Merkel i Sarkozi ugrožavaju EU

Izvor: B92, 30.Nov.2011, 22:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Merkel i Sarkozi ugrožavaju EU"

Nemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je evropske lidere da donesu hitne odluke za stabilizaciju evrozone kako bi bila smirena tržišta.

"Mislim da se nalazimo u teškoj situaciji i potrebna nam je politička hrabrost da se još više ujedinimo u evrozoni", izjavila je kancelarka Merkel.

Ona navodi da "zbog toga tražimo delimične izmene ugovora... samo za članice evrozone, da povratimo poverenje tržišta". Merkel je dodala da će Nemačka odlučno reagovati da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << povrati stabilnost u zoni evra.

Najnovije odluke o jačanju fonda za spasavanje bile su važne, rekla je Merkelova, dodajući da se nada brzoj odluci o dokapitalizaciji evropskih banaka.

Uprkos pozivima EP da budu održane javne konsultacije u periodu od šest meseci ukoliko ta institucija bude isključena iz pregovora koje kroje nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik Francuske Nikola Sarkozi, diplomate veruju da će EU izbeći rizični scenario.

Sa druge strane, bivši belgijski premijer Gi Verhofštat je optužio Merkelovu i francuskog predsednika Nikolu Sarkozija da ugrožavaju opstanak EU da bi zaštitili uske državne interese.

"Njihova razmimoilaženja danas prete samom opstanku Unije", ocenio je Verhofštat konkurentske filozofije Berlina i Pariza o načinu na koji bi dužnička kriza mogla da bude rešena, pošto su i francuske banke pretrpele težak udarac.

"Sarkozi odbija da prihvati fiskalnu uniju koja bi podrazumevala transfer suvereniteta na zajednički i objektivan organ koji bi vodio zdravu budžetsku politiku, poput Evropske komisije ili Evropskog suda pravde", dodao je Verhofštat.

On naglašava da "sa druge strane, nemačka kancelarka jedne nedelje poziva na bližu političku uniju, a sledeće blokira predloge koji vode tom cilju". Po Verhofštatu, lideri Nemačke i Francuske "igraju veoma opasnu igru" od koje zavisi budućnost Evrope.

Verhovštat smatra da Merkelova i Sarkozi moraju da "prestanu da se protive nekim praktičnim opcijama ponuđenim za stabilizaciju trenutne krize na tržištima koja preti da nas sve proguta".

Britanci bi teško prihvatili promene ugovora EU

"Ukoliko bismo morali da održimo referendum u Velikoj Britaniji o ugovoru koji bi obuhvatao svih 27 zemalja EU, budimo realni, bilo bi jako teško da on bude odobren", izjavio je neimenovani diplomata, objasnivši da bi čak i ugovor koji bi obuhvatao samo evrozonu mogao da predstavlja problem.

Lideri EU treba da razmotre predloge koji se tiču donošenja novih centralizovanijih pravila prilikom sačinjavanja budžeta država članica, sankcije za nepoštovanje pravila, kao i kontrolu sračunatu na rano otkrivanje finansijskih "balona".

Zbog toga, niz "međuvladinih sporazuma" između pojedinačnih članica evrozone mogao bi da predstavlja okvir za promene.

Britanski premijer Dejvid Kameron je kancelarki Merkel predložio "delimičnu" izmenu ugovora kada je bio u poseti Berlinu 18. novembra.

Kameronova vlada a i opozicija sve su više evroskeptični, tako da je Merkelova upozorena da bi Velika Britanija mogla da zahteva mnogobrojne povlastice u zamenu za pristanak na bilo kakav ugovor koji bi podrazumevao značajniji prenos vlasti sa država na centralno telo Unije.
Pogledaj vesti o: Angela Merkel

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.