Merkel uverena da će se naći rešenje za reformu evrozone

Izvor: NoviMagazin.rs, 07.Maj.2018, 18:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Merkel uverena da će se naći rešenje za reformu evrozone

Nemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je danas uverenje da će zajedno s Francuskom pronaći rešenje za reformu evrozone, iako se Pariz i Berlin uoč sastanka u junu razilaze po više tačaka.

Uprkos razlikama, Francuska i Nemačka "uvek pronađu zajedničko rešenje", navela je Merkelova tokom panel diskusije sa studentima viših stručnih škola u Berlinu.

Ona je ocenila da je za 19 članica >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << evrozone "neophodna bliskija politika", ali da Francuska i Nemačka, koje se smatraju motorom Evrope, često "govore drugačijim jezikom", a kao primer je navela rad na jačanju Bankarske unije.

"Nemačka uvek smatra da treba da budemo kompetitivni, da treba da budemo efikasni", rekla je ona, dodavši da Francuska "možda želi da ;brže dođe do poklapanja".

Dve zemlje imaju za cilj da u junu predstave zajednički plan za reforme Evrope posle Bregzita.

Međutim, napredak nije lak, čak ni po pitanjima koja se smatraju najhitnijim i najlakšim - pitanjima Bankarske unije i reforme Evropskog stabilizacionog mehanizma, čija svrha je pomaganje zemljama evrozone koje imaju velike finansijske probleme.

Francuski predsednik Emanuel Makron izrazio je želju da se uspostavi budžetski kapacitet evrozone, ali je to naišlo na skepsu u Nemačkoj, koja se plaši nagomilanih dugova u evrozoni koji bi mogli postati zajednički.

"Mnogo razgovaramo o predlozima predsednika Makrona i nije tačno da se ti predlozi svuda dočekuju s oprezom", rekao je šef nemačke diplomatije Hajko Mas. On se danas sastao s francuskim kolegom Žan-Ivom le Drijanom.

Le Drijan je odbacio navode o "gašenju" francusko-nemačkog motora i dodao da su razgovori u toku.
Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.