Merkelova: Rusija ključ evropske bezbednosti

Izvor: Vostok.rs, 07.Jul.2016, 12:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Merkelova: Rusija ključ evropske bezbednosti

Evropska bezbednost može se osigurati samo sa Rusijom, izjavila je nemačka kancelarka Angela Merkel pred poslanicima Bundestaga uoči samita NATO-a u Varšavi. Merkelova je istakla i da je nagomilavanje NATO trupa u blizini ruskih granica "odbrambene prirode."

"Postoji dogovor među našim partnerima i Alijansom da smo ujedinjeni na dugotrajnu bezbednost koja se može osigurati samo u saradnji sa Rusijom" izjavila je nemačka kancelarka Angela Merkel, govoreći poslanicima.

Govor u Bundestagu kancelarke dolazi uoči predstojećeg samita NATO-a u Varšavi. Očekuje se da će biti dato zeleno svetlo raspoređivanju dodatnih NATO trupa i vojne infrastrukture u istočnoj Evropi u borbi protiv, kako to NATO naziva, "ruske asertivnosti.

Die Kanzlerin bei der #Regierungserklärung zum #NATO Gipfel. pic.twitter.com/gj2hZn9eWX
— Thorsten Hoffmann (@HoffmannMdB) July 7, 2016
"Mi smo zainteresovani za pozitivne odnose sa Rusijom", dodala je Merkelova.

Ona tvrdi da je nagomilavanje NATO trupa u istočnoj Evropi "odbrambene prirode" na koje reči se usprotivila opozicija.

"Sadržaj i dijalog, solidarnost sa našim partnerima u savezu i ispružena ruka za dijalog ne dovode u sukob", rekla je ona.

Merkelova je rekla da njena vlada pozdravlja sastanak Saveta NATO-Rusija, koji bi trebalo da se održi 13. jula, ali je dodala da će biti održan poseban sastanak pre Varšavskog samita koji će olakšati raspravu o odlukama Alijanse da ne bi bilo zabune.

Uprkos volji Nemačke i NATO-a da sarađuju sa Rusijom, Merkelova je dodala da Berlin ostaje posvećen održavanju vojne potrošnje na sadašnjem nivou i doprinosu bezbednosti saveznika.

Uzajamno poverenje između NATO-a i Rusije je uništeno tokom akcije Moskve u Ukrajini, navela je Merkelova kao opravdanje.

"Kada je u pitanju vladavina prava i teritorijalni integritet, naravno, tu se gubi poverenje", rekla je ona.

"Nadamo se iskrenom i ozbiljnom dijalogu o pitanjima vezanim za povećane aktivnosti NATO-a u blizini ruskih granica i njihovom uticaju na bezbednost i stabilnost u Evropi i njenog regiona", rekao je Aleksandar Gruško, ruski izaslanik u NATO-u Rojtersu, komentarišući predstojeći sastanak Saveta Rusija-NATO.

RT
 
Čitajte više na Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut

Pogledaj vesti o: NATO skup

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.