Mađari protiv približavanja Rusiji

Izvor: Mondo, 01.Feb.2015, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mađari protiv približavanja Rusiji

U Budimpešti održan protest 4.000 građana zbog desničarske politike premijera Viktora Orbana i njegovog približavanja Rusiji.

Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock

Nekoliko hiljada ljudi okupilo se danas u Budimpešti, tražeći podršku od nemačke kancelarke Angele Merkel za smenjivanje mađarskog premijera Viktora Orbana.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << Angela Merkel bi sutra trebalo da poseti Mađarsku.

Oko 4.000 demonstranata, okupilo se ispred zgrade parlamenta, kako bi se usprotivilo Orbanovoj desničarskoj politici i potezima kojima se, kako smatraju, premijer približava Moskvi, a udaljava od Brisela.

Slični, manji protesti održani su istovremeno u još 11 gradova širom Mađarske, kao i u šest gradova Evrope, uključujući London i Amsterdam.

Tokom kratke posete Mađarskoj, prvoj od kada je 2010. Orban došao na vlast, Merkelova će održati govor na Andraši univerzitetu i posetiti sinagogu.

Premijer Orban podržao je sankcije uvedene Rusiji zbog uplitanja u situaciju u Ukrajini, ali je, takođe, ocenio da je njihovim uvođenjem i prekidom trgovinskih veza s Moskvom EU "pucala sebi u nogu".

Demonstranti, okupljeni danas u Budimpešti, nadaju se da će Merkelova kritikovati Orbana zbog, kako smatraju, slabljenja demokratije i vladavine zakona.

Skup je nazvan "Proleće dolazi, Orban odlazi - Demonstracije za evropsku Mađarsku", a organizovale su ga grupe na Fejsbuku - Sto hiljada protiv poreza na internet i 60.000 za privatne penzije.

Balaš Guliaš, aktivista grupe Sto hiljada protiv poreza na internet, rekao je u obraćanju okupljenima, da su se, zahvaljujući demonstracijama, oni koji se na vlasti povukli u određenim oblastima.

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Merkel Orbanu: Ceniti opoziciju, civilno društvo i medije

Izvor: NoviMagazin.rs, 02.Feb.2015, 12:11

Nemački kancelar Angela Merkel nalazi se danas u petočasovnoj poseti Mađarskoj, a nemački mediji ukazuju da posle nje, za par sedmica, kod desnopopulističkog premijera Viktora Orbana stiže i ruski predsednik Vladimir Putin i da ti termini imaju simboliku u mađarskom "hodu po žici" između istoka...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.