Mala Merkel na čelu CDU

Izvor: RTS, 07.Dec.2018, 18:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Mala" Merkel na čelu CDU

Dosadašnja generalna sekretarka vladajuće Demohrišćanske unije Nemačke (CDU), Anegret Kramp Karenbauer, nasledila je nemačku kancelarku Angelu Merkel na mestu lidera stranke i biće kandidat za mesto kancelara na narednim parlamentarnim izborima.
Angeret Kramp Karenbauer je na stranačkom skupu u Hamburgu izabrana većinom glasova >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << delegata.

Merkelova je lider CDU-a i kancelar Nemačke od 2005. godine, a u oktobru je objavila da napušta poziciju lidera stranke i da ne planira ponovo da se kandiduje za kancelara.
Za izbor novog lidera CDU-a bila su potrebna tri kruga glasanja, a pored Kramp Karenbauerove kandidati su bili Fridrih Merc, koji je ovu stranku već jednom vodio od 2000. do 2002. godine, kada ga je Merkelova "zbacila" sa te pozicije, kao i Jens Špan, kritičar Merkelove, koji je u martu postao nemački ministar zdravlja.
U drugom krugu glasanja Kramp Karenbauerova pobedila je sa 517 glasova, a Merc je dobio 482 glasa.
U prvom krugu Kramp Karenbauerova već je osvojila najveći broj glasova, i to 450 od 999 predatih.
Njen protivkandidat Merc osvojio je 392, a treći kandidat, koji je ispao u prvom krugu, Jens Špan dobio je svega 157 glasova.
U svom obraćanju delegatima, pre glasanja, Kramp Karenbauerova je pozvala stranku na više hrabrosti i samopouzdanja za izazove u budućnosti.
CDU, prema njenim rečima, mora imati više hrabrosti i manje da "trčkara za onima koji kukaju" te treba hrabro i da korača kursom budućnosti.
Takođe je istakla da CDU mora da se angažuje i u oblasti digitalizacije, da se zalaže za snažnu i doslednu državu, kao i da preuzme odgovornost za opšte dobro.

CDU mora da razvija ideje koje bi fascinirale ljude i iz toga crpe snagu, a ne zato što napada političke protivnike, naglasila je ona.
Kramp Karenbauerova, poznata i po nadimku AKK, jeste saveznica Merkelove, pa se smatra da je najbliža centrističkim stavovima kancelarke.
Kritičari su je nazivali "malom Merkel" ili "Merkel dva", ali posmatrači navode da između ove dve žene postoje jasne razlike. 
Čak je i ona sama, kako Bi-Bi-Si prenosi, odgovarala da nema ništa "malo" kod nje, te da ima odraslu decu i političku karijeru iza sebe. 
Nedeljnik Špigl ocenjuje da ona predstavlja kontinuitet i pokazuje izvesne sličnosti sa Merkelovom.  
Nedavno je 56-godišnja Karenbauerova pokušala pažljivo da napravi razliku između sebe i Merkelove, ali uz iskazano poštovanje, rekavši da je imala "vrlo živahne razgovore" sa kancelarkom o raznim temama.
Iskustvo je stekla vodeći regionalnu vladu u saveznoj nemačkoj državi Sarland.
Kramp Karenbauerova je rođena u Sarskoj oblasti u katoličkoj porodici sa šestoro dece. Otac joj je bio učitelj, a majka domaćica. Studirala je političke i pravne nauke. Udata je i ima troje dece.  
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.