Merkel: Nemačka i Francuska zajedno odgovorne za Zapadni Balkan

Izvor: NoviMagazin.rs, 29.Apr.2019, 18:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Merkel: Nemačka i Francuska zajedno odgovorne za Zapadni Balkan

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas u Berlinu da Nemačka i Francuska imaju zajedničku odgovornost za Zapadni Balkan i da je pozitivan razvoj situacije u tom regionu u evropskom interesu.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare s francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, Merkel je kazala da će na današnjem samitu biti reči o načinima za unapređenje situacije u odnosima Srbije i Kosova, jer rešavanje tog problema sada napreduje slabije nego ranije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << />
"Treba iskreno i zajedno da povedemo razgovor. Rukovodimo se time da region može da se razvija samo zajedno. Treba da sagledamo stvari i vidimo kako mogu da se nastave bilateralni pregovori", rekla je Merkel.

Ona je kao pozitivan navela primer rešenja dugogodišnjeg sukoba Grčke i Severne Makedonije, koja je prema njenoj oceni, preduzela "hrabre korake".

Glavna tema današnjeg samita u Berlinu je situacija na Zapadnom Balkanu, s naglaskom na odnose Srbije i Kosova. Uz Merkel i Makrona, na samitu učestvuju lideri Srbije, Kosova, Crne Gore, Severne Makedonije, BiH, Albanije, Hrvatske, Slovenije i šefica evropske diplomatije Federika Mogerini.
Pogledaj vesti o: Angela Merkel

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.