Vesti

1

Merkel: Nemačka i Francuska zajedno odgovorne za Zapadni Balkan

Autor: JU

Izvor: Beta

Merkel: Nemačka i Francuska zajedno odgovorne za Zapadni Balkan

Izvor: Foto: Beta / AP

Na zajedničkoj konferenciji za novinare s francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, Merkel je kazala da će na današnjem samitu biti reči o načinima za unapređenje situacije u odnosima Srbije i Kosova, jer rešavanje tog problema sada napreduje slabije nego ranije.

"Treba iskreno i zajedno da povedemo razgovor. Rukovodimo se time da region može da se razvija samo zajedno. Treba da sagledamo stvari i vidimo kako mogu da se nastave bilateralni pregovori", rekla je Merkel.

Ona je kao pozitivan navela primer rešenja dugogodišnjeg sukoba Grčke i Severne Makedonije, koja je prema njenoj oceni, preduzela "hrabre korake".

Glavna tema današnjeg samita u Berlinu je situacija na Zapadnom Balkanu, s naglaskom na odnose Srbije i Kosova. Uz Merkel i Makrona, na samitu učestvuju lideri Srbije, Kosova, Crne Gore, Severne Makedonije, BiH, Albanije, Hrvatske, Slovenije i šefica evropske diplomatije Federika Mogerini.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Neka zamole...

"Merkel: Nemačka i Francuska zajedno odgovorne za Zapadni Balkan..." ...- Neka lepo zamole, pa ćemo ih primiti u ZZB (= Zapadnobalkansku zajed/x*nicu)...