Merkel: Isključiti nedisciplinovane

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 17.Mar.2010, 19:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Merkel: Isključiti nedisciplinovane

Berlin, Atina -- Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da zemlje evrozone moraju da imaju mogućnost da isključe članicu koja stalno krši fiskalna pravila šesnaestorice.

"Potreban nam je sporazum koji kao poslednje rešenje predvidja isključenje neke zemlje iz evrozone, ukoliko uporno ne ispunjava zahteve", ukazala je Merkelova u obraćanju donjem domu nemačkog parlamenta.

Do ovih komentara dolazi u trenutku velike finansijske krize u Grčkoj, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koju je Angela Merkel nazvala najvećim izazovom sa kojim je suočen evro, još od njegovog uvođenja u januaru 2002. godine.

„Kriza u Grčkoj, gde je budžetski deficit iznad 12 odsto bruto domaćeg proizvoda, izazvala je bojazan da vlada te zemlje neće biti u stanju da otplati svoje dugove i da evrozona neće imati moći da stabilizuje svoju članicu", ocenila je Merkelova, rečima da ova situacija sada iznosi na videlo neophodnost uvodjenja novih sveobuhvatnih propisa.

"Sada nemamo odgovarajući instrument", kaže Merkelova i upozorava da evropske vlade moraju da osiguraju "da ne donesu naglu i nepromišljenu odluku o pomoći koja nam na dugi rok nikako ne ide u korist, već čak dovodi do slabljenja evra".

"Pokazivanje solidarnosti ne može biti dobar odgovor", rekla je nemačka kancelarka navodeći da problem treba rešavati suštinski.

Analitičar BBC za evropsku politiku naglašava da ova izjava nemačkog lidera, čija zemlja je ekonomski stub evrozone, pokazuje da je ona spremna na preduzimanje svih mogućih mera, čak i onih koje su do sada bile potpuno nezamislive, u svrhu očuvanja stabilnosti zajedničke evropske valute.

Pomoć Grčkoj neće biti jeftina

Šef evrozone i premijer Luksemburga Žan Klod Junker je posle sastanka rekao da se nada da Grčkoj ustvari uopšte neće biti potrebna pomoć i da drastične mere štednje koje vlada u Atini već preuzela, a koje uključuju zamrzavanje plata u javnom sektoru, imaju punu podršku Evropske unije i drugih institucija.

"Evrogrupa želi da naglasi da grčke vlasti nisu zatražile finansijsku pomoć drugih članica evrozone. Mislimo da će mere konsolidacije koje je preduzela grčka vlada znatno popraviti fiskalnu poziciju te zemlje."

Junker je ipak dodao da su ministri postigli sporazum o usklađenoj akciji koja bi mogla da bude brzo aktivirana u slučaju potrebe i da će je liderima zemalja članica EU predstaviti na samitu 25. i 26. marta. U završnom saopštenju sa sastanka napominje se da pomoć Grčkoj neće biti jeftina, odnosno po povlaštenim uslovima, i da cilj nije ponuda novca po prosečnim kamatnim stopama u evrozoni već stabilizacija čitave evrozone.

Pravila evrozone zabranjuju da jedna članica preuzme dug druge, tako da većina analitičara već sada govori da će ponuđena pomoć Atini najverovatnije biti u obliku bilateralnih pozajmnica.

"Treba da pojačamo koordinaciju ekonomske politike u evrozoni. Moramo da vidimo da li zemlje sa tekućim suficitom treba da izvrše strukturne reforme svojih privreda kako bi stimulisale domaću potrošnju, čime bi se povećala potrošnja u čitavoj evrozoni", tvrde analitičari.

Posmatrači ocenjuju da je ovo posredna poruka, pa čak i zamerka, Nemačkoj koja odbija da postakne domaću potrošnju a istovremeno insistira na fiskalnoj disciplini unutar evrozone. Nemačka je pri tome uvođenjem evra, dakle manje stabilnom valutom od njene nekadašnje marke, povećala izvoz ne samo u svet već u i one zemlje članice evrozone, poput Grčke, čije su privrede za raziku od Nemačke izgubile na konkuretnosti.

Ako ne pomogne EU, Grčka će tražiti pomoć od MMF-a

Međunarodna agencija za rejtinge "Standard end Purs" (S&P) potvrdila je dugoročni kreditni rejting Grčke na nivou BBB+ i kratkoročni na nivou A-2, čime je vlada Grčke dobila ključnu podršku te agencije za napore da zemlju izvuče iz dužničke krize koja je uzdrmala celokupnu zonu evra.S&P je ukazala da je paket mera grčke vlade "odgovarajući" za smanjenje budžetskog deficita sa 12,7 na osam odsto bruto domaćeg proizvoda . Agencija je, bez obzira na to, zadržala prognozu na nivou "negativan", što znači da je sniženje rejtinga još mogućno u dugoročnoj perspektivi.

Grčka bi mogla da zatraži pomoć MMF-a kako bi prevazišla ekonomsku krizu ukoliko joj zemlje EU sledeće nedelje ne obezbede "jasnu pomoć", saopštila je vlada u Atini.

Portparol vlade Georg Petalotis rekao je da će predstojeći samit EU 25. i 26. marta, na kojem će zemlje članice pokušati da pronadju rešenje za Grčku i pomognu joj da izadje iz teške finansijske krize, biti od odlučujuće važnosti.

"Verujem da će samit jasno pokazati da li evropski partneri žele da podrže jednu zemlju ili ćemo morati da potražimo neko drugo rešenje", kazao je on.

"Ulažemo velike napore da postignemo naše ciljeve kako bismo obezbedili jasnu podršku EU i da ne bismo morali da se obratimo MMF-u, ali ako uslovi za zajam ne budu onakvi kakve očekujemo, (pomoć MMF-a) mogućnost je kojoj sigurno možemo da se okrenemo", objasnio je portparol.

U Grčkoj su danas opet izbili sukobi policije i demonstranati koji se protive oštrim merama štednje i povećanju poreza koji treba da oporave posustalu grčku ekonomiju. Pre sukoba nekoliko hiljada demonstranata prošetalo je pored zgrade parlamenta noseći transparente na kojima je pisalo "Mi nećemo da plaćamo za krizu" i "Povucite mere".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.