Merkel i Junker protiv rečenice balkanska ruta zatvorena

Izvor: Press, 07.Mar.2016, 16:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Merkel i Junker protiv rečenice "balkanska ruta zatvorena"

Nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker se ne slažu sa predlogom da se u deklaraciji lidera Evropske unije sa današnjeg sastanka u Briselu nađe rečenica da je "zapadnobalkanska ruta zatvorena", objavila je agencija Hina pozivajući se na više diplomatskih izvora.
         Ti izvori tvrde da Merkelova i Junker traže da se iz nacrta deklaracije >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << lidera EU, koji se danas sastaju sa turskim premijerom Ahmetom Davutogluom, izbaci rečenica da je "zapadnobalkanska ruta sada zatvorena", prenosi hrvatska agencija.
Pre početka samita EU-Turska održava se čitav niz sastanaka, a do sada su se već odvojeno sastali nemačka kancelarka Merkel, holandski premijer Mark Rute, predsednik Evropskog saveta Donald Tusk i Komisije Junker.
Podseća se da su mediji juče objavili da će lideri EU na sastanku u Briselu nastojati da "zapečate balkansku migrantsku rutu", povećaju pomoć Grčkoj, a pokušaće i da ubede turskog premijera da uspori priliv izbeglica i prihvati na hiljade onih koji ne ispunjavaju uslove za dobijanje azila.
          U nacrtu saopštenja u koji je imala uvid agencija AP se navodi da će lideri EU navesti da se "neregularan priliv migranata duž zapadnobalkanske rute bliži kraju - ta ruta je sada zatvorena".
Tusk je u svom pozivnom pismu čelnicima zemalja članica istakao da u rešavanju migrantske krize EU mora da vrati normalno funkcionisanje "šengenskog prostora".
"Moramo da se vratimo Šengenu. Zemlje na zapadnobalkanskoj ruti, uključujući i one izvan EU, spremne su i odlučne za puno sprovođenje naših zajedničkih pravila i odluka, što uključuje i Šengenske propise", kaže Tusk, koji je u sklopu priprema za sastanak EU-Turska posetio sve glavne gradove na zapadnobalkanskoj migrantskoj ruti.   
On je dodao da bi to značilo kraj politike propuštanja izbeglica i slanja u susednu zemlju. 
"To samo po sebi neće rešiti krizu, ali je nužni preduslov za evropski konsenzus. U ponedeljak bi trebalo da svi potvrdimo taj pristup. S tim bi zatvorili zapadnobalkansku rutu, koja je bila ulazna tačka za 880.000 migranata koji su ušli tokom 2015. i 128.000 u prva dva meseca ove godine", dodao je Tusk.
Portparol Merkelove:Gašenje "balkanske rute" je spekulacija

         Portparol nemačke kancelarke Angele Merkel Kristijana Virc je danas izjavila da su izveštaji medija da bi na današnjem samitu EU i Turske u Briselu moglo da bude proglašeno zatvaranje "balkanke izbegličke rute" samo spekulacija, sve dok razgovori još traju.
"Uočila sam novinske izveštaje u kojima se spekuliše da bi balkanska ruta mogla da bude zatvorena, ali želim da kažem da je to u ovom trenutku spekulacija", rekla je Virc, a prenela agencija AFP.
Ona je dodala: "Pregovori i razgovori su u toku i moraćemo da sačekamo."
Mediji su juče objavili da će lideri EU na današnjem sastanku u Briselu nastojati da "zapečate balkansku migrantsku rutu", povećaju pomoć Grčkoj, a pokušaće i da ubede turskog premijera da uspori priliv izbeglica i prihvati na hiljade onih koji ne ispunjavaju uslove za dobijanje azila.
U nacrtu saopštenja u koji je imala uvid agencija AP se navodi da će lideri EU navesti da se "neregularan priliv migranata duž zapadnobalkanske rute bliži kraju - ta ruta je sada zatvorena".
I austrijski list Standard je objavio da se u Briselu planiraju dramatične promene u cilju rešenja migrantske krize, među kojima je i zatvaranje balkanske rute za migrante.
Pogledaj vesti o: Angela Merkel,   Evropska Unija

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Merkel i Juncker protiv rečenice "balkanska ruta zatvorena"

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 07.Mar.2016

Njemačka kancelarka Angela Merkel i predsjednik Evropske komisije Jean Claude Juncker nijesu saglasni sa prijedlogom da se u deklaraciji lidera Evropske unije sa današnjeg sastanka u Briselu nađe rečenica da je "zapadnobalkanska ruta zatvorena" prenosi Hina iz diplomatskih izvora...Ti izvori tvrde...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.