Merkel: Ima nade za Grčku

Izvor: B92, 15.Jan.2012, 20:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Merkel: Ima nade za Grčku

Berlin -- Grčka ima sposobnost da rekonstruiše svoju ekonomiju strukturnim promenama, uprkos merama štednje koje sprovodi, kaže Angela Merkel.

Nemačka kancelarka navodi da samo smanjenje rashoda nije dovoljno za izlazak Grčke iz krize, i da su neophodne strukturne reforme, iako treba vremena da donesu rezultat.

Prema njenim rečima, u brojnim primerima u svetu, gde je Međunarodni monetarni fond (MMF) pokrenuo slične programe, posle perioda recesije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << došle su "faze jakog privrednog rasta".

"Napredak je učinjen i u Grčkoj", ocenila je nemačka kancelarka Angela Merkel i dodala da je cilj smanjiti javni dug Grčke za 120 odsto bruto-domaćeg proizvoda (BDP) do 2020. godine. Taj dug sada iznosi 160 odsto BDP.

"Uzimajući u obzir samo tu činjenicu, možemo shvatiti koliko je problem ozbiljan", ocenila je ona.

Predstavnici "trojke" (zone evra, Evropske centralne banke i MMF) u utorak stižu u Atinu da bi razmotrili rezultate Grčke u smanjenju deficita i angažmanu za sprovođenje strukturnih reformi.

Banke su najavile da će prekinuti pregovore sa Atinom o modelitetima restrukturiranja javnog duga Grčke, jer strahuju od bankrota.

Pozitivan izveštaj "trojke" i dogovor o restrukturiranju javnog duga uslovi su za sprovođenje drugog paketa pomoći od 130 milijardi evra od Evropske unije, MMF i međunarodnih kreditora.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.