Izvor: Politika, 17.Feb.2015, 10:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Merkel, Porošenko i Putin o nadziranju primirja u Ukrajini

BERLIN – Vođe Nemačke, Rusije i Ukrajine Angela Merkel, Vladimir Putin i Petro Porošenko dogovorili su konkretne mere koje će omogućiti posmatračima OEBS-a da nadgledaju primirje na terenu u istočnoj Ukrajini, saopštio je danas Berlin.

Tri lidera dogovorili su se o ovome sinoć u telefonskom razgovoru nemačke kancelarke sa dvojicom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << predsednika.

„Imajući u vidu situaciju u Debaljcevu” troje lidera „dogovorilo se o konkretnim merama koje će dozvoliti OEBS-u da nadzire situaciju na terenu” pošto sporazum iz Minska predviđa početak povlačenja teškog naoružanja od utorka 17. februara, napisao je u saopštenju portparol nemačkevlade Stefen Zibert.

Tim posmatrača Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju zadužen za nadziranje prekida vatre nije mogao da uđe u Debaljcevo zbog sukoba koji se tamo vode i gde još nije počelo povlačenje teškog naoružanja predviđeno da počne u ponoć.

Zvaničnici vlade u Kijevu i pobunjenici uzajamno se optužuju za napade koji ih sprečavaju da povuku tenkove, raketne bacače i tešku artiljeriju sa linije fronta u istočnoj Ukrajini.

Pre nego što je Angela Merkel razgovarala sa dvojicom predsednika sinoć, ona i francuski predsednik Fransoa Oland razgovarali su o toj temi sa Putinom i tada su od njega zatražili da izvrši svoj pritisak na separatiste da prestanu da pucaju, rekao je portparol nemačke vlade.

Na terenu borbe se i dalje vode oko Debaljceva, železničkog čvora koji se nalazi 65 kilometara od separatističkog uporišta Donjecka i oko petnaest kilometara od luke Marijupolj, u južnom delu linije fronta.

Prema ukrajinskoj vladi pobunjenici su juče ispalili preko 112 granata na polžaje ukrajinske vojske, i ubili pet vojnika u selu Čirokinu. Ministarstvo odbrane je na svojoj Fejsbuk stranici navelo da su pobunjenici juče izveli 38 napada, uglavnom raketnim bacačima tipa Grad i minobacačima.

Beta

objavljeno: 17.02.2015.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dogovoren pristup posmatračima OEBS-a u Ukrajini

Izvor: Nezavisne Novine, 17.Feb.2015

BERLIN - Lideri Njemačke, Rusije i Ukrajine dogovorili su se o "konkretnim mjerama" koje će omogućiti posmatračima OEBS-a da nadziru klimavo primirje na istoku Ukrajine, saopštio je portparol njemačke vlade...Mjere su dogovorene u telefonskom razgovoru u ponedjeljak uveče između njemačke kancelarke...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Merkelova i Porošenko pozvali predsednika Putina da utiče na Narodnu vojsku

Izvor: Vostok.rs, 17.Feb.2015

17.02.2015. -..Angela Merkel se saglasila tokom konferencijskog razgovora sa predsednikom Putinom i Porošenkom o konkretnim koracima koji će omogućiti misiji OEBS-a da prati prekid vatre, saopšteno je iz Vlade Nemačke..."Kancelar i ukrajinski predsednik pozvali su ruskog predsednika da iskoristi...

Nastavak na Vostok.rs...

Kijev traži oštar odgovor Zapada protiv Rusije

Izvor: Press, 17.Feb.2015

Ukrajinska vlada zatražila je oštar odgovor Zapada protiv Rusije zbog prekršenog dogovora o prekidu vatre, javio je AFP. . Predsednik Ukrajine Petro Porošenko zatražio je oštru reakciju protiv Rusije u telefonskom razgovoru...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.