučila da lupi šakom o sto. Napredak u pregovorima, specijalni sud i kompromis, predočila je kancelarka Angela Merkel kosovskom premijeru Isi Mustafi.

- Samo ako tu postoji napredak, postojaće napredak i u vezi sa približavanjem Evropskoj uniji, poručila je neformalna šefica EU.

Tu kratku i jasnu poruku albanski politički vrh >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << je izgleda ozbiljno shvatio. Hašim Tači je brže bolje na svom Fejsbuk nalogu napisao da će uskoro formirati sud koji će procesuirati ratne zločine.

Dodao je i: Nemačka ostaje vodeći partner Kosova. Hvala kancelarki Merkel! i Danke Dojčland! Tači se obavezao da će zvanična Priština ispuniti sva tri zahteva Berlina. Ali ne to ne bi bio prvi put da je strancima obećao ono što u Prištini ne može da obezbedi.

Runda pregovora Beograda i Prištine završila je u ćorsokaku, a uveliko se spekuliše da će Mustafina vlada pokušati da na konto glasanja za specijalni sud izboksuje nove ustupke u Briselu.

- Oni uvek idu na maksimalno, i ako može i na ono iznad maksimalnog, tako da je ta teza vrlo moguća - kaže za "Vesti" Aleksandar Đikić, predsednik Srpskog nacionalnog foruma.

On podseća da će u slučaju da se odluka o sudu ne usvoji u Prištini, "proći" na Savetu bezbednosti UN.

Kosovski premijer Isa Mustafa kaže da sa Srbijom ne može da razgovara o imovini i preduzećima na Kosovu jer su, kako tvrdi, ona kosovska, da su stavovi dve strane o energetici veoma udaljeni, a da je dogovor o telefonskom pozivnom broju praktično postignut. U intervjuu za radio Dojče vele, Mustafa kaže da je "srpska delegacija u Briselu otvorila mnogo problema vezanih za imovinu o kojima se ne može diskutovati".

- A to će značiti da će i možda Rusi da učestvuju, odnosno sudije iz Rusije u radu tog suda. A njima je bolje da sami sebi sude, kao što su do sada činili, nego da im sudi neko sa strane. Zato verujem da će Priština doneti odluku o sudu pod ucenom, možda i sa manjim protestima, ali će morati da pristanu - kaže Đikić.

Ministar za telekomunikacije Rasim Ljajić smatra da je Srbija napravila dobar dogovor u oblasti telekomunikacija sa Prištinom jer će Telekom dobiti licencu za rad na Kosovu, a pozivi između građana Srbije i Kosova se neće tarifirati kao međunarodni.

- Očekujemo da će sve to biti potpisano onog trenutka kada se postigne dogovor pre svega o Zajednici srpskih opština - rekao je Ljajić.
Pogledaj vesti o: Angela Merkel,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.