Kameron: Merkel priča besmislice

Izvor: B92, 08.Jun.2012, 21:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kameron: Merkel priča besmislice

Britanski premijer Dejvid Kameron obećao je da će zaštititi Veliku Britaniju od planova Angele Merkel o zajedničkom bankarskom i političkom sistemu zemalja EU.

On je plan nemačke kancelarke nazvao besmislicom.

Kameron je odbacio predlog Merkelove da "Evropska unija treba da ima jedan nacionalni identitet", dodavši da članicama evrozone neće biti dozvoljeno da rade protiv interesa Velike Britanije.

"Shvatam zašto je zemljama sa zajedničkom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << valutom potrebna dublja integracija. Međutim, ja ću učiniti sve da interesi Britanije, naročito na jedinstvenom tržištu, budu zaštićeni, rekao je Kameron.

Britanski kancelar Džordž Ozborn navodi da je Britanija spremna da uloži veto na novi dogovor EU ako on ne sadrži "sigurnosna rešenja”.

Podsetimo, kao nadoknadu za finansijsku pomoć slabijim zemljama na jugu Evrope, Nemačka želi jaču fiskalnu i političku uniju koja će Berlinu obezbediti veći uticaj.

Eksperti navode da struktura evrozone nije održiva jer 17 zemalja deli istu valutu i kamatne stope a da pritom nacionalne vlade zadržavaju kontrolu nad budžetskom politikom pojedinačih zemalja, zbog čega se ekonomije radikalno razlikuju.

Iz tog razloga su evropski lideri, uključujući Merkelovu, saglasni o potrebi stvaranja fiskalne unije u kojoj vlade imaju zajedničke politike trošenja i dužničku odgovornost.
Pogledaj vesti o: Angela Merkel,   Evropska Unija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kameron: Besmisleni plan Angele Merkel

Izvor: Vesti-online.com, 09.Jun.2012, 06:46

Britanski premijer Dejvid Kameron obećao je da će zaštititi Veliku Britaniju od planova nemačke kancelarke Angele Merkel o zajedničkom bankarskom i političkom sistemu zemalja EU, nazvavši ga besmislicom...Britanski premijer je odbacio predlog Merkelove da "Evropska unija treba da ima jedan nacionalni...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.