Merkel: Nije vreme za proširenje EU

Izvor: Politika, 13.Dec.2012, 20:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Merkel: Nije vreme za proširenje EU

Kancelarka insistira da ubuduće treba pažljivo proveriti da li je kandidat sposoban za ispunjavanje standarda

Evropska unija u ovom momentu neće donositi odluke o početku pristupnih pregovora sa zemljama kandidatima, izjavila je juče nemačka kancelarka Angela Merkel. „Za to, prema našem mišljenju, još nije došlo vreme”, dodala je ona. Iako nije pomenula pojedinačno nijednu balkansku državu. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Merkelova je rekla da ubuduće treba brižljivo proveriti da li je kandidat za pristup EU sposoban za ispunjavanje usvojenih standarda. „To je neophodno”, dodala je Merkelova, navodeći da će tako u Evropi moći i dalje zaista da egzistiraju evropski standardi i vrednosti, prenosi Tanjug.

U slučaju Srbije, podsetimo, Nemačka je pre dva dana, na sastanku šefova diplomatije EU, bila najglasniji protivnik dodele datuma pregovora.

Komentarišući ono što se dogodilo na sastanku šefova diplomatije EU, pre dva dana, ministar inostranih poslova Austrije Mihael Špindeleger istakao je juče, pred Samit EU, da je očekivao mnogo više povodom odluke o daljem širenju EU. .„Očekivao sam više, to želim da naglasim. Sada je potrebno postaviti temelje za naredne godine”, istakao je on u izjavi novinarima, koju je preneo Tanjug.

Špindeleger je naglasio da je razočaran što su na zasedanju Evropskog saveta povodom pitanja širenja unije bili „samo uzdržani signali”.

Podsećajući da Nemačka prema proširenju EU ima ovakav stav godinu-dve i da smatra da ne treba ići u dalja proširenja nego da treba videti kako da se u okviru postojećih članica napravi efikasnija unija, Ognjen Pribićević, bivši ambasador Srbije u Berlinu, smatra da pomenutu izjavu Merkelove treba tumačiti u kontekstu nemačkih izbora.

Imajući u vidu da nemački izbori treba da se održe na jesen 2013, Pribićević naglašava da je veliko pitanje da li će u junu biti određen datum pregovora. „Tema proširenja izuzetno je nepopularna kod birača i onaj ko se zalaže za proširenje može, zapravo, samo da izgubi birače, koji su u Nemačkoj, kao i u ostalim bogatim zemljama zapada, zasićeni proširenjem i svim onim što se dešava sa Grčkom, Portugalijom, Irskom i drugima”, kazao je on.

Stoga, „Srbija treba da ima veliku dozu realnosti”, čak i u slučaju da ispuni sve uslove koji se pred nju postavljaju i da Nemačkom stavu posveti posebnu pažnju.

A šta je sa uticajem onih zemalja EU koje podržavaju Srbiju? Ministar evropskih poslova Francuske Bernar Kaznev je, prenosi Fonet, rekao da evropska perspektiva treba da bude podsticaj zemljama kandidatima da nastave sa naporima. Bivši italijanski ministar inostranih poslova Franko Fratini poručio je, prenosi Beta, da Srbija zaslužuje podršku kako se ne bi osećala izolovanom od međunarodne zajednice. „Što se tiče Francuske, posebno, to je jako ohrabrujuće, ali, ipak, ključna stvar će se odvijati u Berlinu”, izričit je Pribićević. On ističe da nemački izbori ne treba da budu kočnica Srbiji. „Naprotiv, mi treba da završimo sve obaveze koje smo preuzeli. Ako dodele datuma ne bude u junu, onda to da očekujemo u decembru”, zaključio je on.

B. Čpajak

objavljeno: 13.12.2012.
Pogledaj vesti o: Angela Merkel

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Angela Merkel: Evropu još čeka težak period

Izvor: Blic, 14.Dec.2012, 15:17

Evropu još čeka težak period i ne treba da odustane od reforme, izjavila je danas nemačka kancelarka Angela Merkel posle evropskog samita u Briselu..."Da, već smo nešto uradili, ali mislim da imamo još veoma težak period koji nas čeka", rekla je Angela Merkel i dodala da se za sledeću godinu...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.